Hıdırellez, Hıdrellez (Halkbilim)
Hıdırellez ya da Hıdrellez, Anadolu’da her yıl 5 Mayıs gecesi başlayıp 6 Mayıs günü de devam eden Hızır-İlyas adıyla da bilinen geleneksel bahar şenliğinin adıdır.
OkuHıdırellez ya da Hıdrellez, Anadolu’da her yıl 5 Mayıs gecesi başlayıp 6 Mayıs günü de devam eden Hızır-İlyas adıyla da bilinen geleneksel bahar şenliğinin adıdır.
OkuŞiva, Shiva Hint Mitolojisinde Trimurti adı verilen büyük tanrılar üçgenindeki tanrılardan birisinin adı olup, Brahma ‘yaratıcı’, Vişnu ‘koruyucu’ iken Şiva ‘yıkım ve rejenerasyondan sorumludur. Vişnu inancı Kuzey Hindistan’da İndus vadisindeki Aryanlara dayanmakta olup, Vedik dönemde fırtına, şimşek ve yangın gibi doğanın yıkıcı gücünün kişileştirilmiş formu olan Rudra epik dönemde Şiva’ya dönüştürüldüğü sanılmaktadır. Şaivitler, Şiva’nın nihai gerçek olduğuna inanırlarken Smarta mezhebinde tanrının 5 başlangıç formundan birisi kabul edilmektedir.
OkuŞeftali, Çin’de ilkbahar ve ölümsüzlüğün, Hıristiyanlıkta ise fedakârlığın sembolü sayılan bir meyvedir.
OkuŞANGO Afrika Mitolojisinde Yoruba halkının inanışında en önemli Orişa ve Yoruba halkının atası, Nijer nehri tanrıçası Oya ile Oşun nehri tanrıçası Oşun’un kocası olan gökyüzü ve şimşek tanrısıdır. Afrika’da Sango, Xango, Çango, Oba Koso (asılmayan kral), Latin Amerika’da Jakuta (taş atan), Haiti’de Nago Şango olarak da bilinen tanrının önemli hizmetkârları rüzgâr “Afefe” ile gökkuşağı “Oşun Mare” sembolleri koç ve şimşektir.
OkuŞAMAN Türk Mitolojisinde Çuvaş ve Tunguz halklarınca insanlar ile ruhlar arasında iletişim kurarak şifa sağladıklarına inanılan kişilerin adı olup, Uygur ve Altay Türklerinde aynı anlamda ‘Kam’, Kırgızlarda ‘Gan’ veya ‘Bakşı’, Moğollarda ‘Böğe’, Çuvaşlarda ‘Yum’, Yakutlarda ‘Oyun’ veya ‘Udugan’ kelimeleri kullanılmaktadır.
Oku