Karadeniz Tarihi

Anapa (Sindi, Sindika, Gorgippa) ve Tmutarakan

Makale: Özhan Öztürk Sindi veya Sindika[1], Karadeniz’in kuzeydoğu sahilinde Temryuk ile Novorossiysk kentleri arasında antik bir yerleşimin adı olup, modern Anapa kenti yakınlarındadır. Adını bölgenin yerli halkı Sindilerden alan yerleşim MÖ 6-5. yüzyıllarda Yunanlılarca kolonize edilmiş olup, MÖ 430-420 tarihleri arasında Sindskaya limanında Sindi kralı Gekatei döneminde ilk sikke basımı gerçekleşmiştir.

Oku
Karadeniz Tarihi

Kerç (Pantikapeum,  Kaisareon, Bosphor, Karç) ve Agrippiya (Phanagoria)

Makale: Özhan Öztürk Pantikapeum[1], Kırım yarımadasının en doğusunda Kerç (Kimmer) boğazının kıyısında Mithridates tepesi üzerinde MÖ 7-6. Yüzyıllar arasında Miletlilerce kurulmuş bir Yunan kolonisinin adıdır.

Oku
Sudak Novy Svet
Karadeniz Tarihi

Kefe (Theodosia, Kaffa, Kefe, Feodosiya)

Makale: Özhan Öztürk Theodosia,[1] MÖ 6. Yüzyıl ortalarında Miletli kolonistlerce Güney Kırım’da Karadin tepesinde Feodosijsky kanalı kıyısında kurulmuş bir Yunan kolonisinin adıdır[2].  Yapılan kazılarda Theodosia’da MÖ 5. yüzyıldan kalma bir yapı, amfora mühürleri, MÖ 400 yıllarında basılmış kent adını taşıyan gümüş sikkeler bulunmuştur.

Oku
Karadeniz Tarihi

Eski Kırım (Solhat, Staryi Krym), Karasubazar (Bilohirsk) ve Yalta

Makale: Özhan Öztürk Solhat, Kırım Özerk Cumhuriyeti’nin doğusunda, Akmescit’e 90 km, Kefe’ye 30 km mesafede yer alan bir kasaba olup, 13. yüzyılın ilk yarısında Batu Han tarafından kurulduğu sanılmaktadır. Moğollar kasabanın istihkâmlarını güçlendirdikten sonra Altın Orda devletinin Kırım eyaletinin merkezi yapmışlar, kentin adı “Kırım” zamanla tüm yarımada ile özdeşleşmiştir. İtalyan tüccarların Solcati[1] adını verdiği yerleşim Tatarca’ya Solhat formunda geçmiştir.

Oku
Karadeniz Tarihi

Bahçesaray, Akmescit (Simferopol), Alepu (Alupka) ve Aluşka (Aluston)

Makale: Özhan Öztürk Bahçesaray, Kırım Özerk Cumhuriyeti‘nin güney topraklarında Akmescit’in 32 km güneybatısında, Çürüksu deresi vadisinde yer alan Kırım Tatarlarının tarihi başkenti olup, adını Kırım Hanı Mengli Giray’ın yaptırdığı hanlık sarayından almaktadır.

Oku
Karadeniz Tarihi

Balaklava (Symbolon Limni, Cembalo, Yamboli) ve İnkerman (Bilokamiansk)

Makale: Özhan Öztürk Symbolon Limni[1], Khersonesus Taurica’nın güney sahilinde Khersonesus ile Kienus limanı arasında dar bir boğazın adı olup, Antik Çağ’da Kırımlı korsanlarca üs olarak kullanılmaktaydı.[2] Ortaçağ’da Bizans egemenliğine giren yerleşim 1365’de Cenevizlilerce ele geçirilmiş ve adı Cembalo olarak değiştirilmiştir. Avrupa’ya vebanın 14. yüzyıl ortalarında Kefe veya Cembalo üzerinden Ceneviz gemilerince taşındığı sanılmaktadır. 1475’de kenti ele geçiren Osmanlılar bir yandan Cemballo’yu Yamboli olarak telaffuz edip kullanırken kentin adını “Balıklava” olarak değiştirmişlerdir.

Oku