İskandinav Mitolojisi

Sleipnir (İskandinav Mitolojisi)

Sleipnir, İskandinav Mitolojisinde Tanrı Odin’in bindiği olağanüstü hızlı,  akıllı, gri renkli ve sekiz ayaklı bir atın adıdır.

Snorri Sturluson’un 13. Yüzyılda yazdığı Manzum ve Düzyazı Eddalarda Loki ve

Odin rides to Hel
Odin, atı Sleipnir’in sırtında Hel’e giderken

Svadilfari’nin yavrusu ve atların en iyisi olarak bahsi geçmektedir. Sleipnir aynı zamanda aynı döneme ait Hervarar saga, Heidreks ve Völsunga sagada anılmakta, Saxo Grammaticus‘un Gesta Danorum adlı eserinde bahsi geçen Grani adlı atın da atası olduğu kaydedilmektedir. Modern yazarlar bu ata binerek Hel’e giden Odin’in yolculuğunu İskandinav paganizminin kalıntısı ve sembolik olarak şaman ruhlarının ayinleri sırasında öteki dünyaya gitmesi ile ilişkilendirmişlerdir.

Söylenceye göre Aesir soyunun yaşadığı Asgard tanrıların Vanir ve devlerle olan savaşı sırasında iyice yıpranmış ve düşmek üzereyken taş ustası Blast adlı bir dev harap Asgard surlarını kendine Freya, güneş ve ayın mülkiyetinin verilmesi karşılığında onaracağı teklifiyle gelmiştir. Tanrılar için kabul edilemez nitelikte olan bu teklif Loki’nin Odin’in aklını çelmesi ile devin surları 6 aydan önce bitirmesi şartıyla kabul edilmiştir.  Olağanüstü güçlü ve çalışkan aygırı Svadlifari ile işe koyulan Blast duvarı tanrıların umduğundan daha hızlı onarınca Odin Loki’yi öldürecek denli sinirlenmişse de Loki hiç istifini bozmamış, Blast’ın hızını düşürecek bir planı uygulamaya koymuştur. İşin büyük kısmını aygırın yaptığını fark eden Loki güzel bir kısrak kılığına girerek kızışan aygırın işi bırakarak kendisiyle uzaklara kaçmasını sağlamış, Blast böylece duvarı zamanında bitirememiştir. Aldatıldığını anlayan dev tanrılara kafa tutmuşsa da Thor tarafından bir çekiç darbesiyle öldürülmüştür. Loki ertesi yıl yanında sekiz bacaklı gri bir tayla dönmüş bu ata Sleipnir adını vermiş ve Odin’e hediye etmiştir.

Kaynak: Özhan Öztürk. Dünya Mitolojisi. Nika Yayınları. Ankara, 2016