Site icon Özhan Öztürk Makaleleri

Jigokudani Maymun Parkı (Japonya)

Jigokudani Monkey Park (地獄谷野猿公苑) Yamanouchi, Nagano Prefecture, Japan (Flickr, SteFou! 2008 (CC BY 2.0)

Jigokudani Maymun Parkı kaplıcasında sıcak su içinde Japon makakları (Flickr, SteFou! 2008 (CC BY 2.0)

Jigokudani Maymun Parkı (地獄谷野猿公苑, Jigokudani Yaen Kōen) veya Kar Maymunu Parkı Japonya’da Nagano[1] iline bağlı Yamanouchi[2] kasabasında bulunan Shibu[3] ve Yudanaka[4] kasabalarına da yakın bir park olup, ziyaretçilere doğal bir kaplıcada banyo yapan kar maymunlarını[5] izleme fırsatı sunulmaktadır. Jigokudani, “Cehennem Vadisi” anlamına gelen adını, donmuş toprağın içindeki küçük yarıklardan çıkan, sarp uçurumlarla ve korkunç soğuk ve düşmanca ormanlarla çevrili buhar ve kaynar sudan almıştır.

Jigokudani maymun parkiında sıcak kaplıca suyunda yıkanan bir Japon makakı (kar maymunu). (Flickr, SteFou! 2008 (CC BY 2.0)

Jigokudani, Shiga kogen ve Joshinetsu Kogen Ulusal Parkı

Jigokudani, yerel olarak Shiga kogen[6] adıyla bilinen Joshinetsu Kogen Ulusal Parkı’nın bir parçası olup, il merkezinin kuzeyindeki Yokoyu

30 Ocak 1970 tarihli Life Magazine kapağında Japonya’da Nihonzaru (ニホンザル) adıyla bilinen bir kar maymunu

Nehri vadisinde yer almaktadır. Şiddetli kar yağışı bölgenin yılda dört ay boyunca kar ile kaplanan 850 m yüksekliğindeki parka, orman içindeki 2 km uzunluğundaki dar bir patikadan ulaşabilmektedir. 1964 yılında kurulan park Japon makaklarının doğal ortamlarında olan bir sığınağa sahip olacağı bir koruma alanı olarak kurulmuştur. 1970 yılında LIFE dergisinin kapağını süsleyen maymunların fotoğrafı parkın dünyaca ünlenmesini sağlamış ayrıca 1992 yapımı Baraka adlı belgesel de görülmeleri de ünlerini pekiştirmiştir. O günden bu yana, dünyanın dört bir yanından gelen ziyaretçiler, Jigokudani’nin ünlü kar maymunlarıyla vakit geçirmek için parka gelmektedir. Dört mevsim ziyaret edilen parkın maymunları, kışın soğuk ve yoğun kar yağışı altında sıcak su banyolarında yıkanırken, ilkbahar aylarında yeni yavrular dünyaya geldiğinde ve sonbahar aylarında kırmızı, amber ve altın mozaiğine dönüşen ağaç mozaiğini görmeye gelmektedir.

Kar maymunları doğal yaşamlarında sarp kayalıklardan ve ormanın içinden, ılık kaplıca sularına girmek ve akşamları güven içinde oturmak amacıyla inmekteyse de artık park görevlileri tarafından beslendiklerinden, yıl boyunca sıcak su kaynakları alanındadırlar. Shimokita Yarımadası[7], Honshu adasındaki[8] Jigokudani, maymunların yaşadığı en kuzey nokta olmayıp, Jigokudani’den yaklaşık 500 km kuzeyi Japon makaklarının yaşam alanının kuzey sınırıdır.

Nasıl Gidilir?

Yudanaka İstasyonu’ndan Kanbayashi Onsen’e (310 yen karşılığında saatte 1-2 otobüs kalkmakta ve 10-15 dakikada ulaşılabilmektedir), Shibu Onsen’e (190 yen karşılığında saatte 1-2 otobüs kalkmakta 5-10 dakika ve dakikada ulaşılabilmektedir) veya Nagano’ya (1400 yen karşılığında günde 4-10 otobüsle ve 40 dakikada ulaşılabilmektedir) gidilebilmektedir. Yudanaka-Kanbayashi Hattı boyunca giden otobüsler “Kanbayashi Onsen” otobüs durağında dururken, diğer otobüsler kısa bir yürüme mesafesinde bulunan Kar Maymunları Parkı (Snow Monkey Park) otobüs durağında durmaktadır. Ayrıca maymun parkının hemen batısındaki ücretli otoparktan 10-15 dakikalık bir yürüyüşle de parka ulaşabilirsiniz ki Shibu Onsen’den otoparka giden dar yol da toplu taşıma araçları çalışmamakta ayrıca yol kışın kapanmaktadır.

