Yunan Mitolojisi

Yunan Mitolojisi

Yunan Mitolojisi ve dininin kaynağı olan Yunan uygarlığı küçük krallıklarla başlamış, MÖ 1200-1000 tarihleri arasında istilalar sebebiyle yıkıldıktan sonra MÖ 9. yüzyılda pek çok kent yeni baştan kurulmuştur. Bu dönemde ülke yüzlerce kendi kanunlarını kendi koyup kendini yönetebilen site kentlere bölünmüştür. Yunanistan MÖ 480 yılında Pers kralı Xerxes’in ordularınca işgale uğramış hatta Atina bile yakılmışsa da çetin savaşlar neticesinde istilacılar ülkeden atılmıştır.

Oku
Türk Mitolojisi

Türk Mitolojisi

Türkler, Sibirya’nın doğusunda yaşayan Yakut, Rusya’nın Volga bölgesindeki Çuvaş, Romanya, Bulgaristan, Moldova ve Ukrayna’da yaşayan Gagavuzlar gibi İslam olmayan halklar da dâhil olmak üzere Orta Asya, Kafkasya, Anadolu, Balkanlar ve Mezopotamya’ya dağılmış ana dili Türkçe olan çok uluslu bir topluluktur.

Oku
Yaban adamı, Karakoncolos,Germakoçi, Oço Koçi, orman adamı, Bnahua, Abnauayu, kocaayak, bigfoot, yeti, karakoncilo, congolos,kukeri
Amerikan Yerlileri Mitolojisi Kafkasya Mitolojisi

Yeti,  Kocaayak, Karakoncolos (Kriptozoolojinin en önemli konuları)

Yeti Himalayalarda, Nepal ve Tibet civarında yaşadığına inanılan insanımsı dev bir primat olup, bölgede Meh-Teh ‘küçük insana benzer hayvan’, Miçe ‘ayı adam’, Dzu-teh ‘sığır ayı’, Migoi ‘yaban adamı’, Mirka ‘vahşi adam’, Kang Admi ‘kar adamı’, Jobran ‘insan yiyen’ adlarıyla da bilinmektedir. Yeti adının ise Tibet dilinde ‘kaya (dağ) hayvanı’ anlamına gelen Yah-Teh kelimesiyle ilişkili olduğu sanılmaktadır.

Oku
Yunan Mitolojisi

İlyada Destanı

Makale: Özhan Öztürk İlyada veya İlyada Destanı (Yunanca: Ἰλιάς, Iliás, İngilizce Iliad), Homeros’un Yunan ordusunun Troya kentini kuşatıp ele geçirmesinin son yılını (Bkz. Troya Savaşı) tüm arka planıyla anlattığı manzum destanının adı olup, muhteşem bir savaş öyküsü olmasının yanı sıra ilk tarihi roman olarak da kabul edilmektedir.

Oku
Ortadoğu Mitolojisi

Ölümsüzlük veren içecek ve sular

İçine ölümsüzlük veren tanrısal kaynaklı bir suyun varlığı inancı insanlık tarihi kadar eskidir. Babil mitolojisinde Adapa, bilgelik tanrısı Ea’nın hizmetinde ekmek pişirmekte, balık yakalamakta ve Tanrının yemek yiyeceği sofrayı hazırlayan Adapa’nın Tanrılar tarafından kandırılarak ölümsüzlükten mahrum bırakılışını anlatan efsaneye göre güney rüzgârının kanatlarını kırdığı için Gök Tanrısı Anu’nun (Sümerce An) huzuruna çağrılmıştır. Yargılamadan sonra Adapa’ya ölüm ekmeği sunulacağını sanan insanların koruyucu tanrıçası Ea’nın uyarısını dikkate alarak Anu’nun kendisine sunduğu ölümsüzlük suyu ve ekmeğini reddettiği için, Adapa (dolayısıyla insanoğlu) ölümlü hale gelmiştir. Adapa o günden sonra ekmek yapan Eridulu fırıncılara yardım…

Oku
Halkbilim Ortadoğu Mitolojisi

Binbir Gece Masalları

Binbir Gece Masalları, İslam dininin altın çağını yaşadığı Abbasi halifesi Harun el-Reşid döneminde Batı ve Güney Asya’dan derlenen bir masallar koleksiyonu olup, Arapça ‘Kitâb alf laylah wa-laylah’ (كتاب ألف ليلة وليلة), Farsça Hazâr-o Yak Šab (هزار و یک شب) İngilizce Arap Geceleri (Arabian Nights) adıyla bilinmektedir.

Oku