Karayipler

Anguilla Adası (Karayipler)

Anguilla veya Malliouhana, doğu Karayip Denizi’nde 102 km² genişliğinde 14.764 nüfuslu (2016) bir İngiliz denizaşırı toprağı olan bir adanın adıdır. Küçük Antiller’deki Leeward Adaları’nın en kuzeyinde, Saint Martin adasının 19 km kuzeyinde ve Saint Kitts’in 100 km kuzey batısında yer almaktadır. Neşeli atmosferi, muhteşem plajları ve suları ile dikkat çeken Anguilla, popüler bir turistik yer olup, adanın idari merkezi The Valley’dir.

İstatistikler
Başkent The Valley
Yönetim Özerk Britanya Denizaşırı Toprağı
Para Birimi Doğu Karayipler Doları (XCD)
Yüüzölçümü 102km²
Nüfuz 14,764 (2016)
Dil İngilizce (Resmi)
Din Anglikan 40%, Methodist 33%, Yedinci Gün Adventistleri 7%, Baptist 5%, Roman Katolik 3%, diğer12%
Elektirik 120V, 60Hz (kuzey Amerika Fişleri)
Ülke Kodu +1-264
Internet kısaltması .ai
Zaman Dilimi UTC-4

 

Anguilla Beach White Sand Caribbean
Anguilla’nın beyaz kumlu plajları, Karayipler

Anguilla Hakkında Bilgi

Tarih

Ada, 1650’de Saint Kitts’ten gelen İngiliz yerleşimciler tarafından sömürgeleştirildi ve 19. yüzyılın başlarına kadar Büyük Britanya tarafından idare edildi. Adanın sakinlerinin istememesine rağmen Saint Kitts ve Nevis’le birlikte tek bir İngiltere bağımlılığına dâhil edildi. 1971’de başarısız ayrılıkçı bir isyandan iki yıl sonra, Anguilla’nın ayrılmasına izin verilmiştir. 1980 yılında adanın bağımsızlığı resmen kabul edildi ve Anguilla, İngiltere’nin özerk denizaşırı topraklarından birisi haline geldi.

Ekonomi

Anguilla’nın çok az doğal kaynağı olduğundan, ekonomisi büyük ölçüde lüks turizme, açık deniz balıkçılığına, ıstakoz avcılığına ve göçmenlerin paralarına bağlıdır. Turizm sektöründe artan aktivite, İnşaat sektörünün de büyümesini hızlandırmış olup, ülkenin ekonomik büyümesine katkıda bulunmuştur.

Coğrafya

Anguilla düz ve alçak bir ada olup, en geniş noktada 16 mil uzunluğunda ve 3 mil genişliğindedir. En yüksek noktası 65 metre yüksekliğe sahip Crocus Hill’dir. Adanın yapısı büyük ölçüde kireçtaşı olup, bu yüzden çok sayıda mağarayı barındırmaktadır ki bunların en önemlileri İsland Harbour’daki The Big Springs ve Shoal Bay’deki The Fountain’dir. Anguilla ayrıca çok çeşitli tropik balık ve deniz canlıları için yaşam alanı sağlayan mercan resifleriyle çevrilidir.

Anguilla map, Map of Anguilla and travel information about Anguilla, Caribbean Islands Maps and Guides
Anguilla haritası, Karayipler

Anguilla Gezi rehberi

Anguilla düz ve küçük bir ada olmakla birlikte 33 mükemmel beyaz kumlu plajı ve berrak sularıyla Karayipler[1] ’de tropik deniz tatili yapmak isteyen

Leeward Adaları-Anguilla, Saint-Martin, Saint-Barthelemy, Saba, Sint Eustatius

turistlerin favori mekânlarından birisidir. Otel, restoran ve plaj üçlüsü birlikte bulabileceğiniz konaklama deneyiminizden sıkılırsanız otel alanınızın dışına çıkarsanız ve yolcu gemileri, kumarhaneler veya alışveriş merkezlerinin rahat edemediği samimi şehirleri bulacaksınız.

Anguilla’ya Ne Zaman Gidilir?

