Hint Mitolojisi

Hint Masalları

HİNT MASALLARI Çok sayıda etnik ve kültürel grubun yaşadığı 28 eyaletten oluşan geniş ve tarihi bir coğrafya olan Hindistan’da anlatılan masallar gerek tür gerekse teknik açıdan zengin bir çeşitlilik barındırmaktadır. Hint masalları ile mitolojisi iç içe geçmiş olup, çeşitli yerel festivallerde Ramayana ve Mahabharata destanları, kimi zaman yarı insan yarı hayvan olarak da tasvir edilebilen kahraman ve tanrılar ile Tenali Raman ve Birbal gibi düzenbazların öyküleri gezgin ozanlarca anlatılmaktadır.

Oku
Halkbilim

Hiciv

HİCİV İğneleyici söz ve alaylı ifadeler kullanılarak bir kişi, olay ve durumun eleştirildiği manzum edebi eserlerin adı olup, ilk kayıtlı örneklerine Eski Yunan ve Roma yazarlarında rastlanmaktadır.

Oku
İslam

Hızır, Khadir, Khidr, Khezr (İslam Mitolojisi)

HIZIR, İslam Mitolojisinde içene ölümsüzlük veren Dirlik Suyu’ndan (Ab-ı Hayat) içtiği için ebedi yaşam hakkı kazanan, dara düşen insanlara yardım ettiğine inanılan bir varlık olup çeşitli kaynaklarda Khadir, Khidr (Arapça: الخضر ‎ al-Khidr “Yeşil adam“) ve Khezr olarak da anılmıştır.

Oku
İskandinav Mitolojisi

Hervarar Saga (İskandinav Mitolojisi)

Hervarar Saga, İskandinav Mitolojisinde daha eski efsaneleri birleştiren 13. Yüzyılda yazıya geçirilmiş bir saga olup, Gothlar ile Hunlar arasındaki savaşlar ile 4. Yüzyıldan itibaren İsveç kraliyet ailesinin tarihini konu almaktadır.

Oku
İskandinav Mitolojisi

Hermod (İskandinav Mitolojisi)

Hermod veya  Hermóðr, İskandinav Mitolojisinde Odin ile Frigg‘in oğlu, Balder, Hoder ve Thor‘un kardeşi olan tanrıların habercisinin adıdır.

Oku
Yunan Mitolojisi

Hermes (Yunan Mitolojisi)

HERMES  (Yunanca Ἑρμῆς) , Yunan Mitolojisinde Zeus ile Atlas’ın kızları Pleiadlardan su perisi Maia’nın oğlu, Apollon’un küçük kardeşi olan tanrıların habercisi ve ticaret tanrısının adıdır (Homeros Odysseia viii. 335, xiv; Ovid Metamorphoses i. 682, xiv. 291).

Oku