Büyük Britanya ve İrlanda

Osborne House (Isle of Wight)

Osborne House veya Osborne Evi, İngiltere’nin güney kıyısında Southampton ve Portsmouth’un ana limanlarından ya da daha küçük bir limanı olan Lymington liman kasabasından kısa bir feribot yolculuğu ile ulaşılabilen Wight Adası’nda East Cowes semtinde eski bir kraliyet ikametgâhıdır. Osborne House,1 845 ve 1851 yılları arasında Kraliçe Victoria ve Prens Albert için taşrada yazlık ev olarak inşa edilmiştir. Osborne House 1847 yılında kraliyet çiftleri için Buckingham Sarayı’nın da ana cephesini inşa eden Londralı mimar Thomas Cubitt tarafından öncesindeki küçük evin yerine Prens Albert’ın isteğine uygun olarak İtalyan Rönesans dönemi saraylarına (palazzo) benzer mimaride yapılmıştır. Kraliçe Victoria, Ocak 1901’de Osborne House’da öldükten sonra evin kraliyet bütçesine yük olması sebebiyle devlete verilmişse de birkaç odası Kraliçe Victoria’ya özel bir müze olarak tutulmuştur. 1903’ten 1921’e kadar Osborne Kraliyet Donanması Koleji adıyla Kraliyet Donanması için genç bir subay eğitim koleji olarak kullanılmıştır. 1998’de Britannia Kraliyet Donanma Koleji’ne verilen yapı bu okul da Dartmouth’a taşınıp, Osborne Evi’ni terk etmesinin ardından turlar için halka açık durumdadır.

Isle of Wight, NASA 2013

Wight Adası, Isle of Wight

İngiltere’nin en büyük ve ikinci en kalabalık adası olup, İngiliz Kanalı üzerinde Hampshire kıyısından 3.2 km uzaklıkta yer almaktadır. Wight Adası, ılıman iklimi, sahil manzarası ve yemyeşil arazileri ile ünlü olup, Victoria döneminden beri tatil yeri olarak kullanılmaktadır. Ada, 1970 yılında bugüne dek düzenlenen en büyük rock müzik etkinliği olan Wight Adası Festivali (Isle of Wight Festival) de dâhil olmak üzere her yıl düzenlenen müzik festivallerine ev sahipliği yapmaktadır. Ada, tekne yapımı, yelkencilik hatta hovercraft üretimi gibi İngiltere’nin denizcilik endüstrisi açısından önemli bir merkezdir. Wight Adası’nın bir özelliği de iyi korunmuş yaban hayatının yanı sıra Avrupa’nın en iyi dinazor fosili kaynaklarından (National Geographic dergisine göre dünyanın dinozor fosilleri açısından en iyi 4.yeri) birisini barındırmasıdır. Sandown’daki Dinosaur Isle Müzesi ve Blackgang Chine’deki Fosil Mağazası bu açıdan ziyaret edilebilir. Ada tarih boyunca Southampton ve Portsmouth limanlarının savunmasında önemli bir rol oynamış, İspanyol Armada ve Britanya Savaşı dahil olmak üzere çağlar boyunca önemli savaşlara sahne olmuştur. Wight Adası’nın Britanya anakarasına en hızlı toplu taşıma bağlantısı Ryde ve Southsea arasında çalışan hovercraft olup (10 dakikalık yolculuk için yetişkin bileti 14 £), ayrıca üç feribot ve iki katamaran servisi Solent’ten

Osborne House, Isle of Wight, England 1900
Osborne House, Wight Adası. İngiltere, 1900

Southampton, Lymington ve Portsmouth’a geçmektedir. Adanın güneyinde muz ağaçları ve kaktüslerin gelişmesine izin veren sıcak bir mikro iklime sahip Ventnor’daki botanik bahçesi (Ventnor Botanic Garden), Sandown’da kaplanlar ve lemurlara odaklanmış Wight Adası Hayvanat Bahçesi ayrıca Alum Koyu, Carisbrooke Kalesi, Osborne Evi ve Steephill Cove görülebilir. Adada St Maur Hotel (Castle Road, Ventnor ☎ +44 1983 852306) otelinde veya karavanınız varsa Castlehaven Caravan Site (Castlehaven Lane, Niton, ☎ +44 1983 730495) karavan parkında konaklayabilirsiniz.