Site icon Özhan Öztürk Makaleleri

16 -31 Temmuz 1943 Hamburg Bombalanıyor

Gomorrah Operasyonu

16 Temmuz 1943 Müttefik birlikler, takviye birliklerini karaya çıkarmak için Katanya’dan Licata’ya kadar olan limanları kullanarak Sicilya’daki önemli sahilleri ele geçiriyorlar.

17 Temmuz 1943 Norveçli yük gemisi Bjørkhaug, Cezayir’deki rıhtımda toplanan İtalyan mayınları yüklenirken feci bir şekilde patladı ve en az 1000 kişi öldü.

Müttefik kuvvetlerin Sicilya’ya inmesiyle Hitler, Fransa ve İtalya’yı korumak için doğu cephesinden birliklerin serbest bırakılmasını talep etmek için Alman Generalleri Kluge ve Manstein’ı karargahına çağırdı. SSCB’de yaz Mihver saldırısı olan Kale Operasyonu iptal edildi.

Perché Morire Per Hitler

“Hitler için neden ölelim?” Müttefik uçaklar, İtalya’nın güneyine broşürler bırakarak İtalyan askerlerini savaşmamaya çağırıyor ve Almanya’nın “İtalya’yı Birleşmiş Milletler’in ezici üstünlüğüne karşı bir kalkan olarak kullandığını” söylüyor.

Amerikan keşif balonu K-74

18 Temmuz 1943 Florida kıyılarında, ABD Ordusundan bir zeplin bir denizaltıyla savaşıyor: Amerikan keşif balonu K-74 Alman denizaltısı U-134 tarafından denizaltının güverte topu tarafından vurulmadan önce görülüyor. Zeplindeki 10 mürettebatının tümü hayatta kaldı. K-Sınıfı keşif balonları, ABD kıyılarındaki denizaltı karşıtı devriyeler için kullanılıyor, konvoyların üzerinde alçakta durabiliyor ve Alman U-botlarını ima edebilecek olası petrol birikintilerini veya periskopları tarayabiliyor.[1]

Kızıl Ordu, Kursk

19 Temmuz 1943 Kızıl Ordu’nun Kursk çevresindeki karşı saldırıları, Almanları 2 hafta önceki başlangıç hatlarına geri çekilmeye zorladı. Kale Operasyonu durduruldu.

Roma şehrinin banliyoları bombalanıyo

Roma şehrinin banliyoları bombalanıyor: 521 Amerikan uçağı savaş için hayati önemdeki İtalyan çelik fabrikalarını hedef alarak “Ebedi Şehir”e saldırıyor.

Papa XII. Pius

Papa XII. Pius, bizzat Başkan Roosevelt’e yazarak, Müttefik bombardıman uçaklarının Roma’yı hedef almasını yasaklaması ve Vatikan Şehri‘ni veya İtalya’nın başkentindeki birçok kiliseyi vurma tehlikesinden kaçınması için yalvardı.

21 Temmuz 1943 Varşova’nın Alman işgalcileri, şehrin Yahudi gettosunun kalıntılarında bir toplama kampı açtı. Gettoda ayakta kalan tek bina olan Gestapo’nun Gęsiówka hapishanesinin çevresinde bulunan mahkumlar, değerli eşyalar için molozları aramak ve saklanarak hayatta kalan Yahudileri avlamak için kullanılan köle işçilerdir.

Hitler ve Mussolini, Müttefiklerin Sicilya’yı işgalini görüşmek üzere Mihver diktatörleri arasında acil bir konsey için bir araya geldi. Mussolini, İtalyan Faşist konseyine İtalya’nın savaştan çekilmesi konusunu gündeme getireceğine söz verdi, ancak bundan bahsetmedi. Müttefiklerin Sicilya’daki ilerlemesi görünüşte durdurulamazken, Hitler esas olarak Rommel gibi bir Alman generalin kalan İtalyan kuvvetlerinin komutasını alıp alamayacağını tartışmakla ilgileniyor. Mussolini, Roma’ya giden yolu kapatan “Gustav Hattı”nı tutmayı kabul ediyor.

