Roma Roma Mitolojisi

Casa delle Vestali (Roma)

Casa delle Vestali veya Vesta  Bakireleri Evi 41°53′28.9″N 12°29′11.86″E Roma kentinde Roma Forumu’nun doğu kenarında Regia ve Palatine Tepesi arasında yer alan Vesta Bakireleri ikametgahının adıdır.

Casa delle Vestali veya Vesta bakireleri evi nerede?

MS 64 Roma yangınında harap olan yapı Latince Atrium Vestae adıyla

Vesta Bakiresi heykeli, Casa delle Vestali, Roma, İtalya

bilinmekteydi.  imparatorluk döneminde defalarca onarım görmüşse de MS 4. yüzyılda Hıristiyanlığın güçlenmesinden sonra Vesta Bakireleri de önemlerini kaybetmiştir. 11-12. yüzyılda terk edildiği anlaşılan yapının kalıntıları bugün Atrium Vestae’de görülebilir.

Casa delle Vestali veya Vesta Bakireleri Evi

Adres: Via della Salaria Vecchia, 1443, 00186 Roma RM, İtalya

 ☎ +39 045 8034303.

 

Vesta Bakiresi nedir?

VESTA BAKİRELERİ Kalp ve yürek ateşi tanrıçası Vesta’nın kutsal bakire rahibelerine verilen isim olup, Forum Romanum’da bulunan Vesta tapınağındaki kutsal ateşi korumakla görevliydiler. Vesta bakiresi olarak seçilmek için 6-10 yaş arasında ve saygın bir aileye mensup olmak gerekiyordu. Tapınakta gerçekleştirilen törenden sonra kızın saçları kesilmekte ve 10 yılı eğitim, 10 yılı ayin düzenleme işleri, 10 yılı da yenileri eğitmekle meşgul olacağı 30 yıllık hizmet süresi başlamaktaydı. Vesta bakireleri iffet yemini ettikleri için 30 yıl boyunca bekâretlerini korumak zorundaydılar ki aksi durumda bir tabut sehpası üzerinde feci şekilde dövüldükten sonra canlı canlı yakılarak öldürülerek cezalandırılıyorlardı. (Kaynak: Özhan Öztürk. Dünya Mitolojisi. Nika Yyaınları, Ankara, 2016)