Mitoloji

Çizgi Roman Kahramanları Sözlüğü M -Z

Çizgi Roman Kahramanları Sözlüğü adlı bu çalışma aynı zamanda çizgi film kahramanlarını da kapsamakta olup, alfabetik formda 3 bölümde (A-Ç, D-L, M-Z) yayınlanmıştır.

Maganda [Çizgi Roman] İlk olarak karikatürist Nuri Kurtcebe tarafından kent kültürüne adapte olamamış taşralı göçmenler için 1980’li yıllarda kullanılıp, yaygınlaşan aşağılayıcı isimdir.

Magno [Çizgi roman] DC Comics firması için Paul Gustavson tarafından yaratılan bir süper kahramanın adı olup, ilk olarak Smash Comics serisinin 13. sayısında (Ağustos, 1940) ortaya çıkmıştır. 10.000’luk volt elektrik akımına kapılıp ölümden dönen elektrik işçisi Tom Dalton yüksek voltajlı elektrik üretme kapasitesine sahip bir süper kahramana dönüşmüştür.

Malkoçoğlu [Çizgi Roman] Ayhan Başoğlu’nun Osmanlı akıncı beyi Malkoçoğlu Bali Bey’in oğlu Tur Ali beyden esinlenerek yarattığı ve ilk olarak 26 Ekim 1964 yılında Cumhuriyet Gazetesi’nde aynı adla yayınlanan çizgi roman kahramanının adı olup, yaşlı dostu Ejder ve atı Karakız’la birlikte sayısız maceraya atılır. Kurt başlı muştası, alaycı karakteri ve Avrupai fiziği sayesinde genellikle kimliğini gizlemeyi gerektiren casusluk görevlerini başarıyla tamamlar.

1971 yılında 4 cilt halinde yayınlanmasının ardından 1974 yılında bağımsız dergi olarak yayınlanır. Ardından beyaz perdede de canlandırılır.

  • Çizgi Roman Albümler:

İntikam Yemini, Tuna Casusu, Kızıl Kule ve Cem Sultan’dır.

  • Haftalık yayınlar:

Zoltan’ın Kılıcı, Napoli Prensesi, Beyaz İlahe, Dağlar Kralı, Altın Mihver

  • Filmler (8):

Malkoçoğlu, Malkoçoğlu Krallara Karşı, Malkoçoğlu Kara Korsan, Malkoçoğlu Akıncılar Geliyor, Malkoçoğlu Ölüm Fedaileri, Malkoçoğlu Avrupa’yı Titreten Türk, Malkoçoğlu Cem Sultan, Malkoçoğlu Kurt Bey.

Mandrake [Çizgi Roman] 1934 yılında Lee Falk tarafından yaratılan bir kahramanın adı olup, hızlı hipnoz tekniğini kullanan bir illüzyonisttir.

Manga [Japon Kültürü] Çoğunlukla bilimkurgu konulu Japon tarzı çizgi film ve çizgi romanların adı olup tüm dünyada popüler olmuştur.

< Japonca man ‘Rastgele, karışık’ + ga ‘resim’

Japon mangalarından başta İngilizce olmak üzere dünya dillerine geçen Japonca kelimeler:
• anime: Japon tarzı animasyon çizgi film

• baka: Aptal

• bişōnen/bişojo: Güzel genç kız

• Çibi: Ufak, küçük

• domo: Teşekkür ederim (ama mizahi olarak ‘daha çok’ anlamında da kullanılır)

• demo: Ama

• hai: Evet

• hentai: Sapıkça, normal olmayan

• kanji: Japonca içinde kullanılan Çince karakterler

• kavai: Sevimli

• kitsune: Tilki

• nani?: Ne?

• neko: Kedi

• omake: Bedava

• onegai: Lütfen

• oniiçan: Ağabey (sevimlileştirerek)

• oniisan: Ağabey

• oneeçan: Abla (sevimlileştirerek)

• oneesan: Abla

• otaku: Bir hobiye kendisini fazlasıyla kaptırmış kişi

• Romaji: Japonca içinde kullanılan Latince karakterler

• senpai: Akıl hocası

• sensei: Hoca

• sugoi: Şaşırtıcı

• yaoi: Eşcinsellere yönelik manga

• yuri: Lezbiyenler yönelik manga

• vai-vai: Heyecanlı birisinin sesi

Martin Mystere [Çizgi Roman] Bonelli Editore tarafından yaratılan maceraperest bir arkeologun adıdır. 1942 doğumlu Floransa Güzel Sanatlar Akademisi mezunu olup kendisini kibernetik ve arkeolojiye vermiş, arkadaşı Sergej Orloff Hindistan’a gider Kut Hu-mi bilgeden felsefe dersleri almıştır. Bu bilge iki arkadaşa başkalarının elinde bir işe yaramayacak Murchadna adlı bir ışın silahı vermiştir. Hindistan’da yolları ayrılacak iki arkadaştan Martin bayıltan silahı alıp iyiliğin, Sergej ise ölümcül silahı alıp kötülüğün sembolü olmuştur. Atlantis’in varlığının peşinde koşarken bulduğu kanıtlar tam olarak misyonları belirsiz olan kara adamlar tarafından sürekli engellenmekte, bir macerasında bulup Amerikan vatandaşı yaptığı Neardental insan Java ve nişanlısı Diana Lombard’la çeşitli maceralara atılmaktadır.

Marvel Family ‘Marvel ailesi’ [Çizgi film] Fawcett Comics (1942-1953) ve ardılı DC Comics (1972) firmaları için Otto Binder, C.C. Beck, Mac Rayboy, Ed Herron ile Marc Swayze tarafından 1942 yılında yaratılan süper kahramanlar grubunun adıdır. Captain Marvel, Mary Marvel’in yanı sıra Freddy Freeman adlı bir genç olan Captain Marvel, Jr. Günümüz ekibini oluşturmaktayken Dudley Amca (Uncle Marvel) ilk ekipte yer almaktaydı.

