Mısır Mitolojisi

Hathor (Mısır Mitolojisi)

HATHOR Mısır Mitolojisinde doğum, bereket, aşk, evlilik ve müzik ile ilişkilendirilen gök tanrıça olup, 3 bin yıldan uzun bir süre tapınıldığı bilinmektedir.

Çeşitli söylencelerde dişi aslan, firavun inciri, hurma ağacı

Kutsal inek Hathor

ama çoğunlukla inek veya inek başlı kadın formunda tasvir edilen Hathor’un adı “Horus’un Evi” anlamına gelmekte, Yaşlı Horus’un karısı, Genç Horus’un ise annesi olduğuna inanılmaktaydı. Dört ayağı gökyüzünü taşıyan sütunlar, göbeği ise gökyüzünü sembolize eden inek tanrıçanın boynuzları arasında bir güneş diski ile Uraeus (stilize edilmiş kobra yılanı) bulunmakta olup, geç dönem tasvirlerinde 2 kuş tüyü, menat kolyesi ve sistrum (metal çıngırak) da taktığı görülmektedir.

Hathor

MÖ 31. Yüzyıla tarihlenen ve eski hiyeroglif yazıtını içeren Narmer paletindeki (Büyük Hierakonopolis paleti) tasvirinden başlangıçta sadece inek tanrıçayken 1. Hanedan döneminden itibaren gökyüzü tanrıçası rolüne büründüğü ve güneş tanrısı Horus ile ilişkilendirildiği sanılmaktadır ki bu dönemde “Güneşin gözü” olarak anılmıştır. MÖ 3. Bin yıldan itibaren tanrıça Nut ile birlikte Samanyolu ile ilişkilendirilmiş olup, “Tufan” veya “Büyük Sel Baskını” anlamına gelen Mehturt adıyla da bilinmekteydi.

Tanrıça kimi kaynaklarda tıpkı İsis gibi Ra’nın kızı ve karısı olarak gösterilmiş hatta Bast ile özdeşleştirilmiştir. Hathor’u Yunanlılar Athyr adıyla Aphrodite, Romalılar ise Venüs ile özdeşleştirmekteydi. Eski Mısırlılar Samanyolunu gökyüzündeki Nil nehri olarak görmekte ve memelerinden süt akan kutsal inek Hathor tarafından oluşturulduğuna inanmaktaydı. Thebes mezarlığının koruyucusu olan Hathor aynı zamanda öteki dünyada yaşamı sağlayan bir tanrıça olarak görülmekteydi. Kült merkezleri Dendera ile Kusae olan tanrıçanın ünü Suriye kenti Byblos’a dek yayılmış olup burada “Turkuaz Hanım” olarak bilinmekte, oğlu İhi veya Ahi ile birlikte tapınılmaktaydı.

Kaynak: Özhan Öztürk. Dünya Mitolojisi. Nika Yayınları. Ankara, 2016