PETRUS, Saint Peter (Yunanca Πέτρος, İbranice מעון בר יונה) İsa’nın on iki havarisinden birisi olan aziz Yeni Ahit’te “Havarilerin Prensi” ünvanıyla anılmakta, balıkçı, fırıncı, kasap, duvarcı, ağ yapımcıları ve çömlekçilerin koruyucusu kabul edilmekte, yortusu 29 Haziran günü yapılmaktaydı.
İsa, Petrus’u ilk kez gördüğünde Kilisenin Kayası (Kifas) olarak anmıştır (Matta 16:18) ki Petrus, İsa’nın yakalanıp çarmıha gerilmesine kadar yanından hiç ayrılmamıştır. Petrus Yahudi baş kâhinin avlusunda kalabalıktan korkması nedeniyle üç kez İsa’yı inkâr etmek zorunda kalmışsa da İsa’nın çarmıha gerilmesinden sonra İsrail’de, Antakya ve İncil’i yaymıştır. Petrus ilk Hıristiyan piskopos olup, Katolik Kilisesince aynı zamanda ilk Papa olarak da kabul edilmektedir. Yeni Ahit’e göre gerçek adı Simon olan Petrus, Beyt Sayda köyünden balıkçı John veya Jonah’ın oğludur Petrus’un balıkçılık yapan kardeşi Andrew de on iki havariden birisi olup, Galile denizine (Lut Gölü) kardeşler Vaftizci Yahya’nın müridi iken İsa’nın kendilerine “Beni izleyin sizi insanların balıkçısı yapayım” sözleri üzerine takipçisi olmuştur (Markos 1:16).
Petrus hakkındaki en önemli söylence 13. Yüzyılda Altın Efsane adlı çalışmada kaydedilmiş olup, büyücü Simon Magus ile ilişkili olup, büyücü Petrus’un gerçekleştirdiği mucizelerden korkup Roma’ya kaçmışsa da aziz peşinden gitmiştir. Roma’da Neron’un gözüne girmeyi başaran Simon imparatora Tanrı’nın oğlu olduğunu söylemekle kalmamış kafasının kesilmesi halinde 3 gün sonra yerine yenisinin çıkacağını iddia etmiş, bir illüzyonla kendi kafası yerine bir koç kafasının kesilmesini sağlayıp, 3 gün saklandıktan sonra ortaya çıkarak Nero’yu kandırmayı başarmıştır. Bir süre sonra Simon başka bir illüzyonla Neron’u Cennet’e uçrak gideceğine ikna etmiş imparator gösteriyi izlemesi için Petrus’u da davet etmiştir. Petrus, “Şeytan’ın melekleri ya da bu adamı kim havada tutuyorsa sana efendim İsa adına bırakmanızı emrediyorum” deyince büyücü yere düşüp ölmüştür. Aziz Petrus, Hıristiyan sanatında genellikle cennetin anahtarını kimi zaman ise balık veya horoz tutarken tasvir edilmiştir.
Kaynak: Özhan Öztürk. Dünya Mitolojisi. Nika Yayınları. Ankara, 2016