Mary Marvel [Çizgi Roman] Fawcett Comics (1942-1953) şirketine bağlı çalışan Otto Binder ve Marc Swayze’in yarattığı hayali karakterin adı olup, gerçek adı Mary Batson iken Mary Bromfield adını benimsemiş, dünyanın en güçlü kadını olarak çizgi roman dünyasına lanse edilmiştir. Bir başka süper kahraman olan Captain Marvel’in (Billy Batson) ikiz kardeşi olup, babası C. C. Batson (ölü), annesi Marilyn Batson (ölü), amcası Ebeneezer Batson’dur.

İlk olarak ‘Captain Marvel Adventures’ çizgi roman serisinin 18. sayısında görünmüş (Aralık 1942), 3 yıl sonra (Aralık 1945) kendi adıyla yayına başlamıştır.

Mary ile kardeşi Billy ebeveynlerini bir trafik kazasında kaybetmişlerdir. Captain Marvel bir gün ölmek üzere olan bir kadından yarısı kırık bir madolyon alır ve kız kardeşinin hayatta olduğunu öğrenip, madalyonun eksik yarısını taşıyan Mary’i bulur. Her ikisi de Shazam adlı bir büyücünün yardımıyla süper güçlerini kullanmayı öğrenirler. 1953 yılında Mary Mavel’in yayın hayatı sona erer. 1972 yılında DC Comics firması, Shazam adlı bir seri altında Mary Marvel’i tekrar hayata döndürmüştür.

Max Mercury [Çizgi Roman] DC Comics’in ilk olarak Quality Comics serisinin National Comics 5. sayısında (Kasım 1940, Quicksilver kimliğiyle) ortaya çıkan, Max Waid’in yarattığı inanılmaz sürate sahip bir süper kahramanın adı olup, Flash dergisinin 76. sayısında (Mayıs 1993) Max Mercury adıyla yayınlanmıştır.

Max Mercury [Çizgi Roman] Quality Comics firması için Jack Cole ile Chuck Mazoujian tarafından yaratılıp, ilk olarak National Comics’in 5. sayısında ortaya çıkan bir süper kahramanın adıdır. Gerçek adı Max Crandall olan kahraman olağanüstü hızın yanı sıra zaman ve boyutlar arasında seyahat etme yeteneğine sahiptir.

Maxmagnus [Çizgi Roman] 1968 yılında İtalyan çizer Max Bunker tarafından Eureka dergisi için yaratılan konusu Ortaçağ ve kara büyü olan, tüm karakterlerin tuhaf ve olumsuz olarak ele alındığı aynı isimli mizahi çizgi romanın büyücüsünün adıdır.

Mickey Mouse [Çizgi Film] 1920’lerde Walt Disney’in yarattığı komik insan özellikleri taşıyan bir fare formunda çizgi karakterin adıdır. Amerika’nın en tanınan sembollerinden birisi olmuş, hatta kimilerine göre ABD’nin kültürel emperyalizminin sembolü olarak tüm dünyaya ihraç edilmiştir.

Mickey Mouse, Disney’in eski starı Oswald the Lucky Rabbit’in yerine Walt Disney ile Ub Iwerks tarafından Universal Studios için yaratılmıştır. İlk olarak 18 Kasım 1928 tarihinde ‘Vapur Willie’ (Steamboat Willie) filminde görünmüş, kısa sürede yüzlerce kısa metrajlı yıldızı olarak tüm ülkede tanınmıştır.

Milou [Çizgi Roman] Beyaz bir fox teriyer olup ‘Tintin in the Land of the Soviets’ hariç Tenten’in her macerasına katılan köpeğidir. Bkz. Tenten

Miss America [Çizgi Roman] DC Comics’in Quality Comics çizgi roman serisinin Military Comics 1. sayısında (1941) ortaya çıkan bir süper kahramanın adıdır. Joan Dale adlı cesur bir gazeteci olağanüstü güçlere sahip olunca Miss America’ya dönüşüp kötülüğe karşı savaşma-ya başlayacaktır. İlk bölümlerde bir süper kahraman kostümüne sahip olmamakla birlik-te sonraki bölümlerde kolsuz kırmızı bir bluz, kırmızı-beyaz çizgili etek ve mavi şapka giydiği görülmektedir.

Mister No [Çizgi Roman] Zagor karakterini yaratan İtalyan sanatçılar Nolitta ile Ferri tarafından 1975 yılında Amazon ormanlarında geçen beş bölümlük bir mini dizinin kahramanı olarak çizilmiş beğenilince devamı gelmiş ve 300 sayıyı bulan bir seri ortaya çıkmıştır. 2. Dünya savaşı gazisi Amerikalı pilot Jerome (Jerry) Drake Batı Dünyası’nın değer ve yaşam tarzından bıkkınlık duyması sonucu Brezilya’nın Amazon bölgesinde küçük bir kent olan Manaus’a yerleşmiş, burada satın aldığı eski bir uçakla turist rehberliği ve taşımacılık yaparak hayatını sürdürmeye çalışmıştır. Tembel ve alkolik olmasına karşın güzel kadınlara ilgisi, asi karakteri ve dobra konuşması yüzünden sürekli başı derde girmekte ve maceradan maceraya koşmaktadır. Mister No bir anti kahramandır, belki de bu yüzden sürekli bir macera arkadaşı da yoktur. Bununla birlikte çeşitli maceralarda Alman Otto Kruger, barmen Paulo Adolfo, şarkıcı Dana Winter adlı dostları ve ‘Yaşamayanlar Lejyonu’ adlı bir birliğin komutanı Japon Kenzo Işikava adlı bir de can düşmanı vardır. Düşmanı onu 241. sayıda Manaus’u terk etme zorunda bırakmış, Mister No 273. sayıya dek New York’ta yaşamış, çeşitli maceralardan sonra tekrar Manaus’a dönmüştür.

