Mısır Mitolojisi Yunan Mitolojisi

Apis Boğası (Mitoloji)

Apis veya Apis Boğası Mısır Mitolojisi‘nde kutsal boğa ya da Memphis boğası olarak bilinen tanrı olup, ‘Hapi’ adıyla da bilinmektedir.

Eski Mısır

Memphis kökenli Apis inanışı en azından 1. hanedana (MÖ 2925-2775) dek inmekte olup, Yeni Krallık (MÖ 1320–1085) döneminde Path’ın görünümlerinden birisi

Apis bull
Apis, Memphis boğası, Kutsal Boğa

olduğu sanılmaktadır. Alnında ay formunda beyaz bir leke bulunan siyah bir öküz olarak tasvir edilen kutsal boğa öldüğünde Memphis’te Serapeum adlı mezarlıkta gömülmekte ve yerine yenisi seçilene dek yas ilan edilmekteydi. Kutsal boğa öldüğünde vücudundaki bazı işaretlere bakılarak yerine konacak buzağı bulunur ve tağınağa yerleştirilir, rahipler boğanın hareketlerine göre kehanette bulunurlardı. Eski Ahit’te bahsi geçen altın dana heykeli de Apis kültüyle ilişkilidir. Herodot, Apis ile Epaphos‘u özdeşleştirmiş olup, kutsal boğa kültü Yunan ve Roma kültürlerine de geçmiştir.

Yunan Mitolojisinde

Argoslu falcı

Yunan Mitolojisi Phoroneus (veya Apollo) ile superisi Teledike’nin oğlu olan, Argoslu bir falcı ve hekimin adıdır. Apollo’dan aldığı şifacılık gücüyle çok sayıda yılan, canavar ve salgın hastalığı Argos’tan uzaklaştırmayı başarmıştır.

Sikyon kralı

Yunan Mitolojisinde Telkhis’in oğlu, Thelxion’un babası olan Sikyon kralı olup adını Peloponesos’un eski adı Apis Gaia’dan almıştır.

Apis mumyası (Whitney, 1902)

Kaynak: Özhan Öztürk. Dünya Mitolojisi. Nika Yayınları. Ankara, 2016

 

Altın Dana, Altın Buzağı (Yahudi Mitolojisi)