İspanya

Alcazar Sarayı, Sevilla

Alcazar Sarayı, Seville Alcázar veya İspanyolca adıyla Reales Alcázares de Sevilla İspanya’nın Seville şehrinde, Kastilyalı Hıristiyanlar tarafından Seville’in Hıristiyan fethinden sonra yok edilen bir Abbasi kalesinin yerinde kentin Hıristiyan kralı Castile Peter için inşa edilmiş bir kraliyet sarayının adıdır.

Alcazar Sarayı ve Alcazar Katedrali. Seville, Ispanya

Alcazar Sarayı Tarihi

İber Yarımadası’ndaki Katolik yönetimi altında yaşayan giren İspanya müslümanlarının yani Müdeccenlerin (Mudéjar) mimarisinin önde gelen bir örneği olan saray mülkiyeti Seville yerel meclisine ait olsa da günümüzde bile kraliyet ailesi tarafından Seville’deki resmi ikametgâhı olarak kullanılmakta, yüksek mevkili devlet memurlarına ev sahipliği yapmaktadır. Alcazar Sarayı, Avrupa’da halen kullanılmakta olan en eski kraliyet sarayı olup, bitişik Sevilla Katedrali ile birlikte 1987 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası Alanı olarak tescil edilmiştir. Alcazar kelimesi, Arapça al-qasr (اَلْقَصْر) ‘kale, saray’ kelimesinden ödünçlenmişse de Arapçaya’da Latince kale anlamındaki castrum kelimesinden girmiştir.

Sarayın kökenleri, Kuzey Afrikalı (Magripli) Müslüman Arapların 712’de Seville kentini fethine dek inebilir ki Arap emiri buraya kalıcı olarak yerleşmişse de saray 12. yüzyılda Almohad Halifeliği döneminde zamanın İslam sanatına uygun olarak yeni unsurlar eklenerek büyütülüp, geliştirilmiştir. 13. Yüzyılda Endülüs döneminde İber Yarımadasındaki Hristiyanların, yarımadadaki Müslümanların varlıklarını ortadan kaldırmasını amaçlayan İspanyol Reconquista hareketi gelişip, bölge İspanya Katolik Kralları tarafından geri alındıktan sonra Gotik, Rönesans ve Romanesk tasarım öğelerinin Mudéjar mimarisiyle birleştirilmesi suretiyle bugünkü yapı ortaya çıkmıştır. Bununla birlikte Patio de Yeso, Sala de Justicia, Patio del Crucero ve Patio de la Casa de Contratación bölümleri orijinal İslami tarzdaki yapıdan olduğu gibi günümüze ulaşmıştır. Binaların geri kalanı ya tamamen yeniden inşa edilmiş ya da Orta Çağ boyunca orijinal yapıya yeniden eklenmiştir.

Alcazar Sarayı’nın Bölümleri

Alcazar Sarayı, Seville Alcázar veya İspanyolca adıyla Reales Alcázares de Sevilla planı (Anual, Wikipedia)
1-Aslanlı Kapı (Puerta del León)
2 Adalet Odası (Sala de la Justicia y patio del Yeso)
3-Oyun Alanı Montería (Patio de la Montería)
4 Amiral’in odası (Cuarto del Almirante y Casa de Contratación)
5- I. Pedro Sarayı (Palacio mudéjar o de Pedro I)
6-Gotik Saray (Palacio gótico)
7-Merkür Göleti (Estanque de Mercurio)
8-Bahçeler (Jardines)
9-Küçük istasyon (Apeadero)
10-Bayraklı Avlu (Patio Banderas)

Alcazar Sarayı Bilet Fiyatı ve Ziyaret Saatleri

Ekim-Mart arası: Pazartesi-Pazar 09: 30-17: 00 saatleri arasında.

Nisan-Eylül arası 09: 30-19: 00 saatleri arasında.

1 ve 6 Ocak ve 25 Aralık’ta kapalıdır.

Alcazar sarayına giriş için normal bilet ücreti 9,50 €, emekliler ve 17-25 yaş arası öğrenciler için giriş ücreti 2 € (bilet ofisinde kimlik göstererek). Engelliler, 16 yaşın altındaki çocuklar ve Seville şehrinde doğmuş veya ikamet edenler ise saraya ücretsiz girebilmektedir.

Alcazar Sarayı Nerede?

Alcazar Sarayı (Alcázar of Seville) website http://www.alcazarsevilla.org/