Karadeniz Tarihi

Varna (Odessus, Vare) Tarihi

Makale: Özhan Öztürk Varna‘nın (Bulgarca Варна) bulunduğu yerde Antik çağ’da MÖ 7. yüzyıl sonlarında kurulmuş bir Milet ticaret kolonisi olan Odessus[1], Karadeniz’in batı kıyısında Panysus (Provadiiska) nehri ağzında yer almaktaydı . Bölgede kentle ilişkili en eski arkeolojik materyaller 600-575 arasına tarihlenirken, Pseudo-Scymnus kentin MÖ 6. yüzyılda bir Trak yerleşimi olduğunu bildirmiştir. Odessos, Apollonia, Callatis, Mesembria ve Tomis kentleriyle birlikte Pontus pentapolisini oluştururken, kent halkı Trak kabileleriyle Yunanlıların karışımından oluşmaktaydı. MÖ 478’de Pers imparatorluğuyla savaşmak için Atina liderliğindeki Delos Birliği’ne MÖ 425’de katıldığı sanılan Odessus, MÖ 339’da Geta kralı II. Philip…

Oku
Silistra
Karadeniz Tarihi

Silistre (Durostorum, Theodoropolis, Drasdar) Tarihi

Makale: Özhan Öztürk Silistre‘de (Bulgarca: Силистра ‘Silistra’, Rumence: Durostor) ilk yerleşim Durostoron veya Durostorum[1], Bulgaristan’ın kuzeydoğusunda Tuna nehrinin güney yakasında, MS 29 yılında Get topraklarında kurulmuş bir Roma kalesi ve olup, Ptolemy’e göre[2]  “Legio prima Italica” diğer yazarlara göre[3] “Legio XI. Claudia” lejyonunu barındırmaktadır.  Marcus Aurelius döneminde (MS 161-69) önemli bir askeri olarak gelişen kent, MS 294 ve 304’de Diokletian tarafından ziyaret etmiş, 302-302’de kalesi onarılmış, 388’de bir piskoposun ikametgâhı olmuştur. 527-65 tarihlerinde I. Justinian tarafından kalesi onarılan Durostorum 586’da Avarlar tarafından fethedilmiş, MS 7. yüzyılda ilk Bulgar Krallığının parçası…

Oku
Karadeniz Tarihi

Dobruca (Ripa Thraciae) Tarihi

Makale: Özhan Öztürk Dobruca (Dobroudja, Dobruja,Dobroudja, Dobruja, Добруджа, Dobrudža) Tuna nehrinin Silistre’nin kuzeyinde oluşturduğu dirsek ile Karadeniz arasında kalan ve Tuna deltasını da kapsayan tarihi bölgenin adı olup, günümüzde Bulgaristan ve Romanya devletleri arasında ikiye bölünmüş durumdadır[1].

Oku
Karadeniz ekoloji Karadeniz Tarihi

Karadeniz’de Petrol, doğalgaz ve Stratejik boru hatları

Makale: Özhan Öztürk Karadeniz ve Hazar çevresindeki petrol yataklarından ilk olarak Strabon bahsetmiş, Ortaçağ’da Azak Denizi civarındaki petrol sızıntıları Bizanslılar tarafından “Rum ateşi [1]” adıyla silah olarak kullanılmışsa da petrolün aydınlatma amaçlı ticari potansiyeli ancak 19. Yüzyılda anlaşılabilmiş, bu dönemde Romanya’da Ploeşti ve Azerbaycan’da Bakü civarındaki rezervler yabancı şirketlerin dikkatini çekmiştir.

Oku