Amerika Birleşik Devletleri

Büyük Kanyon, Grand Canyon (Arizona, ABD)

Büyük Kanyon (İngilizce Grand Canyon), Güneybatı ABD Arizona eyaletinde bulunan, ortalama 1220 metre derinlik ve 445 km uzunluğa sahip Colorado Nehri tarafından oyulmuş dik bir kanyonun adı olup, yılda yaklaşık 5 milyon ziyaretçi çekecek kadar muhteşem manzaralarıyla ünlüdür.  Büyük Kanyonun özellikle güney kenarı, Colorado Nehri‘nin nefes kesici manzarası yüzünden kanyonun en çok ziyaret edilen bölgesidir. İlginçtir, Büyük Kanyon Ulusal Parkı, çölden orman arazisine kadar çeşitli ekosistemlere ev sahipliği yapmakta olup, bu ekosistemler, nesli tükenmekte olan birçok tür de dahil olmak üzere pek çok bitki ve hayvan için ekolojik bir sığınak vazifesi görmektedir. Büyük Kanyon, dünyadaki en derin, en uzun veya en geniş kanyon olmasa da, güzelliği ve etkileyici boyutuyla ünlüdür. 445 km uzunluğa sahip devasa çatlak Colorado Nehri Havzası’nın bir bölümünü oluşturan Colorado Platosu‘nu bölmektedir. İnsanlar son Buzul Çağı’ndan bu yana kanyonun içindeki ve çevresindeki bölgeyi yaşamıştır. Büyük Kanyon’a ulaşan ilk Avrupalılar, 1540’larda İspanyol kaşiflerdi. Başkan Benjamin Harris ilk kez 1893’te Büyük Kanyon’u orman rezervi olarak korumuş ve 1919’da resmen bir Birleşik Devletler Ulusal Parkı olmuştur.

Grand Canyon Arizona The Grand Canyon is a steep-sided canyon carved by the Colorado River in Arizona, United States
Grand Canyon Amerika Birleşik Devletleri

Büyük Kanyon Nasıl Oluştu?

Kanyonun oluşumundan Colorado Nehri’nin 6 hatta yeni teorilere göre 17 milyon yıldır yarattığı erozyon sorumlu olup, kanyonun duvarları, Dünya’nın farklı jeolojik evrelerinin eşsiz bir temsilini sunmaktadır. Büyük Kanyon’un duvarlarında bulunan kayaların, Dünya’nın yaşının yaklaşık üçte biri yaşında olduğuna inanılmaktadır.

Coğrafya

Colorado Nehri, Güney Kıyı ve Kuzey Kıyı’nın ortalama kotları sırasıyla deniz seviyesinden 670 m, 2072 m ve 2438 m yukarıda yer almaktadır. Bu geniş yükseklik aralığı, Büyük Kanyon’un muazzam biyoçeşitliliğine yol açmıştır. Yedi yaşam bölgesinden beşi Grand Canyon Ulusal Parkı’nda ve dört ana çöl türünden üçünde bulunabilir. Sonuç olarak, Büyük Kanyon Ulusal Parkı 1500’den fazla yerli bitki türüne, 355 kuş türüne, 89 memeli türüne, 47 sürüngen türüne, 9 amfibi türüne ve 17 balık türünü barındırmaktadır. Park ayrıca çöl kaplumbağası, iki leopar kurbağa türü, kel kartal, Amerikan alacadoğanı (Falco peregrinus) ve Amerika yaban koyunu (Ovis canadensis) gibi çok sayıda nesli tükenmekte olan bitki ve hayvan türüne de ev sahipliği yapmaktadır.

Grand Canyon’a nasıl gidilir?

Öncelikle ABD’de Las Vegas veya Phoenix International havaalanlarına uçmanız gerekmektedir. Buralardan bir araba kiralayabilir veya alternatif olarak, sunulan birçok otobüs turundan birine rezervasyon yaptırabilirsiniz. Her iki havaalanından da Büyük Kanyon’a yolculuk yaklaşık 5 saat sürmektedir. Kendi aracınızıkullanmak isterseniz Büyük Kanyon’a gitmek için, Kuzey Kenarı’na erişmek için Arizona Eyalet Yolu 67’yi, Güney Rim ve Büyük Kanyon köyüne ulaşmak için Eyalet Yolu 64’ü kullanın.

