Liguria

Ligurya Adaları

Cinque Terre ve Portovenere arasındaki Ligurya kıyı bölgesi açıklarında beş ada (Palmaria, Bergeggi, Gallinara, Tino, Tinetto) bulunmakta olup, bunların tümü doğa rezervleri veya İtalyan milli parklarının bir parçası olarak korunmaktadır. 1997 yılında Portovenere, Cinque Terre ve Adalar (Palmaria, Tino ve Tinetto) UNESCO Dünya Mirası Listesi Sitelerine dâhil edilmiştir.

Palmaria

Palmaria, Portovenere Takımadaları’nın en büyüğü olup, La Spezia Körfezi’nin batı ucunda yer alan 1.6 km² çapındaki adanın adı bölge ağzında mağara anlamına gelen balme kelimesiyle ilişkili olup bölgede halen kimilerince Balmaria olarak telaffuz edilmektedir. Adada bir kaç ev hatta bir lokanta bulunmaktaysa da büyük ölçekli bir insan yerleşimi yoktur.  Bununla birlikte ada içindeki patika ve yolların kenarlarındaki mersin ve akasya gibi ağaçların kokusu ile Sentiero dei Condannati‘yi (Kınanın Yolu) merdiveni gibi dik parkurlar adayı ideal bir yürüyüş güzergâhı haline getirmektedir. Adada bulunan La Grotta Azzurra (Mavi Mağara) tekne ile denizden ziyaret edilebilirken, Grotta dei Colombi’ye (Güvercin Mağarası) sadece iplerle tırmanmak suretiyle girilebilmektedir. Palmaria adasında Pleistosen dönemine tarihlenen insan mezarları bulunmuş olup, arkeolojik bulgular günümüzde La Spezia‘da Kent Müzesinde (Museo Civico) sergilenmektedir. Feribot ile ulaşılabilen adanın batı tarafında 188 m yüksekliğe ulaşan dik deniz kayalıkları, güney tarafında ise geçmişte altın rengi damarlı siyah mermer (portoro) çıkarılan Pozzale adlı eski mermer ocağı bulunmaktadır.

Bergeggi

Bergeggi adası (Isola di Bergeggi) Savona ilinde Bergeggi belediyesi önünde Riviera di Ponente’de kıyıya sadece 250 metre mesafede, 53 metre yüksekliğinde, korniş şeklinde bir kalker kayadır. Bergeggi adasının çevresindeki alan deniz yataklarında önemli biyolojik türlerin varlığı için deniz koruma alanları arasında yer almıştır. Roma çağından beri adada insan yerleşimi olduğu bilinmekte olup, St. Eugenio’ya adanan ve MS 4. yüzyıla tarihlenen bir Roma kilisesi ile 992’de, Savona piskoposunun emriyle inşa edilen manastırın kalıntıları durmaktadır. Adanın batı kısmında küçük bir keçiyi kavalıyla çağıran bir çobanı tasvir eden Pifferaio adlı metal heykel bulunmaktadır. Dalgıçlar için popüler bir dalış noktası olan ada civarında deniz levreği, ıstakoz ve fener balığı bolca bulunmaktadır.

Gallinara island Liguria Italy
Gallinara Adası, Liguria adalarından birisidir

Gallinara

Savona ilinde, Albenga belediyesinin önünde, Riviera di Ponente mahallesinde Capo Santa Croce’ye bakan sahilden bir kilometre uzaklıkta tuhaf biçimli bir ada olup adını bir zamanlar burada yaşayan yabani tavuklardan almıştır. MS 356 ve 360 ​​yılları arasında Milano’dan kaçan Saint Martin’in sığındığı ada sonrasında Benediktin manastırına ev sahipliği yapmıştır. 13-14. Yüzyıllarda önemini kaybeden manatırın 16. Yüzyıla tarihlenen çan kulesi ile küçük neo-gotik kilise görülebilir durumdadır.

Tinetto

Tinetto adası, 300 metrelik çevresi ve 18 metrelik bir yüksekliğiyle La Spezia Takımadaları’nın en küçüğüdür ve Tino adasından sadece batık kayalarla ayrılmıştır. Adanın en üst kısmında yer alan küçük alan sayılmazsa bitki örtüsünden yoksun olduğu söylenebilirse de nadir bir duvar kertenkelesi türüne ev sahipliği yaptığı bilinmektedir.  Tinetto adasında 6. Yüzyıla tarihlenen bir şapel ile manastır hücresinin kalıntıları bulunmuştur. Tinetto adası civarındaki batık kayalar sebebiyle denizcilerce ‘La Spezia’nın bıçağı’ (La Lama di La Spezia) olarak adlandırılmaktadır.

Tino

Tino adası (Isola del Tino), 127 bin m² alan kaplayan bir ada olup askeri bölge sınırları içerisinde yer almaktadır. Bununla birlikte İtalyan Donanması ve Portovenere Parkı arasındaki ortak girişim sayesinde, ada ayda bir kereliğine rehberli bir yürüyüş yapma imkânı bulunmaktadır. Saint Venerio ve La Spezia’nın koruyucusu kabul edilen Venerius 630’da ki ölümüne kadar yıllarca adada yaşamıştır. Söylenceye göre St. Venerio sisli havalarda geçen gemileri uyarmak için adanın tepesinde ateş yakmaktaydı. Aziz’in mezarı üzerine, kalıntılarını korumak için 19. Yüzyılda buraya bir Benedictine manastırı inşa edilmiştir. Deniz rezenesi, kırmızı kediotu ve boynuzlu haşhaş benzeri bitkilerin yetiştiği adada Avrupa’nın en küçük sürüngeni olan Euleptes adlı bir geko yaşamaktadır. Tino adası İtalyan Deniz Kuvvetleri’nin kontrolü altında olduğu için, yetkisi olmayan teknelerin civarına demirlemesi yasaktır.

 

https://www.youtube.com/watch?v=1jdy9aDdnrI