Amerika Birleşik Devletleri

Amerikan Kongre Binası (United States Capitol, Washington, D.C)

Amerikan demokrasisinin en önemli sembollerinden birisi olan Amerikan Kongre Binası (United States Capitol) 200 yıldır Amerika’nın yasama sürecinin merkezi olmuştur. Neo-Klasik mimarinin güzel bir örneği olan yapının iç kısmı eski Yunan ve Roma tasarımlarından etkilenen freskler, duvar resimleri ve heykeller içermektedir. George Washington’un 1793 yılında temel taşını koyduğu Amerikan Kongre Binası 1800’de henüz bitmemiş olmasına rağmen, kullanılmaya başlanmıştır. Mimar Benjamin Latrobe’nin gözteiminde yapımına devam edilmişse de, 1812 Savaşı’nda İngilizler binayı yakmıştır. Savaştan sonra yapının restorasyonuna 1815’te başlanmış olup, Brumidi’nin duvar resimleri ve Özgürlük Anıtı gibi birçok özellik daha sonra eklenmiştir.

United States Capitol, Washington, D.C. Amerikan Kongre Binası
Amerikan Kongre Binası

Kubbe

Orijinal kubbe hem yapı için küçük bulunduğundan, sızıntı yaptığından daha önemlisi yangın riski taşıdığından 1850’lerde genişletilmiştir. 1854 yılında, mimar Thomas U. Walter’ın tasarladığı dökme demirden yeni kubbe için 100.000 $ tahsis edilmiştir. Walter’ın çift kubbe tasarımı Paris‘teki Pantheon’u hatırlatmaktadır. Heykeltraş Thomas Crawford kubbeyi taçlandırmak 1863’te Amerikan İç Savaşı sırasında (1861-5), Ulusal Özgürlük Anıtı olan ve ulusal bir dünya üzerinde duran 6 m yüksekliğinde bronzdan Klasik bir kadın figürü tasarlamıştır.

Rotunda Frieze

Thomas U. Walter’ın 1859 çizimlerinde Rotunda’da boşluğa yerleştirilmiş heykeller bulunmaktaydı. Bu plan değiştirilmiş ve 1877’de çevresi 91 m boyunca, 2, 5 m yüksekliğinde fresklerle boyanmıştır. Amerikan Tarihi Frizi (Frieze of American History) olarak anılan bu çalışmada, batı kapısından başlayan ve Rotunda çevresinde saat yönünde hareket eden 19 panel yer almaktadır. İlk panel, Amerika ve Tarih’in kadın kişiliğiyle alegorik figürleri içeren tek paneldir. Geri kalanlar, Kristof Kolomb’un karaya ayak basışı, New England’ın kolonizasyonu, Bağımsızlık Bildirgesi, California’da altın keşfi ve 1903’te Wright Kardeşlerin ilk uçuşu dâhil olmak üzere ABD’de tarihindeki önemli olayları anlatmaktadır.

Amerikan Kongre Binası

Heykeller

1864’te Kongre, her ABD eyaletini Ulusal Heykel Salonunda (National Statuary Hall) bulunmak üzere iki önemli vatandaş heykeline katkıda bulunmaya davet etti. Kısa süre sonra, koleksiyon çok büyüdü ve Ulusal Heykel Salonundan dışarı taşarak Sütunlar Salonuna ve Capitol’un çeşitli koridorlarına taşmıştır. Rotunda’da Washington, Jackson, Garfield ve Eisenhower gibi eski ABD başkanlarının heykelleri görülebilir. Heykel Salonunda General Robert E. Lee ve Başkan Jefferson Davis’in, Hawaii’nin birleştiricisi Kral I. Kamehameha, ticari olarak başarılı ilk vapurun mucidi Robert Fulton, depresyon dönemi demagogu Huey P Long, Teksas Cumhuriyeti Devlet Başkanı Sam Houston ve Cherokee alfabesinin mucidi Sequoyah’ın heykelleri görülebilir.

