Karadeniz ekoloji

Karadeniz Ekolojik Sorunlar

Karadeniz Ekolojik Sorunların en önemlisi 17 ülkenin içinde bulunduğu 1 milyon 874 bin 904 km2 alan kaplayan havzadan,  her yıl 350 kilometre küp su ve bu su içerisinde bulunan 10 milyon ton organik madde ile 400 bin tonun üzerinde petrol kökenli kimyasal madde nehirlerin Karadeniz’e boşalmasıdır. Karadeniz kıyı bölgesinde yaşayan yaklaşık 11 milyon kişiden kaynaklanan atıklar, kanalizasyon sistemleri vasıtasıyla denize boşalmakta, bu duruma kıyılara dökülen çöpler[1] ve gemilerle gizlice bırakılan kimyevi atıklar da eklenince acil önlem alınması gereken ekolojik felaket tablosu ortaya çıkmaktadır. Karadeniz ülkelerinde petrol ya da kimyevi madde…

Oku
Karadeniz ekoloji

Karadeniz Bölgesi Bitki örtüsü

Karadeniz Bölgesi Bitki örtüsünün Ordu ilinin doğusu Kolhis Flora Bölgesi’ne, batısı ise Euxine Flora Bölgesi’ne ait olup, Balkanlar ve Orta Avrupa bitki örtüsüyle benzerlik gösteren Euxine Flora Bölgesi’nde bulunan önemli bitki türleri kabaca şöyledir:

Oku
Karadeniz ekoloji

Karadeniz İklimi: karadeniz’de sis ve yağışlar

Erken Holosen döneminde artan hava sıcaklığı (MÖ 12.000-7.000)  ile Orta Holosen döneminde (MÖ 7.000-4.000) sabitlenerek bugünküne benzer şartları oluşmuştur. Bu dönemde Anadolu bozkırında kuru step iklimi hâkim olurken iğne yapraklı ağaçlar Karadeniz kıyılarında, geniş yapraklı ağaçlar Karadeniz sıradağlarının eteklerinde, sedirler ise kalkerli topraklarda çoğalarak engin ormanlar oluşturmuştur.

Oku
Karadeniz ekoloji

Karadeniz’den esen rüzgarlar ve fırtına isimleri

Antik Çağ’da Yunanlı tarihçi Polybios (MÖ 200–118), Kuzey ve Güney rüzgârlarının Kırım ile Sinop arasında yolculuk için zararlı olduğunu, güney rüzgârlarının Pontus’a karşı estiği için Khalkedon ve Hellespontos’a ve ters istikamete olan yolculuklarda işe yaradığını bildirmiştir[1]. Yaşlı Pliny Pontus Euxinos’da güney rüzgârları estiğini[2] bunların doğu ve kuzeydoğunun bulutlarını çektiğini yazmıştır. 19. Yüzyılda ise Bıjışkyan ise kuzey rüzgârının kuzeybatıdan estiği zaman fırtına kopardığını, güney rüzgârlarının ise kış mevsimi öncesinde denizi altüst ettiğini bildirmiştir ki gerçekten de Karadeniz’de lodos ilk ve sonbahar mevsimlerinde son derece şiddetli olup, özellikle Kafkasya sahillerinde denizciler için…

Oku