Heracles
Yunan Mitolojisi

Herakles (Herkül) ve 12 Görevi

Makale: Özhan Öztürk Herakles (Roma mitolojisinde ‘Hercules‘, ‘Herkül‘), Zeus ile Alkmene’nin oğlu, Amphitryon’un üvey oğlu olan kahramanın adı olup, inanılmaz bir güce sahiptir. Aslan postu giyip elinde topuz taşıyan güçlü kuvvetli bir kahraman olarak tasvir edilen Herakles, en ünlü Yunan kahramanı olup tanrılardan çok az yardım alarak tamamen kendi güç ve becerisiyle ülkesini insanların yaşaması için daha güvenli bir yer haline dönüştürmeye çalışmıştır. Heraklidler adı verilen kabilenin atası olan Herakles, tabiat ile mücadele eden insanoğlunun güç ve becerisinin kişileştirilmiş formudur.

Oku
Mitoloji

Dünya Kültürlerinde Tufan Söylencesi

Makale: Özhan Öztürk Tufan, yerel efsaneler ve kutsal kitaplara göre Tanrı veya Tanrıların insanoğlunu cezalandırmak için yeryüzüne gönderdiği şiddetli yağmurlar sonucunda ırmakların yataklarından taşarak tüm dünyayı kaplayıp uygarlığı yok etmesiyle sonuçlanan büyük su baskınlarına verilen isim olup, en ünlüsü Nuh Tufanı‘dır. Mezopotamya efsanelerinden, Puranalar’a, Yunan mitolojisindeki Deukalion öyküsüne, Eski Ahit’te Nuh peygamberden, Orta Amerika uygarlıklarının öykülerinde dek pek çok kültürde tufan efsanesine rastlanmakta iken tüm öykülerde kültürel bir kahramanın varlığı ve insan ırkının yenilendiği motifinin ortaklığı dikkat çekicidir.

Oku
Halkbilim

Uyuyan Savaşçılar, Uyuyan Prensler, Uyuyan Güzeller ve Prensesler

Makale: Özhan Öztürk UYUYAN SAVAŞÇILAR Avrupa masallarında bir avcı veya maceracı tarafından ölmemiş ama kendisine ihtiyaç oluncaya dek sürecek büyülü ve derin bir uykuya yatmış kahramanın uyandırılması motifi sıkça rastlanılan bir motiftir. Çoğunlukla prens, avcı veya maceraperest uyuyan veya uyuyanlardan birisinin krallığı savunma zamanı gelip gelmediğini sorusuna muhatap olmakta, hayır cevabı verdiğinde büyülü uyku hali devam etmektedir. İsveç ve İskoçya’da farklı varyantları kaydedilen öykünün İngiliz-Gal versiyonu aşağıdaki gibidir.

Oku
Robert Wilhelm Ekman (1808–1873), Väinämöisen Playing, (1857-66), oil on canvas
Fin Mitolojisi

Tolkien’in Gandalf’ının ilham kaynağı: Finli büyücü Vainamoinen (Väinämöinen)

Makale: Özhan Öztürk Vainamoinen (Väinämöinen), Kalevala’nın en önemli karakteri olan maceraperest yaşlı bilge ve büyücünün adı olup, havanın kızı Luonnotar’ın oğludur. Söylenceye göre Vainamoinen gök kızı yarı-tanrıça İlmatar’ın rahminde tam 700 yıl kaldıktan sonra yeryüzüne beyaz sakallı yaşlı bir adam olarak gelmiştir. Fin halkınca kültürel kahraman olarak kabul edilen Vainamoinen tarım ve ateşi insanlığa hediye etmiştir. Usta bir şarkıcı olan bilge şaman ayrıca dev bir turna balığının kemiklerinden yaptığı bir harp çeşidi kantele adlı çalgıyı icat etmiştir. Fin kozmolojisinde Orion Vainamoinen’ın tırpanı, Ülker burcunun yedi yıldızı Pleiadlar ise kılıcı olarak görülmektedir.

Oku
İskandinav Mitolojisi

Brunhilde ve Valkürler

Makale: Özhan Öztürk Valkürler, Evreni yaratan tanrı Odin’e hizmet eden savaşçı karakterdeki tanrıça kızlarının adı olup, Eski Nors dilinde (tekil valkyrja, çoğul valkyrjur) ‘ölümü seçen’ anlamına gelmektedir. Zırh giyip, miğfer takan Valkürler göz alıcı silahlarıyla uçan atlara binmiş olarak gökyüzünde dolaşır, savaşçılara ölüm dağıtıp, ölen kahramanların (einherjar) ruhunu Valhalla’ya Odin’in huzuruna taşırlardı. Valkürler her zaman at kullanmaz kimi zaman kurda biner hatta karga kılığında dolaşırlar, ellerinde çoğunlukla çengel uçlu alevli kargılar taşırlardı.

Oku
Slav Mitolojisi

Rus Masallarının güzel kızı: Vasilisa (Василиса)

Makale: Özhan Öztürk Vasilisa (Rusça Василиса) Rus masallarında sıkça bahsi geçen bir genç kız adı olup, Yunanca (Βασίλισσα) “kraliçe” anlamına gelmekteydi.

Oku