Ortadoğu Mitolojisi

Belkıs veya Seba Melikesi

Belkıs, Bilqīs (Arapca: بلقيس‎) veya Seba Melikesi, Yemen’de bulunan Saba (İbranice שבא, Arapça Saba veya Sebe سبأ) ülkesinin kraliçesi iken Süleyman ile evlenen kraliçenin adı olup, Süleyman’ın peygamberliğini sınamak için Kudüs’e gitmiş, sorduğu sorulara doğru yanıtlar almış, aldığı değerli hediyelerle Süleyman’ın sarayından ayrılmıştır.

Oku
Karadeniz Tarihi

Dânişmend Oğulları, Dânişmendliler, Persarmenoi

1071’de gerçekleşen II. Malazgirt Savaşı sonrasında Selçuklular Doğu Anadolu’ya hakim olurken Selçuklu Devleti çevresinde çeşitli beylikler kurulmuş olup[1], Orta ve Kuzey Anadolu melikliği olan Danişmend Oğulları (Dânişmendliler, Persarmenoi) bunlardan bir tanesidir.

Oku
Karadeniz Tarihi

Ahıska Türkleri: Ahıskalılar, Meşketler, Meşketi Türkleri

Meşketler, Meşketi Türkleri, Ahıskalılar veya Ahıska Türkleri anavatanları Gürcistan’ın Türkiye sınırında yeralan Meşketi (Ahıska) bölgesi[1] olup Türkçe’nin Kars dialektini konuşan Sünni Müslüman etnik grubun adı olup, Sovyet döneminde sürgün edildiklerinden çeşitli ülkelere dağılmış olarak yaşamaktadırlar.

Oku
Karadeniz Tarihi

Tuzcuoğlu İsyanları

Osmanlı İmparatorluğu 17. yüzyıl boyunca merkeziyetçi karakterini yavaş yavaş kaybetmiş, 1702’de devlet mukataalarının mültezimlere geçmişteki tımar malikâneleri gibi babadan oğula geçecek şekilde devredilmesi dahası 1726’da çıkarılan bir fermanla enderunlu vali tayini sisteminin terk edilerek sancak veya vilâyetlerin en kudretli ağalarının vali atanması, Osmanlı toprak düzenini işlemez duruma getirmiş, bu suretle ortaya çıkan sosyal ve iktisadi boşluk âyan adı verilen derebeyleri tarafından doldurmaya başlamıştır.[1]

Oku