Namor [Çizgi Roman] Bill Everett’in 1939 yılında yarattığı bir süper kahramanın adı olup, Atlantis prensesi ile insan asıllı bir denizcinin oğludur. Yüksek su basıncına dayanabilen, sualtında yaşayabilen ve olağanüstü hızla yüzebilen yarı insan bir kahramandır.

Otaku [Çizgi Roman] Japon çizgi roman ve filmlerinde (anime ve manga) şişman, tıraş olmamış, gözlüklü, at kuyruğu saçlı bir şablon karakterin adı olup, bir hobiye saplantılı şekilde bağlanmıştır.

Bkz. Manga

Pecos Bill Texas’ın Pecos nehri bölgesinde yaşadığına inanılan olağanüstü özelliklere sahip efsanevi bir kovboyun adıdır. Kovboy kültürüne ait tüm davranış kalıpları, kültür ve hayat tarzı, şarkılar, yeminler, kahramanlık öyküleri (hatta altıpatlar tabancayı onun icat etmesinden, koyoteler (Kuzey Amerika çayır kurdu) tarafından büyütülmesine, kasırgaları ehlileştirmesinden, kamçı yerine çıngıraklı yılan kullanmasına dek) abartılarak onun şahsında yüceltilmiştir. Slue-Foot Sue adlı bir kız arkadaşı, Widow-Maker (Dul Bırakan) adlı bir atı bulunmaktadır. Edward O’Reilly’nin Pecos Saga of Pecos Bill (Pecos Bill, Yaba Yayınları , çev: M. Doğan Özbay, 2002) adlı romanı 1923 tarihinde yayınlanmıştır.

Penguin, Oswald Chesterfield Cobblepot [Çizgi Roman] Bill Finger tarafından DC Comics tarafından yaratılan, ilk olarak Detective Comics serisinin 58. sayısında (1941) Batman’ın ezeli düşmanı olarak ortaya çıkan bir karakterin adıdır. Smokin giyen, kısa boylu, şişman bir adam olup, suç amaçlı kullandığı kuşlar ve entrikalarında kullandığı şemsiyelere tutkun bir karakterdir.

Phantom [Çizgi Roman] Mandrake adlı çizgi kahramanın da yaratıcısı olan Amerikalı çizer Lee Falk tarafından yaratılan bir süper kahramanın adıdır. İlk olarak bir günlük gazetede 17 Şubat 1936 tarihinde yayınlanmış, sanatçının ölümünün ardından Tony De Paul tarafından yazılıp Paul Ryan ile Graham Nolan tarafından çizilmeye başlanmıştır. Afrika kıtasında Bangalla adlı hayali bir ülkede yaşayan ve yerli halkça ölümsüz olduğuna inanılan, 20 kuşaktır babadan oğula geçen suç ve suçlulara karşı savaşma misyonunu sürdüren beyaz ırktan bir kahramanın maceraları konu alınmaktadır. Gelişmiş içgüdüleri, yumrukları ve 45’lik tabancaları dışında hiçbir süper gücü olmayan kahramanın en önemli özellikleri iki elinde birisi iyiliği öteki kötülüğü sembolize eden izler bırakan iki yüzük taşıması ve tüm vücudunu saran maskeli kostümüdür.

Kristof Kolomb’un Amerika’yı keşfettiği sırada Santa maria gemisinde kamarot olan 1516 Portsmouth (İngiltere) doğumlu genç denizci olan Christopher Walker, 20 yaşındayken gemisi Sing Kardeşleri adlı korsan çetesi tarafından saldırıya uğrar ve denize düşerken son gördüğü geminin kaptanı olan babasının korsanlar tarafından öldürüldüğü olur. En yakın karaya çıkan genç Bandar adlı bir Pigme kabilesinin konuğu olur ve suçlulara karşı savaşını dolayısıyla Phantom efsanesini başlatır.

Kurukafa şeklinde bir mağara olan karargahı başlangıçta Asya kıtasında yer alan Bangali (muhtemelen Bengal) adlı hayali bir ülke olup, 1960 yılından sonraki maceralarında Afrikaya taşınmıştır.

Phantom Lady ‘Hayalet kadın’ [Çizgi Roman] Quality Comics firmasının Police Comics serisinin 1. sayısında (Ağutos, 1941) ortaya çıkan bir kadın süper kahramanın adıdır.

Plastic Man ‘Plastik adam’ [Çizgi Roman] Jack Cole tarafından yaratılan olağanüstü esneme kabiliyetine sahip gerçek adı Patrick ‘Eel’ O’Brian olan bir süper kahramanın adı olup Police Comics’in 1. sayısında (Ağustus, 1941) ortaya çıkmıştır.

Professeur Tryphon Tournesol [Çizgi Roman] İnsanlığın iyiliği için pek çok icat geliştirmiş (köpekbalığı formunda tek kişilik denizaltı, aya gidebilen bir roket, ultrasonik bir silah…) zor işiten, sürekli bir şeylerle meşgul dağınık dikkatli bir Tenten karakterinin adıdır. İlk olarak ‘Red Rackham’s Treasure’ macerasında ortaya çıkan karakterin İsviçreli bilim adamı Auguste Piccard’dan esinlenildiği sanılmaktadır.

Bkz. Tenten

Psylocke [Çizgi Roman] Marvel Comics firması için Chris Claremont tarafından yazılıp Herb Trimpe tarafından çizilen, telekinesis (zihin gücüyle eşyalara hükmetme) yeteneğine sahip bir mutant kadın süper kahramanın adıdır. İlk olarak Captain Britain serisinin 8. sayısında (Aralık, 1976) yardımcı bir karakter olarak ortaya çıkmıştır.

Red Bee ‘Kızıl Arı’ [Çizgi Roman] Quality Comics firması için Toni Blum ile Charles Nicholas tarafından yaratılan ilk olarak Hit Comics serisinin 1. sayısında (Temmuz, 1940) ortaya çıkan bir süper kahramanın adıdır. Savcı yardımcısı Rick Raleigh özel olarak eğittiği arılarıyla ve kırmızılı sarılı kostümüyle Nazi’lere ve gangsterlere karşı savaşmaktadır.

