Almanya

Neuschwanstein Şatosu

Neuschwanstein Şatosu veya Almanca Schloss Neuschwanstein, Schwansee (Kuğu Gölü) kıyısındaki muhteşem dağ manzarasının ortasında, Füsse’deki Hohenschwangau köyünün yukarısındaki engebeli bir tepe üzerinde, 1869-91 yıllarında, eksantrik Bavyera Kralı II. Ludwig için tiyatro tasarımcısı Christian Jank’ın planına uygun inşa edilmiş Romanesk bir saraydır. Bu görkemli konutu inşa etmeye karar verirken, kuşkusuz kralın 1867’de ziyaret ettiği Thüringen’deki Wartburg Kalesi’nden esinlenilmiştir. Bununla birlikte Neuschwanste, iç mekânda çeşitli stilleri birleştiren soluk gri granit dışına rağmen sıradan bir kale olmayıp, 19. yüzyılın sonlarına doğru teknolojik yeniliklerle donatılmıştır. Richard Wagner‘in onuruna yaptırılan sarayını Ludwig, kişisel servetinin dışında ve Bavyera kamu fonlarından ziyade kapsamlı borçlanma yoluyla ödemiştir.

Neuschwanstein Castle, 1882-1885
Neuschwanstein kalesi, 1882-1885

Neuschwanstein Şatosu Hakkında

Kale, 1886’da ölene kadar Masal Kral veya Bavyera’nın Çılgın Kralı olarak anılan Kral Ludwig’in masal kalesi evi olarak düşünülmüş, ölümünden kısa bir süre sonra halka açılmıştır. Bavyera Alpleri’nde, Hohenschwangau vadisine hakim bir tepenin üstünde yer alan Neuschwanstein Şatosu, Almanya’nın en çok ziyaret edilen kalelerinden ve Avrupa’nın en popüler turistik yerlerinden biridir. Yapıyı her yıl 1.3 milyondan fazla insan ziyaret etmekte olup, yaz aylarında ziyaretçi sayısı günde 6.000 kişiyi bulabilmektedir. Bir masal kalesine benzeyen Neuschwanstein Şatosu, kalelerin artık stratejik ve savunma amaçlı kullanılmadığı 19. Yüzyılda inşa edilmiştir. Kalenin suyu sadece 200 metre yukarısındaki yakındaki bir kaynak tarafından sağlanmaktaydı. Neuschwanstein kalesinin inşaatı 1869’da başlamış olup, inşaatının üç yıl süreceği öngörülüyordu. Bununla birlikte II. Ludwig kalenin mükemmel olmasını istemiş, bu yüzden 1886’da Ludwig’in ölümünde bile devasa bina bitmemiştir hatta bugüne dek tamamen bitmemiştir denilebilir. Neuschwanstein Şatosu, duvarlarla çevrili bir avlu ile çok güzel bir iç bahçeye sahiptir. Yapay bir mağara bile vardır. Neuschwanstein’ın iç kısmı dış görünüşü kadar güzeldir. Ludiwg’in 1886’daki ani ölümünden önce sadece 14 oda bitmiş olsa da, bu odalar görkemli bir şekilde dekore edilmiştir. İki katlı taht odası, melekleri betimleyen

Neuschwanstein Castle, 1886
Neuschwanstein Kalesi, 1886

duvar resimlerinde Bizans tarzında tasarlanmıştır. İronik olarak, taht odasında taht yoktur çünkü Ludwig bu oda tamamlanmadan ölmüştür. Neuschwanstein Şatosu’nun peri masalı görüntüsü, Walt Disney’e Sihirli Krallık’ı ve ünlü peri masalı şatosunu yaratması için ilham vermiş, ünlü çocuk filmi Chitty Chitty Bang Bang’de filmin kahramanları da bu kaleye uçmuşlardır.

Kral Ludwig’in Evleri

Günümüzde, Bavyera Kralı Ludwig II (1845-86), her şeyden önce, Neuschwanstein yakınlarındaki Linderhof kraliyet villarını içeren abartılı bina projeleriyle ve Doğu Bavyera’daki Herrenchiemsee’deki sarayı ile tanınmaktadır. Neuschwanstein Şatosu, Orta Çağ’ın yapı stillerini yeniden yaratma girişimi olmasına rağmen, Herrenchiemsee Sarayı, Fransa’daki Chateau de Versailles’den ilham almıştır. Linderhof, aslında 1869’dan itibaren defalarca yeniden inşa edilen bir av köşküydü, iç kısmı büyük ölçüde Ludwig’in hayal dünyası tarafından şekillendiriliyordu. Buradaki ana ilham kaynağı, Herrenchiemsee’de olduğu gibi, Gobelin duvar halılarında belirgin şekilde görüldüğü üzere, Louis XIV’in Fransız Rokoko tarzıydı.

