İskandinav Mitolojisi

İdunn, Iðunn (İskandinav Mitolojisi)

İdunn veya Iðunn, Nesir Edda’ya göre şiir tanrısı Bragi ile evli olan sonsuz gençlik tanrıçası olup, gençliğin kaynağı ve tanrıların ölümsüzlüğünün sağlayıcısı altın elmaların koruyucusudur.

Loki yüzünden İdunn tanrıların düşmanı Jötunheim buz devlerinin eline düşmüşse de peşinden giden hilebaz tanrı bir ceviz içerisinde taşıdğı kadını geri getirmeyi başarmıştır. Bir gün Odin, Hoenir ve Loki seyahatteyken acıkmış, bir öküz öldürmüşlerse de yemek pişirmeyi bilmediklerinden yiyememiş bu sırada kartal kılığında bir ağacın tepesine tünemiş olan buzdevi Thjassi kendine de pay verilirse öküzü pişireceğini bildirmiştir. Bununla birlikte dev hakkından fazlasını almaya yeltenince Loki Thjassi’ye bir sopayla vurmuş, kartal sopa ile birlikte tanrıyı da beraberinde alıp havalanmış ve ancak İdunn’un bir elması karşılığında serbest bırakacağını söylemiştir. Teklifi kabul eden Loki İdunn’u kandırarak elmalarla birlikte ormana göndererek devlerin eline düşmesini sağlamıştır.

Tanrılar İdunn’un yokluğunda elmaların renginin değiştiğini dahası yaşlanmaya başladıklarını görünce durumu anlamış, İdunn’u geri getirmezse Loki’yi cezalandırmakla tehdit etmişlerdir. Frejya’nın şahin tüylerini ödünç alan Loki, Jötunheim uçarak gitmiş burada balık tutan Thjassi’nin yokluğundan istifade ederek İdunn’u serçeye dönüştürdükten sonra Aesir’e getirmiştir. Thjassi, kızın kaybolduğunu görünce kartal formunda Loki’nin peşine takılmışsa da tanrıların Asgard duvarında yaktığı ateşle yanarak yere düşmüş ve öldürülmüştür.

Kaynak: Özhan Öztürk. Dünya Mitolojisi. Nika Yayınları. Ankara, 2016