Red Sonja [Çizgi Roman] İlk olarak Marvel Comics firmasının Conan the Barbarian serisinin 23. sayısında ortaya çıkan Roy Thomas ile Barry Smith yaratılan savaşçı kadın çizgi roman karakterinin adıdır. Red Sonja adı ilk olarak Robert E. Howard’ın ‘The Shadow of the Vulture’ (The Magic Carpet Magazine, 1934) hikâyesinde geçmektedir.

Red Sonja Hyrkania adlı ülkede ailesinin çiftliğinde yaşarken bazı paralı askerler çiftliği basar ve Sonja’nın babasını öldürürler. Henüz on yedi yaşında olan Sonja’nın annesi ve iki erkek kardeşi askerlerin ateşe verdiği evin içinde yanarak can verirken, genç kız da grubun liderinin tecavüzüne uğrar. Kız olaydan sonra intikam çığlığı atarken Kelt savaş tanrıçası Scathach görünüp ona savaçşı yetenekler kazandırır. Sonja’da o sırada kendisini adil bir dövüşte yenemeyen hiç bir erkeğe boyun eğmeyeceğine yemin eder.

Red Tornado [Çizgi Roman] DC Comics’in yarattığı iki süper kahramanın adıdır.

  1. Red Tornado Sheldon Mayer’in yarattığı ve All-American Comics çizgi roman dizisinin 18. sayısında (Eylül 1940) ortaya çıkan mizahi yönü ağır basan Ma Hunkel adında bir ev kadınıdır.
  2. Red Tornado ise Gardner Fox ile Dick Dillin tarafından yaratılmış, atmosfer de hava akımlarını manüple etme yeteneği olan bir android olup, ilk olarak Justice League of America çizgi roman serisinin 64. sayısında (Ağustos 1968) ortaya çıkan bir süper kahramandır.

Red Torpedo [Çizgi Roman] Quality Comics firması için yaratılan bir süper kahramanın adı olup ilk olarak Crack Comics serisinin 1. sayısında (Mayıs, 1940) ortaya çıkmıştır. Emekliye ayrılan Jim Lockhart adlı bir deniz subayı Kızıl Torpido (The Red Torpedo) adlı tek kişilik bir denizaltı inşa etmiş derinliklerin RobinHood’u olmuştur. Japonların Pearl Harbour saldırısından sonra Freedom Fighters grubuna katılarak ABD’nin düşmanlarına karşı savaşmıştır.

Robin [Çizgi Roman] DC Comics şirketinin Batman çizgi roman dizisinde Batman’ın genç yardımcısı olan süper kahramanın adıdır. İlk olarak Detective Comics dizisinin 38. sayısında (Mayıs 1940) Batman’ın yaratıcıları Bill Finger ile Bob Kane sayesinde ortaya çıkmıştır. Gerçek adı Richard John Grayson olan karakterin 1991 yılından itibaren ise kendi adıyla yayınlanan çizgi roman serisi piyasaya sürülmüştür.

1964 yılında ‘The Brave and the Bold’ adlı 60. sayıda ‘The Ten Titans’ adlı ‘Justice League of Amerika’ kahramanlarının genç versiyonu olan bir kahramanlar çetesinin lideri olarak sunulmuştur.

Roger Rabbit [Çizgi Film] İnsan özellikleri taşıyan bir tavşan figürü olan bir çizgi film karakterinin adıdır. İlk olarak Gary K. Wolf’ın Who Censored Roger Rabbit? adlı kitabında ortaya çıkmış ve biraz değiştirilerek ‘Who Framed Roger Rabbit’ adlı filme adapte edilmiştir.

Sam Amca, Uncle Sam  [Çizgi Roman] Will Eisner tarafından Quality Comics firması için yaratılıp ilk olarak National Comics serisinin 1. sayısında (Temmuz, 1940) yaratılan bir süper kahramanın adıdır. Amerikan Bağımsızlık Savaşı’nda ölen bir askerin ruhu olan karakter ABD ve dünyanın yardımına ihtiyacı olduğunu görünce insanlara yardıma gelmiştir.

Saturn Girl [Çizgi Roman] DC Comics’in telepati gücüne sahip, Satürn’ün Titan adlı uydusundan Imra Arden adlı süper kahramanının adı olup, ilk olarak Adventure Comics çizgi roman serisinin 247. sayısında (Nisan 1958) ortaya çıkmıştır.

Scooby-Doo [Çizgi Film] Hanna-Barbera Productions tarafından yaratılan 1969-86, 1988-91, 2002- 2005 tarihleri arasında CBS’de TV dizisi olarak yayınlanan çizgi filmin ve filme adını veren Danua cinsi antropomorfik köpeğin adıdır.

Seven Soldiers of Victory ‘Zaferin yedi Askeri’ [Çizgi Roman] Leading Comics serisinin 1. sayısında (Kış, 1941-42) ortaya çıkan bir süper kahramanlar takımının adıdır.

Üyeleri: Crimson Avenger, Star-Spangled Kid, Stripesy, Vigilante, Stuff the Chinatown Kid, Shining Knight, Spider

Spawn [Çizgi roman] İlk sayısı Mayıs 1992’de yayınlanan, bir cinayete kurban gittikten sonra şeytanla anlaşarak yeryüzüne dönen eski bir CIA ajanının (gerçek adı: Al Simmons) adı olup, Image Comics için Todd McFarlane tarafından yaratılmıştır.