23 Temmuz 1943 Alman “gizli silahları”, yeni Tiger ve Panther ağır tanklarının kullanımı etkili olsa da Kızıl Ordu’da o kadar çok tank ve personel var ki savaşın kaderini değiştiremiyor.

İki Sovyet tankçı, devrilmiş bir tankın delinmiş zırhını inceliyor.
Kızıl Ordu saldırısı, Kursk

Alman Kale Operasyonunu durdurma başarısından yararlanan Kızıl Ordu, Kursk’tan Karadeniz’e geniş bir saldırı başlatıyor: Leningrad ve Volkhov cephelerindeki birlikler saldırıya katılıyor.

24 Temmuz 1943 Müttefik saldırısı karşısında, Sicilya’daki Alman güçleri (Wehrmacht), Etna Dağı’nın yamaçlarına geri dönerek dağ kasabalarını güçlendirdi. Amerikan, İngiliz ve Kanada birlikleri Sicilya’yı kasıp kavuruyor, 400.000’den fazla Müttefik askeri adaya akın ediyor. Müttefikler doğudaki Katanya limanına saldırıyorlar.

Alman Partizan karşıtı propaganda, Tito

Gerilla direnişiyle durma noktasına gelen Yugoslavya’nın Alman işgalcileri, Komünist partizanların lideri Josip Broz Tito’nun yakalanması için 100.000 Reichsmark ödülü teklif etti. Aynı şey, aşırı milliyetçi Çetniklerin lideri olan direniş lideri Draža Mihailović için de geçerli. Avrupa’daki en etkili Mihver karşıtı direniş gücü olan Yugoslavya’nın Komünist Partizanları, meydan muharebelerinde düzenli olarak Alman ve İtalyan işgalcilerin topraklarını ele geçiriyor. Alman Partizan karşıtı propaganda, Tito’nun Yugoslavya’ya yıkım getirdiğini iddia ediyor.

Müttefik hava kuvvetleri Gomorrah Operasyonunu başlattı: Alman şehri Hamburg’u yok etmeyi amaçlayan büyük bir yangın bombası hava saldırısı. 400’den fazla İngiliz ve Kanada uçağı, şehrin mümkün olduğunca çoğunu harap etmek için yeni “alan bombalama” stratejisiyle Hamburg’a yüksek patlayıcılar ve yangın çıkarıcı maddeler bırakıyor. Alman itfaiyecileri ve hava savunması yangınlara yetişemiyor.

25 Temmuz 1943 Son 12 saat içinde 791 bombardıman uçağı Hamburg’u vurdu, 1500’den fazla Alman sivili öldürdü ve şehir merkezini patlattı; rıhtımlar ateşe verildi. Amerikan uçakları dün geceki bombalamaları askeri hedeflere yönelik gündüz baskınıyla yeniledi.

26 Temmuz 1943 Günahkâr bir şehrin İncil’deki yıkımından adını alan Müttefik Gomorrah Operasyonu hava saldırıları, Hamburg’un merkezini alevler içinde bıraktı. Şehri kurtarmak için kuzey Almanya’nın dört bir yanından ek itfaiyeciler sevk ediliyor.

Müttefik işgal kuvvetleri şimdi Sicilya’yı işgal ederken ve bombardıman uçakları Roma’yı döverken, İtalyan hükümeti Mussolini’yi kaldırmaya ve savaştan çıkmayı ummaya karar verdi. Kral Victor Emmanuel ve üst düzey Faşist generaller, Mussolini’ye Almanya’yı terk etmesi ve ayrı bir barış araması için yalvardı.

Mareşal Pietro Badoglio

Savaş, “Duce”yi pek sevilmeyen bir hale getirdi: İtalyan Kralı Victor Emmanuel, Mareşal Pietro Badoglio Mussolini’nin halefi yaptı.

İtalyan diktatör Benito Mussolini

İtalyan diktatör Benito Mussolini, İtalya’nın Büyük Faşizm Konseyi tarafından ani bir darbeyle görevden alındı ve tutuklandı ve 21 yıllık Il Duce görevine son verildi.

