Site icon Özhan Öztürk Makaleleri

Arjuna

Arjuna

Makale: Özhan Öztürk

Arjuna, Bharata hanedanının büyük destanı Mahabharata’nın Bhagavad Gita bölümünde bahsi geçen cesur ve yakışıklı prensin adı olup, fırtına tanrısı İndra ile prenses Kunti’nin çocukları olan beş Pandu kardeşin üçüncüsüdür. Dvapara çağının en önemli figürlerinden birisi olan Arjuna’nın efsanevi adı “gümüş gibi parıldayan” anlamına gelmekte olup, Bhagavad Gita’da Krişna ona varoluşun sebebini ve insanların tanrılar hakkında bilmesi gerekenleri anlatmıştır.

Her iki elini de beceriyle kullanabilen usta bir okçu olan Arjuna,

Arjuna ok atma yarışmasında

muhteşem yay olarak bilinen Gandiva’ya sahip olup, savaş sanatını ustası Drona’dan öğrenmiştir. Bir yarışma sırasında yağla dolu bir havuzun üzerine asılan, kendi etrafında dönen bir balığı havuzdaki yansımasına bakarak gözünden vurmak suretiyle ödül (svayamvara) olarak Paçhala prensesi Draupadi adlı kadını kazanmıştır. Beş Pandava kardeşin beşi de yarışmaya katılmış ama sadece Arjuna balığı vurmayı başarmıştır. Kardeşler yanlarında prenses olduğu halde eve

Arjuna ve Subhadra (Çizim: Raja Ravi Varma)

döndüklerinden dışarıdan anneleri Kunti’ye “-Anne, getirdiğimiz şeye asla inanamayacaksın! Tahmin et!” diye sormuşsa da kadın durumun farkında olmadığından “-Getirdiğiniz her neyse paylaşın, kavga etmeyin!” cevabını vermiş, kardeşler annelerinin sözünü ciddiye alınca prenses beşkardeşin ortak karısı olmuştur. Kardeşler ortak eşleri Draupadi ile ilgili bir anlaşmaya varmış, buna göre kardeşlerden birisi kadınla birlikte olurken diğerlerinden birisi onları rahatsız etmeyecek, bunu yapan bir yıllığına sürgüne gönderilecektir.

Şiva Pashupata’yı Arjuna’ya sunarken

Bununla birlikte bir gün sürüsündeki hayvanları çalınan bir Brahmin yardım için Arjuna’ya gelince silahları Draupadi ve Yudhişthira’nın birlikte olduğu odada olan kahraman yardıma muhtaç birine yardım etmek için kuralı çiğnemek zorunda kalmış, karısı ve kardeşlerinin karşı çıkmasına karşın sürgüne gönderilmekte ısrar etmiştir. Arjuna, 12 aylık sürgünde Manipur’a giderek Naga prensesi Ulupi’den İravat adlı bir oğlu olmuştur. Ulupi, Arjuna’ya Draupadi’den uzak kaldığı sürece başka birisiyle birlikte olmasının yeminini bozmayacağını söyleyince sürgün dönemi boyunca farklı komşu krallıkları ziyaret etti ve buralarda çeşitli kadınlarla evlilikler yaparak Pandavaların gücünü arttırmış, ailesini Kauravalar gibi rakipleriyle savaşabilecek duruma getirmiştir.

Arjuna ve Bhishma savaş atlarının üzerinde diğerlerine saldırırken

Daha sonra Himalaya dağlarına gitmiş ve tanrılardan bazı hediyeler almıştır. Krişna ile birlikte Khandava ormanını yakmasına yardım ettiği için tanrı Agni kahramana Gandiva adlı ünlü sihirli yayı hediye etmiştir. Şiva’dan paşupata adlı silahı aldıktan sonra İndra onu cenneti Amaravati’ye götürür ve orada bir kaç yıl kalır. Ağabeyi Yudhişthira’nın krallığını kumarda kaybetmesinden sonra ailece gönderildikleri sürgünün on üçüncü yılında dört kardeşi ile birlikte kral Virata’nın hizmetine girmiş, dans edip, şarkı söyleyen bir hadım kılığında dolaşırken Trigartalar ve Kauravalarla savaşmış bu sırada kardeşleriyle birlikte kimliği açığa çıkmıştır. Vişnu’nun avatarı Krişna, Büyük Savaş’ta ona arabacı olarak hizmet eder ve savaşın başlangıcında Bhagavadgida’yı (ilahi şarkı) okur. Arjuna, savaşta büyük kahramanlık göstermiş, 10. gün Bhisma’yı ağır yaralamış, 12. Gün Suşarman ile 4 kardeşini, 14. Gün Cayadratha’yı, 17. gün Karna’yı öldürerek düşmanlarını kesin bir yenilgiye uğratmıştır.

KaynakÖzhan Öztürk. Dünya Mitolojisi. Nika Yayınları. Ankara, 2016

Exit mobile version