Temel karakterler:

  • Spawn/Al Simmons-Esas karakter
  • Sam Burke-Dedektif
  • Twitch Williams-Dedektif
  • Wanda Fitzgerald-Al Simmons’un eski karısı
  • Terry Fitzgerald-Wanda’nın kocası
  • Cyan Fitzgerald-Wanda ile Terry’nin kızı
  • Jake ve Katie Fitzgerald-Wanda ile Terry’nın ikizleri
  • Mammon-Bir Unutulmuş olan
  • Man of Miracles (Mucize Adam)-Spawn’a yol gösteren gizemli bir adam
  • Zera-Seraphim kraliçesi
  • Kali-Spawn’la savaşan bir tanrıça
  • Thamuz-Bir iblis
  • The Disciple (Mürit)-Cennet’in en önemli savaşçısı
  • The Forgotten Ones (Unutulmuş olanlar)-Tanrının cezalandırdığı melekler
  • Christopher-Spawn’ın insan formunda kalbi

Spiderman , Örümcek adam [Çizgi Roman] Marvel Comics şirketi için Stan Lee tarafından yazılıp Steve Ditko tarafından çizilen, ilk olarak Amazing Fantasy serisinin 15. sayısında (1962 Ağustos) görülen süper kahramanın adıdır. Peter Benjamin Parker, on beş yaşındayken bir bilim fuarında bir örümcek tarafından ısırılınca örümceklere özgü bazı yetenekler (duvarlara tırmanma, olağanüstü güç ve altıncı his) edinmiş, yeteneklerini insanlığın yararı ve suçlularla mücadele için kullanmaya başlamıştır. The Amazing Spider-Man adıyla Mart 1963 tarihinden itibaren çizgi roman olarak yayınlanmasının yanı sıra, Spider-Man (2002) ve Spider-Man 2 (2004) adlı iki sinema filmi de çekilmiştir.

Spitfire [Çizgi Roman] Marvel Comics firması için Roy Thomas (yazar) ile Frank Robbins (çizer) tarafından yaratılan ve ilk olarak Invaders serisinin 7. sayısında (Temmuz, 1976) ortaya çıkan, olağanüstü hızda hareket etme yeteneğine sahip, gerçek adı Lady Jacqueline Falsworth olan bir kadın süper kahramandır.

Starman [Çizgi Roman] DC Comics bu isimde pek çok çizgi roman karakteri yaratmış olup, bunlar:

  1. Starman Ted Knight (1940’lar)
  2. Starman (1951)
  3. Starman Mikaal Tomas (1970’ler)
  4. Starman Prens Gavyn (1980’ler)
  5. Starman Will Payton (1980’ler)
  6. Starman David Knight (1990’lar)
  7. Starman Jack Knight (1990’lar)
  8. Starman Danny Blaine
  9. Starman Farris Knight

Superman [Çizgi Roman] Takma adı ‘Çelik Adam’ (The Man of Steel) olan, ilk olarak Action Comics çizgi roman serisinin 1. sayısında (1938) ortaya çıkan bir süper kahramanın adıdır. Sonradan DC Comics adını alacak olan National Comics şirketinde çalışan Jerry Siegel ile Joe Shuster tarafından yaratılan kahraman çizgi roman dışında, radyo, TV ve sinemada canlandırılmıştır.

Hikâyeye göre Krypton adlı gezegen de Kal-El’de doğmuş gezegenin patlamasından hemen önce bilim adamı olan babası Jor-El tarafından bir rokete konularak dünyaya gön-derilmiştir. Smallville’e düşen roketten çıkan bebeği Jonathan ve Martha Kent bulup kendi çocukları gibi büyütmüş, çocuk büyüdükçe olağanüstü güçlere sahip olduğu anlaşılmıştır. Kötülüğe karşı Superman olarak savaşırken, Daily Planet’te çalışan Clark Kent adlı sakin ve yumuşak huylu gazeteci kimliğiyle gizlemekte ve meslektaşı Lois Lane’e ilgi duymaktadır.

Superman’ın süper güçleri
  • Yaralanamaz oluşu
  • Teleskobik ve X-ray görme gücü
  • Hipnotizma gücü
  • Süper duyma gücü
  • Süper seslenme gücü
  • Uçma yeteneği
  • Hortum yaratacak güçte nefesi
  • İnanılmaz hızı
  • Olağanüstü kuvveti
  • Olağanüstü zekâsı

Zayıf yanları:

  • Yeşil Kryptonit: Ağrı duymasına ve gücünü kaybetmesine sebep olan maden
  • Kırmızı Kryptonit: Hafızasını yitirmesine, dev bir yaratığa dönüşmesine sebep olup 24-48 saat etkilidir.
  • Altın rengi Kryptonit: Superman’in güçlerini kaybetmesine sebep olur (823. Sayı Mart 2005)

Diğer karakterler:

  • Lois Lane: Superman’ın aşık olduğu gazeteci
  • Jimmy Olsen: Clark ve Lois’in arkadaşı olan Daly Planet’in fotoğrafçısı
  • Perry White: Daily Planet gazetesinin editörüdür.
  • Lana Lang: Clark Kent’in çocukluk arkadaşı olup, onun Superboy olduğundan şüphelenecektir.
  • Pete Ross: Clark Kent’in Smallville’den çocukluk arkadaşı olup kazayla Clark’ın Superboy olduğunu öğrenmişse de durumu Clark’tan saklamıştır. Lana ile evlenip boşanacaklar ve Pete Ruin adlı kötü ruhlu bir karaktere dönüşecektir.
  • Lori Lemaris: Clark Kent’in Metropolis Üniveristesi’ndeyken çıktığı bir kızın adıdır.
  • Supergirl: Supermen’in kuzenidir
  • Steel: John Henry Irons adlı bir mekanik dahisi olup yüksek teknoloji ürünü savaş makineleri tasarlamaktadır.
  • Süper köpek Krypto: El ailesinin Krypton gezegenindeki köpeğidir.