Neuschwanstein, 1900
Neuschwanstein Kalesi, 1900

Orta çağ Karakterinde Modern Kale

Neuschwanstein’ın Orta çağ karakteri yanıltıcıdır çünkü cephenin arkasına saklanmış, dönemin en son teknoloji teknolojisi kullanılmıştır. Örneğin kraliyet odalarının

Schwanse lake, Bavaria, Germany
Schwansee gölünde. Neuschwanstein Şatosuna giderken. (Özhan Öztürk. Temmuz, 2017)

hepsi merkezi ısıtmaya sahiptir ve her katta mutfaklarda musluklardan sıcak ve soğuk su akmaktadır. Mutfakları yemek odasına bağlayan servis asansörü bulunmaktadır. Kalenin üçüncü ve dördüncü katlarında Kral Ludwig’in görevlileri ve yardımcılarını çağırmak için kullanabileceği telefon prizleri ile elektrikli zil sistemi bile vardır.

Dekorasyon

Bavyera Karlı Ludwig’in iç dekor seçimi, Alman besteci Richard Wagner’in (1813-83) operalarından esinlenmiştir. Bununla birlikte, Ludwig’in görevlendirdiği ressam Hristiyan Jank’ın yarattığı iç tasarımda, duvar resimlerinin çoğu operalardan değil, Wagner’in kendisinin kaynak olarak kullandığı Lohengrin, Tannhauser, Kuğu Şövalyesi ve Parsifal gibi Orta çağ efsanelerinde yer alan sahneleri göstermektedir. Müzik odasındaki duvar resimleri 13. yüzyılda Wartburg Kalesi’nde düzenlenen efsanevi şarkı yarışmasından birini göstermektedir. Wagner’in operası Lohengrin’in sahneleri (1846-48) ise Kral Odalarını süslemektedir ki Josef Aigner ve Ferdinand Piloty çalışan sanatçılar arasındaydı.

Kuğu Motifi

Ludwig kuğulara hayrandı dolayısıyla kuğu Şövalyesi Lohengrin ile kendisini özdeşleştiriyordu. Kuğuları sadece saflığın bir simgesi olarak görmemekte aynı zamanda kendi hanedan sembolü kuğu olduğundan Schwangau Lordları için de başarı olarak kabul etmekteydi. İşte bu yüzden kuğu motifi kalenin iç dekoruna hakimdir.

Neuschwanstein Şatosu Nerede?

Neuschwanstein Şatosu Gezisi önerileri

Yoğun bir zamanda yani yaz mevsiminin ortasında kaleye gelmeyi planlıyorsanız, Neuschwanstein biletinizi önceden internet üzerinden rezerve edebilirsiniz. Kaleye kadar olan yolculuğu sakın hafife almayın! Bir otobüs var ama yüksek sezonda uzun bir otobüs kuyruğu olabilir ve yürüyüş düşündüğünüzden daha uzun sürüp daha yorucu olabilir. Kalenin içinde yüzlerce basamak olduğunu ve asansör bulunmadığını unutmayın. Neuschwanstein Şatosu yakınındaki en iyi konaklama yerleri ve otelleri booking.com üzerinden yapabilirsiniz ki kaleye en yakın köy, tepenin dibindeki Schwangau’dur. Resmi kaynaktan daha fazla bilgi edinmek isterseniz, açılış saatleri, fiyatlar vb. gibi detaylara Bavyera Saray Bölümü web sitesinden ulaşabilirsiniz: http://www.neuschwanstein.de

Neuschwanstein’in bazı güzel fotoğraflarının arka planda Schwangau (Kuğu Gölü) ile çekildiği Marienbrücke’ye yani kalenin arkasındaki asma yaya köprüsüne çıkabilirsiniz. Kaleden daha eski olan bu köprü, yaklaşık 100 metre aşağıda bulunan bir şelale üzerindeki boşluğu kaplamaktadır.

Buraya kadar gelmişken vakit sorununuz yoksa Neuschwanstein’dan daha az ünlü ve dolayısıyla daha az gezilen komşu Hohenschwangau kalesini ziyaret edebilirsiniz.

Yine vaktiniz varsa iki kalenin güneyindeki Alpsee adlı küçük göle doğru yürüyebilirsiniz. Gölün kıyısında, tarihi binalara giden suyun güzel manzarasını seyredebileceğiniz hoş bir yürüyüş alanı bulunmaktadır.

Neuschwanstein Şatosu Fotoğraf Galerisi