Grand Kanyon’da nerede kalınır?

Grand Kanyonun hem Kuzey hem de Güney kenarında birçok konaklama seçeneği bulunmaktadır. Özellikle yaz aylarında konaklamak istiyorsanız popüler oteller için önceden rezervasyon yapmanız akıllıca olacaktır. Konaklama bilgileri için National Park Services Grand Canyon konaklama sayfasına gidebilirsiniz.

Büyük Kanyon’u ziyaret etmek için en iyi zaman

Büyük Kanyon’u ziyaret etmek için yılın en iyi zamanı ilkbahar ya da sonbahar olup, yürüyüş koşullarının ideal olduğu ve ziyaretçi sayısının az olduğu dönemlerdir. Bu durum kanyonda yapılacak bir yaz tatilini göz ardı etmeniz gerektiği anlamına gelmez ama 38 °C’yi aşan yüksek sıcaklıklarda yürümek zordur dahası yazın en yoğun turist sezonu olduğundan kalabalıkdan bunalmanız da cabası olacaktır. Kışın ise sıfırın altında soğuk ve yoğun kar yağışı ihtimalini beraberinde getirir ki bu da iki kenardan birine erişimi engelleyebilir. Aslında, Kuzey Kenarı’na giden yol her yıl Ekim ayının sonundan Mayıs ortasına kadar kapalıdır.

Aspens. Grand Canyon’da Sonbahar

Büyük Kanyon Hakkında İlginç Bilgiler

Büyük Kanyon’da Amerikan Yerlileri

Arkeologlar, Büyük Kanyon’da yaklaşık 12.000 yıl öncesinde yaşamış bölge sakinlerin arkeolojik kalıntılarını ve eserlerini keşfetmişlerdir. Tarih öncesi insanlar ilk

Colorado River Gorge Grand Canyon
Colorado Nehri. Grand Canyon

olarak, son Buzul Çağı boyunca kanyonun içine ve çevresine yerleşmişti ki bu dönemde mamutlar, dev hayvanlar ve diğer büyük memeliler Kuzey Amerika’da yaşıyordu. Arkeologlarca bulunan büyük taş mızrak noktaları, erken insan yerleşimi için önemli kanıtlar sunmaktadır. MÖ 2000-1000 yılları arasında yapılan yüzlerce küçük dal böceği figürü Kanyon duvarındaki mağaralarda keşfedilmiştir. Antropologlar, tarih öncesi avcıların başarılı bir av sağlamak için bu figürleri mağaraların duvarına çizdiklerini düşünmektedir. Pueblo halkı ardından Paiute, Navajo, Zuni ve Hopi kabileleri bir zamanlar Büyük Kanyon’da yaşamışlardır. Havasupai halkı artık Büyük Kanyon’u atalarının evi olarak kabul etmektedir ki bu halk 800 yıldan fazla bir süredir kanyonun içinde ve çevresinde yaşamaktadır.

Büyük Kanyon Ulusal Parkı neredeyse bir eyalet büyüklüğündedir

Büyük Kanyon Ulusal Parkı, 4931 km² yüzölçümüyle ABD’nin Rhode Island eyaletinden daha büyüktür. Bazı yerlerde kanyonun kendisi bir mil derinliğinde ve on mil genişliğe ulaşmaktadır.

Öbür Dünyaya Açılan Kapı

Hopi Kabilesi, Büyük Kanyon’u öbür dünyaya açılan bir kapı olarak görmektedir. Ölümden sonra bir kişinin, kanyondaki Colorado ve Küçük Colorado nehirlerinin birleştiği noktadan yukarı öteki dünyaya geçtiğine inanırlar.

Kanyon gizli mağaralarla doludur

Kanyonda tahmini 1000 mağara olup, bunların yalnızca 335 tanesi kayıtlıdır. Kanyondaki mağaralardan sadece bir mağara halka açıktır.