Anguilla, yıl boyunca sıcak olduğundan, Anguilla seyahat planınızı yaparken kendi boş zamanınıza denk getirme ihtimaliniz yüksektir. Adanın en yoğun turizm sezonu Aralık ayından Nisan ortasına kadar sürdüğünden artan talep nedeniyle, fiyatlar bu dönemde önemli ölçüde artma eğilimindedir. Hesaplı bir tatil peşindeyseniz, fiyatların oldukça makul olduğu ve kasırga mevsimi başlamadan önceki Mayıs ve Ağustos ayları arasında Anguilla’yı ziyaret edebilirsiniz.

Vize

Britanya dışında tüm Avrupa Birliği vatandaşları ve Andorra, Antigua ve Barbuda, Arjantin, Avustralya, Bahamalar, Barbados, Belize, Botswana, Brezilya, Brunei, Kanada, Şili, Kosta Rika, Dominika, Doğu Timor, El Salvador, Grenada, Guatemala, Hong Kong, Honduras, İzlanda, İsrail, Japonya, Kiribati, Güney Kore, Lihtenştayn, Makao, Malezya, Maldivler, Marshall Adaları, Mauritius, Meksika, Mikronezya, Monako, Namibya, Nauru, Yeni Zelanda, Nikaragua, Norveç, Palau, Panama, Papua Yeni Gine, Paraguay, Samoa, San Marino, Seyşel Adaları, Singapur, Solomon Adaları, Saint Kitts ve Nevis, Saint Lucia, Saint Vincent ve Grenadinler, İsviçre, Tayvan, Trinidad ve Tobago, Tonga, Tuvalu, Amerika Birleşik Devletleri, Uruguay, Vatikan Vatandaşı ve Venezuela pasaportu sahipleri en çok 3 ay olmak üzere vizesi ülkeye girebilmektedir.

Türk Vatandaşları

Türk olduğunuz halde ABD pasaportuna veya yukarıda adı sayılan ülkelerden birisinin pasaportuna sahipseniz Anguilla’ya giderken vize almanıza gerek yoktur. Bunun yanında bu ülkelerde yaşıyorsanız yalnızca oturma izninizle vizesiz gidebilirsiniz. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ise Anguilla vize olmaksızın girememektedir. Güncel pasaport, vize istek formu ve diğer belgelerle birlikte Türkiye’de Anguilla büyükelçiliği olmadığı için Birleşik Krallık başkonsolosluğuna vize için başvurmanız gerekmektedir.

Anguilla Nerede?

Anguilla’ya Nasıl Gidilir?

Birçok doğu ABD kentinden ve Avrupa şehirlerinden kesintisiz olarak ulaşılabilen St. Maarten’den Anguilla’ya erişilebilir. Chararten uçuşları ile St. Maarten’den Anguilla’ya 8 dakikada ulaşabilir. Birçok ziyaretçi, St. Maarten’deki Princess Julianna Havaalanı yakınındaki iskeleden Anguilla’ya özel tekne kiralamaktadır. Ayrıca her 30 dakikada bir Marigot’tan kalkan mütevazı özel feribotlar bulunmaktadır. Porto Riko’dan San Juan Havaalanından kalkan Cape Air uçakları adaya günde iki kez aktarmasız uçuş hizmeti vermektedir ki ABD’den JetBlue, Amerikan, Delta, US Airways, United gibi havayolları ile bağlantı yapılabilmektedir.

Anguilla’da Kaçırılmaması Gerekenler

Adanın sayısız, bozulmamış beyaz kumsallarından birisinde güneşlenip, denize girin

Tüplü dalış veya şnorkelle yüzebilirsiniz. Adanın deniz yaşamıyla iç içe olan çevredeki mercan resiflerini görmenin iyi bir yoludur.

Miras Koleksiyonu müzesinde (Heritage Collection) adanın geçmişi hakkında bilgi edinebilirsiniz.

Sahilde ata binebilirsiniz.

