Karayipler

Antigua ve Barbuda (Karayipler)

Antigua (Yerlilerce Waladli veya Wadadli olarak bilinir), Karayipler bölgesinde Batı Hint Adaları’nda Leeward Adaları’ndan biri Antigua ve Barbuda’yı oluşturan iki ana adadan daha büyüğüdür. Antigua ve Barbuda, 1 Kasım 1981’de Milletler Topluluğu’nda bağımsız bir devlet olmuştur. Antigua, İspanyolca’da “eski” anlamına gelmekte olup, adını Seville’deki Santa Maria de la Antigua katedralindeki bir ikondan almaktadır. Adanın çevresi kabaca 87 km, yüzölçümü 281 km², nüfusu 82.000’dir (2019). Ada ekonomisi, ağırlıklı olarak turizm sektörüne bağlı olup, ayrıca tarım sektörü de iç piyasaya hizmet etmektedir. Adanın kuzeybatısında yer alan, büyük yolcu gemilerini barındırabilecek derin bir limanı barındıran Antigua ve Barbuda’nın başkenti St. John’s’da 32.000’den fazla insan yaşamaktadır. Adanın önde gelen diğer nüfus yerleşmeleri, 2001 nüfus sayımına göre All Saints (3.412) ve Liberta’dır (2.239).

Caribbean Antigua Port
Antigua limanı

Antigua Gezisi ve Yelken yarışları

1784 yılında genç Horatio Nelson Napolyon Savaşları sırasında Britanya filosunun en önemli Karayip deniz üssü olan Antigua’ya gelmiştir. Adanın restorasyonu yeni biten, tüm dünyada bugüne ulaşabilen İngiliz Georgian tarzı tersanesi ve milli parklarından biri onun adını taşımaktadır. Antigua, Karayip adalarının en İngiliz adalarından biri olmaya devam etmekle kalmayıp aynı zamanda denizci geçmişini de yaşatmaya çalışmaktadır. Her Nisan ayında, 25 ülkeden yaklaşık 200 tekne, dünyanın en önemli yelken yarışanlarından (regatta) biri olan ‘Antigua Yelken Haftası’(Antigua Sailing Week) için bu sessiz sedasız buraya gelmektedir. 1788 yılında Georgian tarzında inşa edilen Admiral’s Inn, Yelken Haftası’nın karargâhı ve Tersane’nin mimari merkezidir. 13 odalı ‘Ads’, adanın en ilginç tarihi oteli olup, eski bir geminin atmosferini sunmaktadır. Zengin yat yarışçıları ve tekne sahipleri buraya gölgeli teras bar ve restoranda serinlemek için gelmektedir.

Admiral’s Inn: Tel 268-460-1027; www.admiralsantigua.com Maliyet: 105 dolar (düşük), 170 dolar (en yüksek). Ne zaman Gidilmeli: Ağustos sonu ile 20 Ekim arasında kapalıdır. Klasik Yat yarışları (Rgetta) ve Yelken Haftası için Nisan ayı; Yaz Karnavalı için Ağustos; Yacht Show için Aralık ayında gelinebilir.

Antigua Caribbean Beach Sea Ocean
Antigua’nın beyaz kumlu plajları, tropik bitki örtüsü ve turkuaz renkli Atlas Okyanusu. Karayipler

Antigua Nerede kalınır?

Yelken yarışlarına ilgi duymayan turistler bu dönemde kafa dinlemek için Antigua’daki en güzel yerlerden birisi olup, etrafı iki mükemmel kumsalla çevrili Curtain Bluff beldesine gitmektedir. Dalgasız ve pürüzsüz Leeward plajı, otelin su aktivitelerine ev sahipliği yapmak için yerinde bir başlangıç ​​noktasıdır. Her yıl Mayıs ayında düzenlenen Antigua Tenis Haftası’na (Antigua Tennis Week) yine dünyanın pek çok yerinden tenis meraklıları katılıyor.

Curtain Bluff: Tel 888-289-9898 or 268-462-8400; www.curtainbluff.com Maliyet: 715 ABD Doları (yoğun olmayan sezon), 1.100 ABD Doları (yüksek sezon). Ne zaman Gidilmeli: Ağustos – Ekim ayının sonları

Antigua’daki en yeni ve en şık otel Carlisle Bay olup, hilal formundaki bembeyaz kumlu plaja tepeden bakmakta, şık ve rahatlatıcı süitleri, çocuk kulübü, su sporları, spa, yoga pavyonu, tenis kortu, muhteşem yemekleri ile konuklarına tropik cennette rüya gibi bir tatil imkânı sunmaktadır.

Carlisle Bay: Tel 866-502-2855 veya 268-484-0002; www.carlisle-bay.com Maliyet: 425 $ ‘dan (düşük), 920 $’ dan (en yüksek). Ne zaman: Eylül ayının ortasında erken kapanıyor. En iyi zaman: İyi hava için Kasım-Nisan ayları.