Shibu Onsen, Yamanouchi, Nagano, Japonya (Flickr, David McKelvey. 2010 (CC BY 2.0)

1 Ekim 2019’da Japonya’nın tüketim vergisi % 8’den% 10’a yükseldiğinden bilet ücretleri artmıştır ki parka giriş ücreti kişibaşı 800 yendir. Park Nisan-Ekim arasında saat 8:30 – 17:00, Kasım-Mart arasında saat 9: 00-16: 00 açıktır. Park yılın her günü açıktır.

Jigokudani Maymun parkının patika yolu karlar altında

Nerede?

Notlar

[1] Nagano (長野市 Nagano-shi), Japonya’nın Nagano prefektörlüğünün merkezi ve en büyük şehridir. Şehir, prefektörlüğün kuzeyinde Chikuma ve Sai nehirlerinin birleştiği noktada yer almaktadır. Yüzölçümü 834.85 km² olan şehrin nüfusu 1 Nisan 2011 itibarı ile 387,146’dır

[2] Yamanouchi (山ノ内町), Japonya’nın Nagano eyaletindeki Shimotakai semtinde bulunan bir kasabadır. 1 Nisan 2019 itibariyle, kasaba 5020 hanede tahmini 12,403 nüfusa ve km² başına 47 kişi yoğunluğuna sahiptir.

[3] Shibu Onsen (渋温泉) Yamanouchi’de geleneksel bir atmosfere sahip olan tarihi ve çekici bir kaplıca kentidir.

[4] Yudanaka İstasyonu (湯田中駅 Yudanaka-eki), özel demiryolu işletme şirketi Nagano Electric Railway tarafından işletilen, Japonya’nın Nagano kentindeki Yamanouchi kasabasındaki bir tren istasyonudur.

[5] Kar maymunu veya Japon şebeği (İngilizce ‘Japanese Macaques’, Latince Macaca fuscata), yerel dilde Saru olarak bilinen fakat diğer primatlardan ayırabilmek için Nihonzaru olarak anılan Japonya’ya özgü Eski Dünya karasal maymun türüdür. Japonya’nın kuzey adalarında yaşayan “Nihonzarular” yani Kar Maymunları bütün sene ilk karın yağmasını bekliyorlar. Kar maymunları kutup koşullarına uyum sağlayabilen tek maymun türü. Kalın kürkleri sayesinde -20 dereceye kadar soğuğa dayanabilirler. Yaşadıkları bölgelerde bulunan kaplıcalar, sıcak suyun içinde keyif yapmalarına olanak sağlıyor.

[6] Japonca (志賀高原 Shiga-kōgen. Shiga Kogen, Nagano, Japonya’nın Yamanouchi dağlarındaki Jōshin’etsu-kōgen Ulusal Parkı’nda yer alan bir kayak merkezi ve yürüyüş noktasıdır. 1980’de, 13.000 hektarlık bir alan UNESCO İnsan ve Biyosfer Rezervi olarak tanınmıştır.

[7] Shimokita Yarımadası (Japonca: 下北半島 Shimokita-hantō), Japonya’nın Honshū adasının kuzeybatı çıkıntısını oluşturan bir yarımadadır.

[8] Honshū (Japonca: 本州, “Ana ada”), Japonya’nın en büyük ve en kalabalık adasıdır. Honshū, Tsugaru Boğazı ile Hokkaidō’nun güneyinde, Seto İç Denizi ile Shikoku’nun kuzeyinde ve Kanmon Boğazı ile Kyūshū’nun kuzeydoğusunda yer almaktadır. Yüzölçümü bakımından dünyanın yedinci büyük adası ve Cava’dan sonra ikinci kalabalık adasıdır.

Exit mobile version