Pasifik Adaları

Yasawa Adaları, Fiji

Yasawa Adaları, Fiji’nin batısında altısı büyük çok sayıda küçük adacıktan oluşan, Lautoka‘nın 40 km kuzeyinden 80 km boyunca kuzeydoğu yönüne uzanan bir volkanik kökenli ve dağlık yapıya (250-600 m) sahip bir takımada olup, toplam 135 kilometrekarelik bir alan kaplamaktadır. Yasawa Adalarında gemi geçişi için tek güvenli geçit, yaklaşık 22 kilometre uzunluğunda ve 1 km genişliğinde olup, takımadaların en büyüğü Yasawa Adası ile Yuvarlak Ada arasında yer almaktadır.

Yasawa Adalarını ilk gören Avrupalı 1789’da İngiliz denizci William Bligh olup, ayrıca 1794’te HMS Arthur’daki Kaptan Berberi adaları ziyaret etmiştir. 19. yüzyıl boyunca Tongalılar adalarla bazen ticaret bazen korsanlık yoluyla Yasawa üretilen yelken bezini almak için adalara gelmiştir. 1840 yılında ABD’li Charles Wilkes tarafından komuta edilen bir keşif gezisinde ‘ufukta uzanan mavi boncuklar dizisi’ olarak tanımlanan adalar 2. Dünya Savaşı sırasında Amerika Birleşik Devletleri ordusu tarafından haberleşme karakolu olarak kullanılmıştır.

Yasawa Adaları, Fiji Tatili

Yasawa Takımadalarında yaşayan kabilelerin kralı arzu etmediği için adalar 1987 yılına dek turizme kapalı olmuşsa da 1950’lerden itibaren sınırlı miktarda gemi turizmi gerçekleşmişse de adlarda tesis olmadığından turistler gemilerde konaklamak zorundaydı. Fiji hükümetinin Yasawa Adaları’nda konaklama kısıtlamasını kaldırmasın ardından bir dizi tatil tesisi kurulmuştur. Yasawa Adaları’ndan Nanuya Levu (Kaplumbağa Adası) 1980 yapımı Mavi Göl (The Blue Lagoon) film çekimlerinde plato olarak kullanılmıştır. Yasawa Takımadalarında Güney Pasifik’in en güzel plajlarını ve palmiye ağaçlarının altında yer alan küçük Fiji köylerini bulabilirsiniz. Fiji’nin en ünlü plajı Nacula Adası’nda Nalova Koyu’nda bulunan plaj olup, dalış yapmaya yetecek kadar berrak bir lagüne yol açan beyaz kumlu bir alanı kapsamaktadır. Mayıs ve Ekim arasında manta balıkalrının göç zamanı olup, Fiji adalarında özellikle Manta Ray ve Barefoot Manta’ya manta balıkları hatta isterseniz köpekbalıklarıyla şnorkelle yüzebilir, Fiji’nin ünlü parlak mavi denizyıldızlarını kum üzerinde görebilirsiniz.

Nanuya Island, Wikipedia Schnop79
Nanuya Adası, Yasawa Adaları, Fiji (Fotoğraf: Wikipedia, Schnop79)

Yerel havayollarından Turtle Airways gibi deniz uçakları, her gün Yasawa’ya birden fazla uçuş yapmakta olup ayrıca charterlar da mevcuttur. Helikopter kiralayarak ve Yasawa Flyer adlı katamarana da binerek adalara ulaşmak mümkündür. Fijİ’ye geldiğinizde 5 ila 21 günlük bir süre için Awesome Adventures Fiji aracılığıyla bir Bula combo pass almanız adalar arasında seyahat etmenizi sağlayacaktır bununla birlikte Yasawa Flyerların gecikmesi veya bozulmasına şaşırmadan dakik planlar yapmamanızda fayda bulunmaktadır. Bulo Combo Pass almasanız bir adadan diğerine gitmenizin 45 ila 70 dolar arasında bir maliyeti olacaktır. Yerel bir su taksisi, özellikle hava şartlarının makul olduğu durumlarda daha kısa yolculuklar için çok daha ucuz olabilir. Fiji’de ada yolculuklarına çıkmadan önce gün boyunca yetecek miktarda su almanızda fayda var (1.5 litrelik bir pet şişe su 4-5 $) bazı tatil yerlerinde kalırken musluk suyunu içebileceğiniz söylense de damak tadı ve sağlığınızı riske atmak akılcı olmayabilir. Adalarda içki olarak rom tercih edilebilir ki ucuz ve her yerde bol miktarda bulunmakta ayrıca Fiji birası da (Fiji Bitter veya Fiji Gold 5-6 $) içilmeyecek gibi değil. Fiji mutfağında Hint etkisi bulunmakta olup balıklar genellikle ızgara olarak sunulmaktadır. Sığır eti Fiji’de oldukça pahalı olup, menülerde sıkça görmeniz mümkün olmayıp genellikle tavuk ve balık yemek zorunda kalacağınızdan şüpheniz olmasın.

Yasawa Takımadalarının belli başlı adaları Drawaqa, Kuata, Matacawa Levu, Nacula,Nanuya,Nanuya Balavu,Nanuya Lailai, Nanuya Levu, Nanuya-i-Ra, Nanuya-i-Yata, Narara, Naukacuvu, Naviti, Sawa-i-Lau, Tavewa, Tiliva, Waya, Waya Laitai, Waya Sewa, Vawa, Viwa, Yaqeta, Yasawa ve Yawini’dir.

Fiji Yasawa Adaları Gezisi

Yasawa Adalarında nerede kalacağınıza karar vermede çevre ve aktivitelerin yanı sıra, tesisin kalitesi ve gece hayatının gürültüsünden etkilenmediğini de araştırmanız iyi olacaktır. Fiji’deki pek çok bölge yakın zamana dek güzelim mercanlarını akvaryumlara sattığından scuba veya şnorkelle dalma meraklısıysanız büyük miktarda ölü mercan alanları görünce moraliniz bozulmasın. Fiji’de manta balıkları, köpekbalıkları ve kaplumbağaları görebileceğinizden şüpheniz olmasın bununla birlikte resif yaşamı Avustralya’daki Whitsundays ve Great Barrier Reef’te olduğunu kadar şatafatlı değildir. Adalara Awesome Adventures Fiji gibi bir tur firması vasıtasıyla 3-12 günlük turlar için önceden rezervasyon yaptırarak gelmeniz konaklama, gemi transferleri ve yemeklerin ücretini önceden ödemeniz ve bütçenizi kontrol etmenize yarayacaktır. Fiji adalarına gelmek için en iyi zaman Mayıs-Eylül arasıdna kurak mevsimdir. Tavsiye edilen oteller: Yasawa Adası (Tel 679/672-2266; yasawa.com), Blue Lagoon Beach Resort (Tel 679/666-6337; bluelagoonbeachresort.com), Kaplumbağa Adası (Tel Avustralya’da 61/3-9823-8300; ABD’den 800-255-4347; turtlefiji.com)

Fiji, Yasawa Adaları Nerede?