Leeward Adaları’nın en büyüğü olan Antigua, çok sayıda plajı (365 tane) ve şnorkelle yüzme olanakları da eklendiğinde huzur ve sükûnet içerisinde güzel ama lüks bir tatil kaçamağı olarak değerlendirilebilir. Dickenson Bay, adanın kuzeybatısında yer alan popüler bir plaj olup, turkuaz rengi sularla çevrili toz-inceliğinde beyaz renkli kum şeridiyle ünlüdür. Half-Moon Koyu ise adanın doğusunda 1 mil boyunca uzanan başka bir kum plajdır. Adanın en gözde plajı ise Tersane’den sadece beş dakika uzaklıkta, Güvercin Noktası (Pigeon Point) olup, General Shirley’nin 17. yüzyıldan kalma kalesinin durduğu yer Shirley Heights’a yakın olan bu plaj özellikle gün batımı partileriyle ünlüdür.

Barbuda

Antigua’nın kuzeydeki kardeş adası, düz ve kayalık Barbuda, özellikle yerel halk nüfusunun üç katı oranındaki fırkateyn kuşlarıyla ünlü olduğundan özellikle kuş

Giant Cactus Bloom In Antigua Tropical Bloom
Dev kaktüs çiçeği. Antigua, Karayipler

gözlemcilerince tercih edilmektedir. Ayrıca adadaki birbirinden güzel beyaz ve pembe kumlu plajlar, kum ve deniz aşkıyla yanan turistleri de kendine çekmektedir.

Antigua’ya Neden Gidilir?

Antigua’da muhteşem doğasının yanı sıra tarihi yerleri ve lezzetli yemekleri ile ünlüdür. Kumda gece partilerine katılmak istiyorsanız, çocuklarınızın oynayabileceği güvenli, sığ suları arıyorsanız, okyanusu derinlemesine keşfetmek isteyecek scuba dalgıcı iseniz Antigua sizi yılın her günü ağırlayacak 365 plaja sahiptir. Antigusa’nın kardeş adası Barbuda, daha rahat ve daha az turistik bir yapıya sahiptir. Shirley Heights’ın panoramik manzarasını seyredebilir, St. John the Divine (Kutsal Aziz John) katedralini gezebilirsiniz.

Antigua’de Neler Yapılır?

Antigua’ya tatile gelenler genellikle öncelikle plajlara odaklanmaktadır. Kum ve denizden yorulursanız, çiçek koklamayı ve yerel ürünleri St. John’s Saturday Morning Market’ten satın almayı, Antigua’nın Nelson’s Dockyard Ulusal Parkı’ndaki deniz tarihini öğrenmeyi veya St. Peter cemaatindeki Betty’s Hope gibi eski bir şeker kamışı plantasyonunu gezmeyi düşünebilirsiniz. İlgilenirseniz Falmouth ve English limanlarında gece hayatı mevcuttur.

Antigua ve Barbuda Haritası

 Antigua’ya Nasıl Gidilir?

VC Bird International Havaalanı, St John’un eteklerinde ve adanın kuzeyinde yer almaktadır. İngiltere ve Amerika’dan düzenli uçuşlar ve bölgedeki başka yerlerden

Caribbean Antigua Saint John's Aida Tourism
Antigua ve Barbuda’da Saint John’s Katedrali, Karayipler

daha küçük uçaklar var. VC Bird Wi-fi özelliklerine sahip tamamen işleyen bir havaalanıdır. Son zamanlarda Caribbean Star ile birleşen LIAT, Antigua’da bir merkeze sahip ve Doğu Karayipler’de çeşitli yerlere uçuş gerçekleştiriyor. Aşağıdaki uluslararası havayolları VC Bird International havalimanına hizmet etmektedir:

Karayip Havayolları (Kingston, Barbados, Trinidad)

ABD’ye: Amerikan Havayolları (Miami, FL), Birleşik Havayolları (Newark, NJ), Delta Havayolları (Atlanta, GA), ABD Havayolları (Charlotte, NC), JetBlue (New York, NY)

Kanada’ya: Hava Kanada (Toronto, ON)

Avrupa’ya: British Airways (Londra Gatwick), BMI (Manchester), Condor (Frankfurt, Almanya), Virgin Atlantic (Londra Gatwick), XL (Londra Gatwick)

Ayrıca Paris (Air France) ve Amsterdam’a (KLM) St Maarten ile adaya ulaşabilirsiniz

Vize

Antigua ve Barbuda’ya Seyahat Edecek Türk Vatandaşları bu ada ülkeye girişlerinde girişlerinde vizeden muaftırlar. Haziran-Kasım döneminde fırtınalar görülebilmektedir. Bu dönem içinde ülkeye seyahat edecek vatandaşlarımızın hava durumunu önceden kontrol etmeleri yararlı olacaktır.