Site icon Özhan Öztürk Makaleleri

Konuralp, Düzce Tarihi (Keiros, Prusias ad Hypium, Üskübü, Konrapa)

Keiros, Prusias ad Hypium, Üskübü, Konrapa, Konuralp (Düzce)

Heraklea bölgesinde, Sangarius Nehri’nin batısında yer alan ve her ikisi de Trak kökenli Bithyni ile Mariandyni halklarını ayıran Hypius[1] nehrinden adını alan Konuralp kentinin orijinal adı Kieros’tur.[2] I. Prusias’ın MÖ 74’de kenti el geçirmesinin ardından adı Prusias ad Hypium olarak değiştirilmiştir.

12 kabilenin yaşadığı kent hızla gelişmiş, Roma imparatoru Caracalla tarafından Nisan 215’de ziyaret edilmiştir. Prusias ad Hypium’da her 5 yılda bir düzenlenen Augustus ve Antoninus şenlikleriyle ilgili bir kitabe ve Septimus Severus adına dikilmiş bir başkası bulunmuştur. I. Theodosius döneminde yeni kurulan Honorias Eyaleti’ne katılmış, Hristiyanlaşmanın ardından Klaudiopolis’e bağlı yardımcı piskoposluk bölgesi olmuştur. Osmanlı döneminde adı ilk Müslüman yöneticisi Konur Alp’ın adına istinaden “Konrapa” olarak anılmış, 1864’de Akçakoca ile birlikte bucak, 1870’de ilçe olmuştur. Günümüzde Düzce iline bağlı merkez ilçeye bağlı bir belediye olup, 2009 yılı nüfusu 5.849’dir.

Prusias ad Hypium Sikkeleri


Prusias ad Hypium (MS 97-117) sikkesi (6.14 gr). Ön yüzde başı defne yapraklarıyla süslü imparator Trajan ve ΤΡΑΙΑΝΟC ΚΑΙCΑΡ CΕ yazısı arka yüzde П-P harfleri arasında bir sunak tasviri.

Roma imparatorları Vespasian ile Gallienus dönemleri arasında sikke basılmış olup, kent adı ΠΡΟΥCΙЄΩΝ veya ΠΡΟΥCΙЄΩΝ ΠΡΟC ΥΠΙΩ ile nehir tanrısı Hypios, Demeter, Helios, ay ve yıldız, genç erkek portresi, vazoya sarılmış yılan tasvirleri yer almaktadır.

Kaynak: Özhan Öztürk. Pontus: Antik Çağ’dan Günümüze Karadeniz’in Etnik ve Siyasi Tarihi (Genişletilmiş 3. Baskı). Nika Yayınları. Ankara, 2016

Notlar

[1] Yunanca Ὕπιος. Bugünkü Karasu deresi

[2] Yunanca Κίερος

Keiros, Prusias ad Hypium, Üskübü, Konrapa, Konuralp Nerede? Harita

Exit mobile version