Veneto

Poveglia Veba Adası (Venedik)

Poveglia Adası (İtalyanca Isola di Poveglia), Kuzey İtalya’da Venedik Lagünü‘ndeki Venedik ve Lido arasında bulunan çapı yarım milden daha küçük bir ada olup, karanlık geçmişi yüzünden bugün turistlerce ziyaret edilmesi yasaklanmıştır.

Tarihi

Küçük bir kanal tarafından iki ayrı parçaya bölünen ada tarihi kayıtlarda ilk olarak 421 yılında görünmekte birlikte 1379 yılında gerçekleşen savaş sırasında üzerinde yaşayanlar tarafından boşaltılmıştır. Poveglia, Venedik hükümeti tarafından yaptırılan kalıcı bir tahkimat üzerine inşa edilmiş olup, 1793-1814 yılları arasında veba karantina istasyonu (lazaretto) olarak kullanılmıştır. Küçük ada son günlerini burada geçiren 160.000’den fazla hastanın mezarına ev sahipliği yaptığı, bu yüzden toprağın yüzde 50’sinin insan kalıntılarından oluştuğunu söylenmektedir. Son zamanlarda yakındaki Lazaretto Nuovo ve Lazzaretto Vecchio adalarında binlerce veba kurbanının kalıntılarını içeren toplu mezarlar bulunmuşsa da Poveglia adası henüz tam olarak araştırılmamıştır.

Napolyon’un Silah Deposu

Poveglia’nın küçük ve akılda kalmayan bir ada olmasından hareketle Napolyon, adayı daha karanlık bir amaç için kullandı ve orada silah saklamıştır. Buna rağmen adanın konumu keşfedilmiş ve Poveglia’ya hâkim olmak için yapılan çatışmalar yüzünden adada doğal yollardan ölmeyen insanların sayısı artmıştır.

Poveglia Plague Island, Isola di Poveglia
Poveglia adasında hastane kalıntısı Fotoğraf: Angelo Meneghini. Wikipedia, CC BY 3.0

Akıl Hastanesi

1922’de adada bir akıl hastanesi açıldı. Yerel bir söylenceye göre, hastanede çalışan bir doktorun, hastalarının çoğuna işkence yaptığını ve öldürmüş ancak daha sonraları çan kulesinden düşerek öldüklerini söylemiştir. Hastane 1968’de kapanmışsa da yıkıntıları adada görülebilir durumdadır. Eski bir bakım evi olduğu söylense de, akıl hastalarını barındırdığına dair kanıtlar hala ortadadır. Karanlık geçmişinin yanı sıra bu söylenceler yüzünden Poveglia’nın perili olduğuna inanılması, hayalet avcılarının ve paranormal araştırmacıların dikkatini çekmesi şaşırtıcı değildir. Lagünde bulunan San Servolo Adası’ndaki Akıl hastanesi’nin kalıntıları ise Venedik’in veba adaları ve iltica tarihine adanmış bir müze olarak korunmaktadır. Poveglia, günümüzde ziyarete kesinlikle kapalı olduğundan adayı görmek için halka açık turlar mevcut değildir. 2014 yılında, New York Daily News, hızla zayıflayan ekonomi nedeniyle, İtalya’nın bazı adalarının açık artırma ile satılacağı yazmışsa da adanın kaderi hala belli değildir.

Edebiyat ve Sinema’da Poveglia Adası

Venedik’te geçen karanlık bir psikolojik gerilim filmi olan ‘Plague Doctor’ (Veba Doktoru), konusunu Venedik Lagünü’nün antik adası ve korkunç olaylarıyla tanınan öyküler ve efsanelerden ilham alıyor. İtalyan film ekibi adadaki terkedilmiş hastanede birkaç sekans çekmişti. Johnathan Holt tarafından yazılan Carnivia üçlemesinin ilk kitabı The Abomination (Türkçeye ‘Yüzkarası’ adıyla çevrildi) romanında Yüzbaşı Kat Tapo, bir cinayet soruşturması yaparken daha fazla ceset bulmak için Poveglia adasına gitmiş, kısa bir süre sonra Tapo, Katolik Kilisesi’ni karanlık amaçlar için CIA ile birleştiren, bir komployu ortaya çıkarmıştır.

Nerede?