Kötü karakterler:

Lex Luthor, Darkseid, Bizarro, Metallo, Mr. Mxyzptlk, Brainiac, Phantom Zone, General Zod, Parasite, Terra-Man, Intergang, Doomsday, Imperiex, Toyman, Cyborg Superman, Gog

Superpatriot [Çizgi Roman] Image Comics firması için 1992 yılında Erik Larsen tarafından yaratılan ve ilk olarak The Savage Dragon mini serisinin 1. sayısında ortaya çıkan bir süper kahramanın adıdır. 2. Dünya savaşında Almanlara esir düşen Amerikalı asker Johnny Armstrong toplama kamplarında kobay olarak kullanılırken süper yetenekler kazanmış ve Nazi’lere karşı mücadele etmeye başlamıştır.

Superwoman [Çizgi Roman] DC Comics bu adı taşıyan pek çok çizgi roman kahramanı yaratmıştır. Bunlardan en bilineni Superman’in sevgilisi Lois Lane’dir. Action Comics’in 60. serisinde (Mayıs 1943) Superman’dan kan nakli yaparak Superwoman’a dönüşmüştür.

Şerafettin, Şero, Kötü kedi Şerafettin [Çizgi Roman] Karikatür sanatçısı Bülent Üstün tarafından 1996 yılında L-Manyak dergisi için yaratılan, Cihangir semtinde yaşayan insanımsı özelliklere sahip, ayyaş, seks düşkünü, argo konuşan, kavgacı ve özgüveni son derece yüksek bir kedi karakterinin adıdır. Üstün’ün kurguladığı hayvanların da insanlar gibi konuşabildiği hayali evrende Şerafettin, mastürbasyon yapan insan ev sahibi Tonguç’un spermlerinin üzerine oturan bir dişi kediden doğmuştur.

Tarantula [Çizgi Roman] DC Comic’in Star Splanged Comics çizgi roman dizisinin 1. sayısında (Ekim 1940) ortaya çıkan ve kimilerine göre Marvel Comics’in Spiderman karakterinin ilham kaynağı olan kahramanın adıdır.

Tarkan [Çizgi Roman] Sezgin Burak tarafından ilk macerası 21 Temmuz 1967 tarihinde yazılıp çizilen, 1970 yılında ilk sayısı yayınlanan, Hun asıllı bir savaşçının Asya ve Roma İmparatorluğu topraklarında giriştiği maceralarını anlatan aynı isimli çizgi romanın adıdır. Detaylı çizimleri, mitolojiyle iç içe ve erotizmden uzak içeriği, mükemmel hikâye kurgusu Karaoğlan ve Kara Murat gibi diğer hayal kahramanlarından farklı bir konumda değerlendirilmesine yol açmıştır.

Maceraları:

  1. Margus kalesi
  2. Honorya’nın yüzüğü
  3. Korkunç takip
  4. Marıo’nun kuşları
  5. Altın madalyon
  6. Gümüş eyer
  7. Kuzey canavarları
  8. Bayraktaki canavar
  9. Kurt kanı
  10. Viking kanı
  11. Mars’ın kılıcı
  12. Güçlü kahraman
  13. Dehşet kulesi
  14. Milano’ya giden yol

Teenage Mutant Ninja Turtles, TMNT, Ninja Turtles, Ninja Kaplumbağalar [Çizgi Roman] Mirage Studios için 1984 yılında yaratılıp Kevin Eastman tarafından çizilen bir çizgi romanın adı olup, Manhattan’ın kanalizyon sisteminde hocaları Sensei Master Splinter’in (antropomorfik fare) liderliğinde yaşayan mutasyona uğrayarak insanımsı özellikler kazanan dört antropomorfik kaplumbağanın suçlular ve uzaylı istilacılara karşı mücadelesini konu almaktaydı.

Tenten, Tintin [Çizgi Roman] Hergé takma adıyla tanınan Belçikalı sanatçı Georges Remi’nin Les Aventures de Tintin (Tenten’in Maceraları) adlı eserinin baş kahramanı olan maceraperest gazetecinin adıdır. 10 Ocak 1929 tarihinde yaratılan karakter, sanatçının daha önce yarattığı erkek izci Totor (Les Aventures de Totor, Chef de Patrouille des Hannetons, 1926) ile ilişkili olup 1929-1986 yılları arasında 24 macerası basılmış, 1964, 1969, 1972 yıllarında birer sinema filmi çekilmiştir.

Bkz. Haddock, Professeur Tryphon Tournesol, Milou

Tetsuo Shima [Çizgi Film] Akira (1998) adlı çizgi filmin temel karakterlerinden biri olup, bir motosiklet çetesinin kötü yürekli üyesidir.

Tex [Çizgi Roman] Aurelio Galleppini (Galep, 1917-1994) tarafından yazılıp, Giovanni Luigi Bonelli (1908-2001) tarafından çizilen alışılmadık kovboy karakterine sahip bir çizgi roman karakterinin adıdır.

Thunder Bunny [Çizgi Roman] Charlton Comics firması için Martin Greim tarafından yaratılan ve ilk olarak Charlton Bullseye’ın 6. sayısında ortaya çıkan bir süper kahramanın adıdır.

Tick, ‘Kene’ [Çizgi Film] Ben Edlund tarafından 1986 yılında yaratılan bir süper kahramanın adıdır. Dörtgen çeneli, açık mavi kostümlü, anten kafalı bir karakter olarak çizilen Tick’te tüm süper kahramanların parodisi yapılmaktadır. Tüm süper kahramanlar gibi onunda bir yardımcısı -Arthur adında güve kostümü giymiş bir arkadaşı- vardır.

Tom Strong [Çizgi roman] America’s Best Comics firması için Alan Moore (yazar) ile Chris Sprouse (çizer) tarafından yaratılan iki ayda bir yayınlanan bir çizgi romanın ve romana adını veren, olağanüstü bir güce sahip kahramanın adıdır. İlk sayısı 7 Nisan 1999 tarihinde yayınlanan Tom Strong iyi eğitim almış bir bilim adamı olup, düzenli olarak yediği Goloka adlı bir bitki kökü sayesinde akıl ve fizik kondisyona sahiptir. Karısı Dhalua, kızı Tesla, robotu Pneuman ve gorili King Solomon ile birlikte maceradan maceraya koşmaktadır.