1909’da önemli bir aldatmacaya konu olmuştur

1909’da Arizona Gazetesi’nde arkeologların kanyondaki bir yeraltı tünelinde eski bir Tibet veya Mısır medeniyetinin izlerini keşfettiğini bildirmiştir. Smithsonian, bahsi geçen arkeologlar hakkında bilgisi olmadığını iddia ederek haberi yalanlamıştır. Bununla birlikte bazı komplo teorisyenleri hala bu haberin doğru olduğunu ve  devlet tarafından sır olarak saklandığına inanmaktadır.

Kolb Fotoğraf Stüdyosu

Kolb kardeşler kanyonu ziyaret eden turistleri fotoğraflayarak para kazanabileceklerini keşfetti. Turistler katırlara yola çıktığında fotoğraf çeker ve biniciler yolculuklarından döndüklerinde onları geri satarlardı. Kolb Studio, Büyük Kanyon Köyü‘nde yer almaktadır.

Kim Keşfetti?

Büyük Kanyon’u görmüş olduğu bilinen ilk Avrupalı, 1540’a gelen İspanya’dan García López de Cárdenas’dı.

Kaibab

Kuzey Amerikan Yerlilerinden Paiute kabilesi Büyük Kanyon’a Kaibab yani kendi dillerinde ‘Aşağı inen dağ’ adını vermiştir.

The Grand Canyon Adını Kim Koydu?

Kolunu Shilo Savaşı’nda kaybeden ABD’li bir asker ve kâşif olan John Wesley Powell, öncesinde ‘Great Canyon’ veya ‘Big Canyon’ olarak bilinen bölge için ilk kez 1869’da ‘Grand Canyon’ ifadesini kullanmıştır.

Ulusal Park Olması

1919’da Başkan Woodrow Wilson tarafından Büyük Kanyon’a Ulusal Park statüsü verilmiştir. Böylece Büyük Kanyon Ulusal Parkı Amerika Birleşik Devletleri’nde kurulan 17. milli park olmuştur.

The geology of the Grand Canyon area includes one of the most complete and studied .... Dox Formation is over 3,000 feet (910 m) thick and is made of sandstone with some interbedded shale beds and mudstone that were deposited in fluvial
Grand Canyon
2 milyar yıllık Kayalık

Büyük Kanyon’un dibinde (Vishnu Schist) bulunan kayalığın yaklaşık 2 milyar yaşın altında olduğu, üst kenardaki kalker kayalığın (kireç taşı) yaklaşık 230 milyon yıllık olduğu tahmin edilmektedir.

Kanyon Üzerinde Uçakların Çarpışması

1958’de, 30 Haziran 1956’da Büyük Kanyonlar hava sahasına uçmak için izin isteyen iki yolcu uçağı havada çarpışmış ve tüm yolcular ölünce Federal Havacılık İdaresi (FAA) bu korkunç bir olaya cevaben kurulmuştur.

Büyük Kanyon aslında dünyanın en derin kanyonu değil

Dünyanın en ünlü kanyonu olabilir ama Arizona’nın simgesi aslında Peru’daki Cotahuasi Kanyonu ve Nepal’deki Kali Gandaki Boğazı’nın arkasından gelebilir.

Kanyondaki en tehlikeli hayvan aslında kaya sincabıdır

Gila canavarları adlı kertenkele (Heloderma suspectum) ve Amerikan koyunu da burada yaşasa da, ziyaretçiler daha çok bu mütevazi sincap tarafından ısırılmaktadır.

Kanyonun içinde bir kasaba var

Büyük Kanyon içerisinde yer alan ABD kasabası 208 nüfusu Supai Village, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki diğer yerleşimlere en uzak topluluktur.

Pembe Çıngıraklı Yılanlara Dikkat

Pembe Çıngıraklı Yılan (Crotalus oreganus abyssus) sadece Büyük Kanyon’da bulunur ve park sınırları içinde yaşayan altı çıngıraklı yılan türünden biridir.