Capitol Kompleksi

Giriş katındaki ziyaretçi alanları Sütunlar Salonu, Brumidi Koridorları, Eski Yüksek Mahkeme Odası ve Crypt (tarihi sergiler burada sunulmaktadır) olup, bunlardan Brumidi Koridorları, duvarlar boyunca duvar resimleri tasarlayan sanatçı Constantino Brumidi’nin adını almıştır. Senato odaları kuzey kanadında, Temsilciler Meclisi ve Kongre liderlerinin ofisleri güney kanadında,Senato odaları kuzey kanadında, Temsilciler Meclisi ve Kongre liderlerinin ofisleri güney kanadında yer almaktadır. Üçüncü katta ise ziyaretçilerin işlemleri izleyebilecekleri alanlar bulunmaktadır.

Amerikan Kongre Binası (United States Capitol) hakkında İlginç Bilgiler

Washington, DC’deki 100 Constitution Avenue NW adresinde yer alan Amerikan Kongre Binası (United States Capitol) hakkında ilginç bazı bilgiler bulabilirsiniz.

Amerikan Kongre Binası Günenliği

ABD Capitol Polisi, Kongre üyelerini, çalışanlarını, ziyaretçilerini ve tesislerini korumakla görevlidir. Her odada baş kolluk görevlisi ve protokol görevlisi olarak görev yapan silahlı bir çavuş bulunmaktadır. Güvenlik Programları Ofisi, güvenlik operasyonlarını yönetmekte ve ABD Capitol Polisini desteklemektedir. Capitol Ziyaretçi Merkezi, Capitol için ana giriş ve güvenlik kontrol noktası olup, tüm ziyaretçiler bir manyetometre ile taranır ve eşyaları bir röntgen cihazı ile taranmaktadır.

Amerikan Kongre Binası Mimari Özellikleri

Capitol binası 540 odaya ve 108’i kubbede toplam 658 pencereye sahiptir. Kubbe 108 pencereli 4.041.145 kg dökme demir olup, 1855-1866 yılları arasında inşa edilmiştir. Kubbenin üstündeki heykel Özgürlük Heykeli’dir. Amerikan Kongre Binası komlpeksi veya kısaca Capitol Kompleksi, Capitol, Capitol Ziyaretçi Merkezi, Senato Ofis Binaları, Ev Ofis Binaları, ABD Yüksek Mahkemesi (US Supreme Court), Kongre Kütüphanesi (Library of Congress), ABD Botanik Bahçesi (US Botanic Garden) ve Capitol Kampüsü (Capitol Campus) alanlarından oluşmaktadır.

Washington City 1871
Amerikan Kongre Binası, Amerikan demokrasisinin ikonik simgelerinden biri ve Birleşik Devletler Kongresi’nin koltuğudur. Washington, 1871

Amerikan Kongre Binası (United States Capitol) Kronolojisi

18 Eylül 1793 Kongre binasının temel taşı ABD Başkanı George Washington tarafından atıldı.

1800 Amerikan Kongresi, Philadelphia’dan Sadece kuzey kanadı tamamlanmış olan Washington’daki yeni Capitol binasına taşındı.

1801 Amerika Birleşik Devletleri Yüksek Mahkemesi (Supreme Court) Capitol’da ilk toplantısını yaptı.

1814 Capitol, İngiliz birlikleri tarafından yakıldı.

1819 Yüksek Mahkeme, Senato ve Ev, Capitol’de yeni inşa edilmiş odalarda buluşur.

1829 Bina onarımı tamamlandı

1851 ABD Başkanı Millard Fillmore, Capitol’un üzerine uzatma yapmak için baş mimar olarak Thomas U. Walter’ı atadı.

1857 Temsilciler Meclisi ilk toplantısını yeni salonunda yaptı.

1859 Senato ilk oturumunu yeni odasında düzenledi.

1863 Özgürlük Anıtı kubbenin üzerine yerleştirildi.

