Balsamic vinegar
İtalyan Mutfağı

Aceto balsamico, Balzamik Sirke

Balzamik sirke (İtalyanca aceto balsamico), kısmen ya da tamamen üzümden yapılan, İtalya kökenli koyu renkli ve yoğun aromalı bir sirke çeşididir. İtalyanın sembollerinden biri haline gelen balzamik sirke salata ve çilek gibi bazı meyvelerin süslenmesinin yanı sıra risottolar, dana scaloppine veya İtalyan güveç bollito misto gibi et yemekleri ve makarna soslarında bolca kullanılmaktadır. Ayrıca damak tadınıza uyarsa Parmigiano-Reggiano peyniri veya panna cotta, zabaglione veya vanilyalı dondurma gibi kremalı tatlılara birkaç damla eklemeyi deneyebilirsiniz.

Oku
Slav Mitolojisi

Vodyanoy (Slav Mitolojisi)

VODYANOV (Rusça водяно́й), Slav Mitolojisinde Rus eril bir su ruhunun adı olup, kurbağa yüzlü, yeşil bıyıklı, uzun saçlı çıplak bedeni yosunlarla kaplı yaşlı bir adam olarak tasvir edilmektedir.

Oku
Hint Mitolojisi

Vishnu, Vişnu ve Vişnuizm (Hint Mitolojisi)

Vishnu, Vişnu Hint Mitolojisinde Brahma ve Şiva ile birlikte Hint panteonun en önemli üç tanrısından (Trimurti) birisi olup, Purusottama (en yüksek tanrı) lakabıyla bilinip, evrenin koruyucusu kabul edilmektedir.

Oku
Roma Mitolojisi

Vesta ve Vesta Bakireleri (Roma Mitolojisi)

VESTA Roma Mitolojisinde kalp ve yürek ateşi tanrıçasının adı olup, zamanla ocak ateşiyle dolayısıyla aile ile özdeşleştirilmiştir.

Oku
Hint Mitolojisi

Varuna (Hint Mitolojisi)

VARUNA Hint Mitolojisinde Vedalarda gökyüzü, su ve göksel okyanus tanrısı olup, aynı zamanda kanunların ve yeraltı dünyasının da efendisi olarak görülmektedir. Varuna, Makara adlı bir timsah benzeri bir deniz yaratığının üzerine ata biner gibi binerek dolaşmakta, sürekli gözlediği veya Şpaşah adı verilen casuslarına izlettiği insanları yargılayıp, kötü olanları cezalandırmaktadır.

Oku
Hint Mitolojisi

Upanişad, Upanişadlar (Hint Mitolojisi)

UPANİŞADLAR Hint Mitolojisinde Vedaların felsefî yorumlarını içeren ve büyük bölümü MS 6. yüzyıldan kalma yaklaşık 150 civarında eserden oluşan kutsal metinlerin adı olup, Vedaların tamamlayıcısı ve sonu (Vedanta) olarak kabul edilmektedirler.

Oku