Snorkeling Snorkelling Diving Underwater Woman
Anguilla adasının etrafındaki mercan resifi scuba ve şnorkelli yüzme için idealdir

Görülecek Yerler

Anguilla, muhteşem koyları, dünyanın belki de en iyi beyaz kumlu plajları, palmiye ağaçları ve etrafındaki turkuaz renkli okyanusuyla bir Karayip adasından bekleyebileceğiniz her şeye sahiptir. Elbette bu muhteşem ortam tembel tembel güneşlenme ve yüzmenin keyfini çıkarmak isteyen turistleri adaya çekiyor. Sahilin hemen dışında yer alan mercan resifleri tüplü dalış veya şnorkelli yüzme için idealdir. Spor meraklısı değilseniz en azından bir suyun muhteşem dibine bir göz atmak için cam dipli teknelerden birine atlayabilirsiniz.

Shoal Bay

Shoal Bay, dünyanın en iyi plajlarından birisi olup ayrıca büyük bir resifi vardır. Diğer popüler koylar Barnes, Rendezvous, Road ve Little Bay’da adada toplamda 33 şık plaj bulunmaktadır. Nisan-Kasım ayları arasında, Anguilla’nın birçok plajında yeşil renkli ve şahin gagalı kaplumbağalar için yuva yapmaktadır. Özellikle Maundays, Meads, Captains ve Limestone Körfezi, bu muhteşem doğa olayına tanık olmak için en iyi şansı sunmaktadır. Sandy Ground’daki Eski Tuz Fabrikası ve Pompa Dairesi, tarihi mekânlardan birisi olup ziyaret edilebilir. 1785 Wallblake Evi güzelce restore edilmiş olup, Anguilla’nın hayatta kalan tek plantasyon evidir. Adanın tarihine ve kültürel mirasına daha fazla dalmak istiyorsanız, Miras Koleksiyonu müzesini ziyaret edebilirsiniz. Bu müze Arawak yerlilerinin ilk günlerinden günümüze kadar iyi bir fotoğraf, eser ve belge koleksiyonuna sahiptir.

Crocus Hill

Crocus Hill, Anguilla’nın düz arazilerinde en yüksek nokta olup, muhteşem günbatımı manzarasının yanı sıra üzerinde Eski Mahkeme Binasının birkaç kalıntısı bulunmaktadır. Crocus Tepesi’ne giderken, geçeceğiniz The Old Valley’de birkaç tane olağanüstü fakat yerel olarak önemli kilise binasını görebilirsiniz. Anguilla’da pek çok mısır, bezelye, domates ve diğer mahsul çiftlikleri bulunmaktadır. Anguilla Ulusal Vakfı (Anguilla National Trust), Anguilla’nın çevresi hakkında bilgi sağlayabilir ve turlar düzenlemektedir. Doğayla ilgileniyorsanız, Hydinonik Çiftliği ve Organik Bahçeleri, CuisinArt Resort and Spa, West End Köyü veya Cap Juluca Resort’taki Nesli Tükenmekte Olan Türler Bahçesi ve Yerli Yerel Bitkiler Bahçeleri’ni gezebilirsiniz.

Beach Palm Trees Sea Caribbean
Anguilla adasında beyaz kumlu plaj, turkuaz renkli tropik okyanus ve palmiye ağaçları

Anguilla Otelleri

Cap Juluca

Maundays Köyü Plajı’nda yer alan Cap Juluca açık yüzme havuzu ile spa ve sağlıklı yaşam merkezi sunan lüks bir resort olup, Mağrib tarzı küçük kuleleri, tümü 1 mil uzunluğundaki Maunday beyaz kumlu plajını gören 98 lüks süitiyle zenginleri ağırlamaktadır. Burada Greg Norman’ın yarattığı 18 delikli Anguilla’nın ilk ve tek golf sahası da bulunmaktadır. Konukların bir mayodan daha detaylı bir şeyler giydiği ve güneş alan tek yer, Avrupa mutfağına sahip olan Pimm’s Restaurant olup, mönüden baharat, konyak veya yeşilbiberle marine edilmiş kılıçbalığına bürünmüş ‘Anguillan ıstakoz bisque’ sipraiş verebilirsiniz.

Cap Juluca: Tel 888-858-5822 veya 264-497-6666; www.capjuluca.com . Maliyet: 495 ABD Doları (yoğun olmayan sezon), 995 ABD Doları (yoğun sezon); akşam yemeği tahmini 75 dolar.

