Liguria

Vernazza (Cinque Terre, Liguria)

Vernazza 44°08′06.58″N 9°41′01.87″E /verˈnat:sa/ [Vernassa] La Spezia ilinde 848 nüfuslu (2015) bir belediye olup, Cinque Terre‘nin 5 köyünden birisidir.

Vernazza nerede? Vernazza harita

Vernazza tarihi

Eski bir balıkçı köyü olan Vernazza’nın adı ilk olarak 1080 tarihli bir dökümanda etrafı surla çevrili bir yerleşim olarak geçmektedir. Obertenghi ailesinin deniz üssü olan Vernazzalı denizciler, Cenevizlilerin Liguria‘yı ele geçirmesinden sonra Ceneviz donanmasında çalışmışlardır. 15. yüzyıldan itibaren korsan saldırılarına başarıyla direnen kasaba 19. yüzyıldan itibaren yeni teraslı yamaçlar yaratılarak şarap üretimine ağırlık vermiştir.

Vernazza, Cinque Terre

Cenova-La Spezia tren yolunun inşaası bölgenin izolasyonuna son verince Vernazza’nın nüfusu artış göstermiştir. 1997’de Cinque Terre’nin UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesine dâhil edilmesinden 2 yıl sonra Cinque Terre Milli Parkı yaratılmıştır. Günümüzde balıkçılık, zeytinyağı ve şarap üretimi devam etse de yerleşimin en önemli gelir kaynağı turizmdir. 25 Ekim 1911’de Vernazza sel baskınına uğramış kasabayı kaplayan 4 metrelik çamur 100 milyon € zarara sebep olurken, pisliğin temizlenmesi aylar sürmüştür.

Vernazza limanında günbatımı

Vernezza görülecek yerler

Santa Margherita d’Antiochia (1318) ve Madonna di Reggio kiliseleri, Santa

Vernazza, Cinque Terre

Martam şapeli ile Doria kalesi (15. yüzyıl) görülebilir. İtalyan rivierası’nda engebelli sahillere kurulmuş Cinque Terre’nin diğer dört köyü Monterosso al Mare, Corniglia, Manarola ve Riomaggiore‘nin de gezilmesi tavsiye edilir.

Vernezza belediyesi websitewww.vernazza.comune.sp.it