Tommiks, Capitan Miki [Çizgi roman] İtalyan sanatçılar Sartoris, Guzzan ve Sinchetto’nun çizdiği 1840 yılında Neveda-Kanada sınırına yakın Coluver Kalesinde görevli on beş yaşında bir Neveda rangerinin adıdır. İki alkolik kafadar dostu Doppio (Konyakçı) ve Salasso (Doktor) ile birlikte türlü maceralara atılır, zaman zaman kızılderililere zaman zaman ezeli düşmanları Magic Face’e karşı mücadele etmektedirler. Türkiye’de Tommiks adıyla 1955 yılında yayınlanmıştır. Aynı yıl Bill Kid, ertesi yıl Teksas (1956), 1959’da Kit Taylor, 1960’da Kinowa, 1962’de Zagor, 1961’de Tex, 1962’de Zagor, 1967’de Tim, 1970’de Tomrex, 1971’de Bilykid Türk okuyucusyla tanışmıştır.

Toro [Çizgi roman] Timely Comics firması için Carl Burgos tarafından yaratılan ve ilk olarak Human Torch Comics’in 2. sayısında (Sonbahar, 1940) ortaya çıkan bir süper kahramanın adı olup, Human Torch’un öncülü kabul edilmektedir.

Toy story , Oyuncak hikâyesi [Çizgi Film] Pixar Animasyon stüdyoları tarafından bilgisayar teknolojisi kullanılarak hazırlanan ve ABD’de Kasım 1995 yılında vizyona giren bir filmin adıdır. Oyuncakların insan karakter ve davranışları gösterdiği filmin temel kahramanları şunlardır:

  1. Woody: Oyuncakların lideri olan kasaba şerifi eski tip bir paçavra bebektir.
  2. Buzz Lightyear: Elektronik ses, açılabilen ka-natlara, kırmızı lazer ışığına ve roket görünümlü bir kutuya sahip bir uzay savaşçısının adıdır.
  3. Mr. Potato Head ‘Bay Patates kafa’
  4. Rex: Sevimli ve çekingen bir dinazordur
  5. Hamm: Domuz kumbaradır
  6. Bo Peep: Koyun çobanı olan kız Woody’nin aşkıdır.

U-Man, Meranno [Çizgi Roman] Marvel Comics’in Atlantis kökenli kötü yürekli kahramanlarından birisi olup, Atlantis’ten kovulmasının ardından Nazi Almanya’sı ile işbirliği yapmış, ilk olarak New Invaders serisinin 3. sayısında ortaya çıkmıştır.

Union Jack, Union Flag [Çizgi Roman] Marvel Comics şirketinin Captain America karakterinin İngiliz versiyonu olarak tasarladığı süper kahramanın adıdır.

USAgent [Çizgi Roman] İlk olarak Marvel Comics’in Captain America serisinin 323. sayısında (Kasım 1986) ortaya çıkan, Mark Gruenwald ile Paul Neary tarafından yaratılmış bir süper kahramanın adıdır. Gerçek adı John Walker olan Georgia’lı kahraman Vietnam Savaşı’nda ölen Helikopter pilotu ağabeyini onurlandırmak için orduya katılmış, gücü, dayanıklılığı ve cesaretiyle altıncı Captain Amerika olmuştur.

Valeria [Çizgi Roman] Robert E. Howard’ın ‘Barbar Conan’ (Conan the Barbarian) adlı romanında Conan ile aşk yaşayan bir dişi korsanın addır.

Vampirella [Çizgi Roman] Forrest J. Ackeman tarafından Warren Publishing şirketi için yaratılıp, 1969-1983 arasında yayınlanan korku içerikli çizgi romanın kahramanı olan çekici bir dişi vampirin adıdır.

Nehirlerinde su yerine kan akan Drakulon adlı bir gezegenden dünyaya gelmiş ve enerjisini kötülüğe karşı savaşmaya harcamıştır.

Venom [Çizgi Roman] Marvel Comics’in Spider Man (Örümcek Adam) serisinde ‘Amazing Spider Man’ adlı 252. sayıda simbiyotik yaşam süren bir yaratık, ‘Amazing Spider Man’ 298. sayıda ise Venom (zehir) adıyla ortaya çıkan Spider Man ve insanlığa düşman bir canavarın adıdır.

Vision [Çizgi roman] Joe Simon ile Jack Kirby tarafından Timely Comics için yaratılan ve ilk olarak Marvel Mystery Comics serisinin 13. sayısında (Kasım, 1940) ortaya çıkan bir süper kahramanın adıdır.

Wizardmon [Çizgi Film] Digimon serisinden Majin grubundan utangaç ama düzenbaz bir karakterin adı olup zihin okuma gücüne sahiptir.

Wonder Girl, ‘Harika kız’ [Çizgi Roman] DC Comics’ten yazar Bob Haney’in yarattığı ‘Teen Titans’ grubunun da üyesi olan ‘Wonder Woman’ karakterinin genç kız versiyonu olan bir süper kahramanın adıdır.

Donna Troy adlı ilk Wonder Girl ‘The Brave and the Bold’ 54. sayıda (Temmuz 1964) ‘Justice League’in gençlerden oluşan benzeri ‘Teen Titanlar’ın bir üyesi olarak ortaya çıkmıştır. Uçabilmesinin yanı sıra, olağanüstü güç, hız ve gelişmiş dövüşme yeteneğine sahiptir.

  1. Wonder Girl ise ilk olarak Wonder Woman’ın 105. sayısında görünen John Bryne tarafından yaratılan annesi Helena Sandsmark adlı arkeolog baabsı Yunan tanrısı Zeus olan Cassi Sandmark’tır.