CuisinArt Resort & Spa

Rendezvous Körfezi’nin doğusundaki mükemmel bir sahil şeridi ve birkaç plaja hâkim konumdaki beyaz badanalı CuisinArt Resort & Spa, Akdeniz vizyonu ile inşa edilmiştir. Bir plaj sandalyesine uzanıp, St. Martin’deki volkanik yamaçların rüya gibi manzaralarının keyfini çıkardıktan sonra tesisin restoranı Santorini’de akşam yemeğinde ızgara ton balığı ve johnnycakes ısmarlayabilirsiniz ki yemekler otelin hidroponik çiftliğinde yetişen bitki ve otlar ile servis edilmektedir.

CuisinArt Resort: Tel 800-943-3210 veya 264-498-2000; www.cuisinartresort.com  Maliyet: 440 $ ‘dan (en az), 815 $’ dan (en yüksek); akşam yemeği tahmini 75 dolar.

Diğer Oteller ve Plajlar

İki katlı Venus Spa, Karayipler[1]‘deki en büyük Spa’lardan birisidir. Sahilde, özellikle dolunay partileri ve Mart müzik festivali Moonsplash’de sahne alan yerel reggae efsanesi Bankie Banx’ın sahip olduğu muhteşem bir sahil barı olan Dune Preserve’ye gidebilirsiniz. Adanın kuzey tarafında, Meads Körfezi’ndeki Malliouhana Hotel & Spa, 1984’te açıldığında Anguilla’daki ilk lüks otel olmakla birlikte hala konaklanabilir kalitede olduğunu ve spa’sının ünlü olduğunu söylemekte yarar var. Butik bir alternatif olan Akdeniz tarzı Anacaona Hotel, Meads Plajı’na sadece birkaç adım uzaklıkta yer almaktadır. Anguilla’nın ada aksanı ile telaffuz edilen klasik Fransız yemekleri ve Karayipler’deki en geniş şarap listesiyle Blanchard’s için bir akşam geçirebilirsiniz: ıstakoz kekleri ve ev yapımı dondurmalı ılık limonlu puding keki gibi popüler ürünler mekanların popülerliğini açıklamaktadır. Anguilla’nın en güzel plajlarından birisi kabul edilen kuzeydoğu sahilinin göz bebeği 2 mil uzunluğundaki Shoal Bay’da ızgara tavuk, kaburga ve özel lahana salatası ile meşhur Ernie Amca’nın büfesinde bir şeyler atıştırabileceğiniz gibi gölgeli bir palmiye korusunda hamaklara uzanabileceğiniz ve birbaşka kaburga uzmanı Gwen’s yemek ve dinlenme tercihiniz olabilir. Kendi mercan adası üzerinde popüler bir plaj kulübesi olan Gorgeous Scilly Cay‘da ıssız adaya düşen kazazede fantazinizi gerçekleştirebilirsiniz. Burada köri sosunda marine edilmiş basit ızgara Anguilla ıstakozu yiyebileceğiniz bir restoran bulunduğundan aç kalmayacağınızdan emin olabilirsiniz. Tesislerin çoğu eylül-ekim ayları kapalıdır.

Adresler

Malliouhana Hotel: Tel 800-835-0796 veya 264-497-6111; www.malliouhana.com Maliyet: 430 ABD Doları (yoğun olmayan sezon), 860 ABD Doları (yoğun sezon); akşam yemeği 80 dolar.

Anacaona Hotel: Tel 877-647-4736 veya 264-497-6827; www.anacaonahotel.com . Maliyet: 150 ABD Doları (yoğun olmayan), 300 ABD Doları (zirve)

Blanchard’s: Tel 264-497-6100; www.blanchardsrestaurant.com . Maliyet: 60 $

Muhteşem Scilly Cay: Tel 264-497-5123; www.scillycayanguilla.com . Maliyet: ıstakoz 75 dolar

Moonsplash için Mart; Anguilla Regatta için Mayıs; Tranquility Jazz Festival için Kasım.

Notlar

[1] Karayipler ya da Batı Hint Adaları, Karayip Denizi’ni, adalarını ve çevreleyen sahilleri kapsayan bölge. Bu adalar, Florida’nın güneyinden başlayarak bir kıvrım oluşturarak Güney Amerika’da Venezuela’nın kuzey batısına dek iner. Bölgede 7.000 dolayında ada, adacık ve kayalık bulunur