Gentile Bellini (1429 – 23 Şubat 1507), babası Jacopo (1400-1470) ve kardeşi Giovanni (1430-1516) gibi ressam olup, Rönesans döneminin en önemli Venedikli sanatçılarından birisi olup, ‘sır’ sanatının da ustası olarak tanınmaktaydı.
Bellini Ailesi: Jacopo, Giovanni ve Gentile Bellini
Andrea Mantegna’nın çalışmalarından etkilenen Gentile ve Giovanni birlikte
Venedik’teki Scuola Grande di San Marco binasının içindeki tablolar dahil olmak üzere birlikte pek çok dinsel temalı resim yapmıştır. Venedik’te ünlenen ressam Antonio Pisanello ve Gentile da Fabrizio’nun fresklerini onarmakla görevlendirilmiştir. Gentile Bellini’nin Venedik Dükler Sarayı‘nda yaptığı I. Frederick Barbarossa ile Papa III. Alexander arasındaki barış antlaşmasını tasvir ettiği tablo maalesef 1577 yangınında yok olmuştur.
Gentile Bellini’nin Önemli Eserleri
Bellini dönemindeki sanatçılar resimlerinde yağlı boyayı son derece yavaş ve dikkatli bir şekilde kullanmış olup, kompozisyonlarını siyah beyaz bir fotoğraf gibi sanki grileri kullanarak boyar, boyama kitaplarında yapıldığı gibi renk katmanlarını yavaş yavaş derinleştirirlerdi. Gentile’nin panoramalarındaki detay hassasiyeti, Rönesans şehrinin anıtları, binaları ve kostümleri hakkında neredeyse fotoğrafik dokümantasyon oluşmasını sağlamıştır. Sözgelimi Bellini’nin ‘Piazza San Marco’da Haç Taşıyan kafile‘ adlı tablosu 1400’lerin sonlarında Venedik’in nasıl göründüğü hakkında çok detaylı bilgi edinmemizi sağlamaktadır. Venedik Cumhuriyeti’nin bir özelliği de yöneticilerinin portrelerini resmi olarak yaptıran ilk modern devlet olmasıdır ki 1465’de Doges’in resmi portre ressamı olan Bellini’nin Doge Leonardo Loredan’ın tablosu bu geleneğin önemli örneklerinden birisidir.
Bellini’nin San Zaccaria’da ki sunak resmi ve La Querini Stampalia’daki ‘İsa’nın Tapınak’ta Sunumu’ tabloları, San Marco Meydanı (1496, Haç’ın Mucizesi (1500), Mucizevi iyileşme (1501) ile akrdeşi Giovanni tarafından tamamlanan vaaz veren San Marco (1504-1507) adlı tuval (teleri) resimleri, Beato Lorenzo Giustini (1465, Gallerie dell’Accademia, Venedik) ve II. Mehmet (1479-80, The National Gallery, Londra) gibi portreleri ressamın nefes kesen başyapıtlarının bazılarıdır.
Bellini’nin Fatih Sultan Mehmed’in Portesini Yapması
Resam hakkında ilginç bir ayrıntı ise 1478’de Venedik Cumhuriyeti tarafından Fatih
Sultan Mehmet’in portresini yapmak üzere İstanbul’a gönderilmesidir. Osmanlılar 1453’de İstanbul’u aldığı zaman İtalyan kent devletlerinin doğu ticareti ve refahı önemli ölçüde etkilenmiş olup, bu yüzden Osmanlı sultanının barış önerisini hemen kabul etmişlerdir. II. Mehmed’in öne sürdüğü barış şartlarından birisi Venedikli ressamlardan birisinin İstanbul’a gönderilmesiydi. Gentile Bellini 1479-80 arasında Osmanlı başkentinde yaşamış, padişahın meşhur tablosunu yapmıştır. Sanat tarihçilerine göre ressamın ölümüyle yarım kalan San Marco’nun İskenderiye Vaazı (1504-07) adlı tablosu d Bellini’nin İstanbul’dan hatırladığı manzara ve ögelerle doludur. Fatih Sultan mehmed, Bellini’nin saraydan ayrılmasından birkaç ay sonra ölmüştür.
Bellini’nin Bazı Önemli EserleriBebek İsa ile Tahtta Oturan Meryem (1475-1485) – National Gallery, Londra Doge Giovanni Mocenigo Portresi (1478-1485) – Museo Correr Venedik San Marko Meydanı’nda Geçit (1496) – Gallerie Dell’Accademia, Venedik San Lorenzo Köprüsünde Haç Mucizesi (1500) – Gallerie Dell’Accademia, Venedik Haç Yadigârının Mucizesi (1500) San Marco’nun İskenderiye’de Vaazı (1504-1507) – Pinacoteca di Brera, Milano Pergel Tutan Adam San Dominic Fatih Sultan Mehmet’in portesi (1480), Victoria and Albert Müzesi, Londra Kıbrıs Kraliçesi Caterina Cornaro’nun portresi – Szépmüvészeti Múzeum, Budapeşte |
Ayrıca Oku:
Venedikli Ressamlar, Venedikli Önemli Rönesans Ressamları
Venedik’te Mutlaka Görülmesi Gereken tarihi Yerler