Wonder Woman, ‘Harika Kadın’ [Çizgi Roman] William Moulton Marston tarafından All Star Comics firması için 1941 yılında yaratılan, uçabilen, hızlı hareket edebilen, inanılmaz bir güce sahip ilk ve en ünlü dişi çizgi roman kahramanlarından birisidir. Lynda Carter’ın başrolde oynadığı bir TV dizisi olmuş (1975-79) ve 70-80’lerde ‘Super Friends’ ve ‘Justice League’ (2000’ler) adlı çizgi dizilerde yer almıştır.

Kasım 1941 tarihinde All Star Comics’in 8. sayısında ilk kez okuyucyla buluşmasının ardından 1942 yazında kendi adıyla yayın hayatına başlamıştır.

Gerçek adı Diana olan karakterin sahip olduğu büyülü kement sözde kahramanın annesi kraliçe Hippolyta’ya Aphrodite’in hediyesi olan sihirli bir kemeridir. Dr. William Moulton Marston’un öyküsünü yazdığı dişi kahraman yazarın kafasındaki ideal kadın olmalıdır: Harika Kadın akıllı, güçlü ama kadınsı tavırlarını kaybetmemiş olup bu özellikleri taşıdığı Amazon kanından kaynaklanmaktadır, tanrı armağanı değildir.

Dr. Marston’un ölümünün ardından (1947) 1960’lı yıllara de çizgisi değişmeyen karakter bu tarihlerde batıda popülerliği artan Uzak Doğu kültürünün etkisiyle Wonder Woman I Ching’in rehberliğinde Kung-fu yapmaya başlamışsa da bu özelliği çok sürmemiştir.

Yondu Udanta [Çizgi Roman] Marvel Comics’in ‘Marvel Super Heroes’ serisinin 18. sayısında ortaya çıkıp (Ocak 1969), Arnold Drake ile Gene Colan tarafından yaratılan, tüm canlılarla empati kurabilme gücüne sahip olan bir süper kahramanın adıdır. Evrenin Bekçileri (Guardians of the Galaxy) grubunun bir üyesi olup, Centauri IV gezegeninden insansı bir yaratıktır.

Yüzbaşı Volkan [Çizgi Roman] Ali Recan’ın 1971 yılında yarattığı, Türk Hava Kuvvetleri’nde görevli, barışsever, zeki, kültürlü, yakışıklı ve olağanüstü yetenekli bir pilotun adıdır. Yüzbaşı Volkan’ın ilk macerası ‘Kafkas Dağlarında Ölüm’ 1971 yılında Kars’a giderken yanlışlıkla Sovyetler Birliği hava sahasına giren ve Ermenistan’a mecburi iniş yapmak zorunda bırakılan bir Amerikan U-8 uçağının gerçek hikâyesinden esinlenmiştir. Yüzbaşı Volkan’ın maceraları 1975-1993 yılları arasında dergi olarak yayınlanmıştır.

Zagor, Zagor Tenay, Baltalı İlah [Çizgi Roman] Pennsylvania (ABD) eyaletinin kuzeyinde Darkwood adlı hayali bir ormanda, bataklığın ortasında kurulmuş derme çatma kulübesinde Meksikalı arkadaşı Çiko ile birlikte yaşayan olağanüstü güçlü bir kahramanın adıdır. Gerçek adı Patrick Wilding olup, ailesi Saleman Kinsky adlı bir beyazın kışkırttığı Abenaki halkı tarafından öldürülünce Wandering Fitzy adlı bir avcı tarafından bulunup büyütülmüştür. Saleman Kinsky’i bulduğunda babasının pek çok yerliyi haksız yere öldürdüğü ve yerlilerin sadece öçlerini aldığını öğrenecek; bu sırada Saleman tarafından öldürülmek üzereyken Fitzy araya girecek Saleman ile birlikte ölecektir. Zagor, gezgin bir tiyatro grubu olan Sullivan ailesinin yanında bir süre çalışarak akrobasinin inceliklerini öğrenir. Babasının günahını ancak ırk ayrımı gütmeden adalete hizmet ederek gidereceğini düşünerek, Darkwood ormanındaki bataklığa yerleşmiştir. Bununla birlikte maceralarının büyük bölümü ormanın dışında yaşanacak, arkadaşı Çiko ile uzun yolculuklara sonu olmayan maceralara dalacaktır.

Zagor, 1.93 m boyunda kendi zamanı için dev sayılacak derecede uzun, atletik yapılı ve oldukça zeki bir kahraman olmakla birlikte doğaüstü bir güce sahip değildir. 1960 yılında Guida Nolitta tarafından yazılmış ve Gallieno Ferri çizilmiş olan Zagor’un ilk macerasının adı ‘Tuzak Ormanı’dır.

Bkz. Çiko

Zaladane [Çizgi Roman] Marvel Comics’in Astonishing Tales (Hayret Verici hikâyeler) serisinin 3. sayıda ortaya çıkan olan büyücülük yeteneğine sahip bir kadın süper kahramanın adıdır.

Zarrko [Çizgi Roman] Stan Lee ile Jack Kirby tarafından Marvel Comics için yaratılmış ve ilk olarak ‘Journey into Mystery’ (Gizeme Yolculuk) serisinin 86. sayısında (Kasım, 1962) ortaya çıkan bir kahramanın adıdır. Zarrko, 23. yüzyılda zaman makinesi yapan kötü yürekli bir bilim adamı olup, geçmişe (1960’ların Amerika’sına) geri dönerek nükleer silahları kolaylıkla çalmakta ve kişisel çıkarları için kullanmaktaydı.

Kaynak

Özhan Öztürk. Folklor ve Mitoloji Sözlüğü. Phoenix Yayınları. Ankara, 2009

Çizgi Roman Kahramanları Sözlüğü Bölümleri

Çizgi Roman Kahramanları Sözlüğü A-Ç,

Çizgi Roman Kahramanları Sözlüğü  D-L

Çizgi Roman Kahramanları Sözlüğü  M-Z