İtalyanlar sokaklara dökülüyor

27 Temmuz 1943 İtalyanlar sokaklara dökülüyor, Faşistlerin simgelerini yok ediyor ve tezahürat yapıyor. Roma’daki gazeteci Paolo Monelli şunları duyuyor: “Vatandaşlar uyanın, Mussolini’yi tutukladılar, Mussolini’yi faşizmle birlikte ölüme!’ Sesini yirmi yıl sonra geri alan bir dilsizin çığlığı gibiydi.”

28 Temmuz 1943 Almanya’da haftalarca süren sıcak hava dalgası Hamburg’u ateş fırtınası sütunları için mükemmel bir yer haline getirdi: 800°C’lik alevleri besleyen aşırı ısınmış hava sütunları, çeliği eritecek ve insan etini küle dönüştürecek kadar sıcak.

Hamburg harabeye dönüyor

Almanya’nın Hamburg şehri, Müttefik bombalamasıyla harap oldu: 37.000’den fazla insan, şehir genelinde kontrolden çıkan devasa yangın fırtınalarında yanarak öldü.

29 Temmuz 1943 ABD Başkanı şimdi bir diktatörün devrilmesini kutlamak için ulusa sesleniyor: Başkan Roosevelt, Mussolini’nin İtalya’da devrilmesini ve tutuklanmasını anlatıyor. “O ve Faşist çetesi yakalanacak”. Roosevelt, Müttefiklerin Atlantik’teki Alman denizaltılarına karşı artan zaferleri sayesinde, ABD’nin kahveyi karne dağıtımına derhal son vereceğini duyurdu.

Almanya, Hamburg bombalama baskınlarından dehşete düştü: şehir yangın fırtınaları tarafından harap edildi ve şimdi 20.000’den fazla kayıp kişi aranıyor.

Hamburg’da genç bir kadın olan Henni Klank, bombalamayı şöyle anlatıyor: “Rüzgarlar komşumuzu aldı: O, ateş fırtınasının taşıdığı canlı bir meşale oldu.” Hamburg “gürleyen, alev alev bir cehennem. Sokaklar yanıyordu, ağaçlar yanıyordu, havanın kendisi bir cehennem.”

30 Temmuz 1943 Japon birlikleri, Alaska topraklarına inmelerinden bu yana bir yıldan biraz fazla bir süre sonra Aleut Adası Kiska’yı sessizce terk etti. 5.193 asker, yakın zamanda Attu’yu geri alan Amerikan kuvvetleriyle yüzleşmek yerine, Japon Donanması tarafından sis örtüsü altında tahliye edildi. Alaska’daki Japon kontrolü yılı, 1812 Savaşı’ndan bu yana Amerikan topraklarının ilk kez düşman birlikleri tarafından işgal edilmesidir. Japonlar, son 13 ayını dondurucu havada geçirdi ve konvoyların ABD Donanması tarafından batırılmasından sonra arz sıkıntısıyla karşı karşıya kaldı.

Hitler, belki de halkın onaylanmamasından korkarak, Hamburg harabelerini ziyaret etmeyi reddediyor; sekreteri onun “çok üzgün olduğunu” bildirdi.

31 Temmuz 1943 Müttefiklerin Hamburg’daki son 7 günü bombalamaları, şimdiye kadar herhangi bir şehrin en kötü yıkımına ve 20.000’den fazla sivilin ölümüyle bombalamanın tek günlük en büyük ölüm oranına neden oldu. Öncesi ve sonrası fotoğrafları bir sokaktaki geçiş ücretini gösteriyor: Goebbels günlüğüne Hamburg’un bombalanmasıyla ilgili şunları kaydediyor: “Hayal gücünü sarsan bir felaket. Milyonlarca nüfuslu bir şehir tarihte eşi benzeri olmayan bir şekilde yok edildi. Neredeyse imkânsız sorunlarla karşı karşıyayız. Yiyecek bulunmalı ve sığınak sağlanmalı.”

Notlar

[1] K-Ships vs. U-Boats: https://smithsonianmag.com/blogs/air-space-museum/2020/07/13/k-ships-vs-u-boats/

Exit mobile version