1870 Capitol eklentilerinin dışı tamamlandı.

1890-1900 Bina ve arazilere elektrik aydınlatması yapıldı.

1897 Kongre Kütüphanesi ilk binasına taşınıyor ki bu bina daha sonra Thomas Jefferson Binası olarak adlandırıldı

1935 ABD Yüksek Mahkemesi kendi binasına taşınır.

1949-1951 Ev ve Senato odaları yeniden tasarlandı ve yeniden düzenlendi.

1 Mart 1954 Amerika Birleşik Devletleri Kongresinin iki yasama organından birisi olan Amerika Birleşik Devletleri Temsilciler Meclisinin 5 üyesi, zemin katında vuruldu; Alvin Bentley, (R-MI), Ben Jensen (R-IA), Clifford Davis (D-TN), George Fallon (D-MD) ) ve Kenneth Roberts (D-AL). Dört Porto Riko milliyetçisi: Lolita Lebron, Rafael İptal Miranda, Andres Figueroa Cordero ve Irving Flores Rodriguez tutuklanarak cezaevine gönderildi. Saldırganlar, ateş ederken “Porto Riko için Özgürlük” diye bağırıyorlardı. Bu olay Capitol’daki güvenlik önlemlerinin değiştirilmesiyle sona eriyor.

1958-1962 Capitol’e doğu cephesi eklendi.

24 Temmuz 1998 Russell Eugene Weston Jr. Adlı silahlı bir saldırgan, Capitol binasında iki ABD askeri polis memuru öldürdü: 18 yıllık polis Jacob Chestnut ve 8 yıllık dedektif John Gibson. Saldırı sırasında Angela Dickerson yaralandı.

30 Ekim 2003 1 öğleden kısa bir süre sonra, ABD Capitol Polisi, X-ray makinesinde 38 kalibrelik bir tabanca görüntüsünü algılayarak tüm binanın tahliye edilmesine neden oldu. Görüntünün daha sonra bir Halloween silahının parçası olan oyuncak silah olduğu tespit edildi.

2 Aralık 2008 Capitol’e en son eklenen bölüm Ziyaretçi Merkezi açıldı. Merkez, Capitol’un yaklaşık 3/4’ü kadar büyük ve yeraltında bulunuyor.

24 Nisan 2009 Capitol kısaca boşaltıldı ve Beyaz Saray geçici olarak tek motorlu bir uçak yanlışlıkla Washington üzerindeki sınırlı hava sahasında dolaşırken kilitlendi.

13 Mayıs 2010 ABD Başkanı Barack Obama, Capitol’un Mimarı olarak 10 yıllığına Stephen T. Ayers’i görevlendirdi.

Ekim 2013 Capitol ofisinin Mimarı, ABD Capitol Dome Restorasyon Projesi’nin başlamaya hazır olduğunu duyurdu.

14 Ocak 2015 FBI ajanları, 20 yaşındaki Christopher Lee Cornell’i Birlik Devleti adresinde ABD Başkentine saldırma planına devam etmeden önce tutukladılar. Cornell daha sonra üç federal suçlamadan suçlu olduğunu ileri sürdü ve 30 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

15 Nisan 2015 62 yaşındaki Floridalı Douglas Hughes, sınırlı bir hava sahası ve Capitol’in Batı Çimentosu’ndaki arazilerden tespit edilmeyen bir jiroskopla uçtu. Hughes daha sonra sertifikasız bir havacı olarak faaliyet göstermekten suçlu olduğunu ve 120 gün hapis cezasına çarptırıldığını iddia ediyor.

28 Mart 2016 ABD Capitol Polisi, Capitol Ziyaretçi Merkezi’nde silah gibi görünen bir şeyi çıkardıktan sonra, Tennessee’den Larry Russell Dawson, 67’yi vurdu. Dawson daha sonra tehlikeli veya ölümcül bir silah kullanırken memurlara saldırmak, itham etmek veya direnmekle ilgili federal bir suçlama iddiasıyla 11 ay hapis cezasına çarptırıldı.