Büyük Britanya ve İrlanda

Cashel Kayası, Rock of Cashel (İrlanda)

1000 yılı aşkın bir süredir kraliyet ve kilisenin gücünün sembolü olan Cashel Kayası, İrlanda’nın en görkemli arkeolojik alanlarından biridir. Cashel Kayası (İrlandaca ‘Carraig Phádraig’; İngilizce ‘Rock of Cashel’) veya Krallar ve Aziz Patrick Kayası olarak da bilinen Cashel, İrlanda’da County Tipperary kasabasında bulunmaktadır.

Yerel söylencelere göre Cashel’in 30 km kuzeyindeki bir dağda bir mağarada (Devil’s Bit) yaşadığına inanılan Şeytan, Aziz Patrick tarafından kovulmuştu.  Cashel Kayası aynı zamanda 5. yüzyılda Munster Kralı, Aziz Patrick tarafından Hristiyan yapıldığı yer olarak bilinmektedir. Cashel Kayası, Norman işgalinden birkaç yüz yıl öncesine dek Güney İrlanda’nın çoğuna hakim olan Munster krallarının geleneksel ikametgahı olmuştur. 1101’de Munster Kralı Muirchertach Ua Briain, bu kaya üzerinde yer alan kalesini Kilise’ye bağışlamış, 1647’de İngiliz birliklerinin kuşatması ve 3000 kişinin katledilmesiyle sonuçlanana kadar dini bir merkez olarak gelişmiştir. Katedral nihayet 18. yüzyılın sonlarında terk edilmiştir. Pitoresk kompleks kendine has bir karaktere sahip olup, Avrupa’nın en önemli Kelt sanatı ve Orta Çağ mimarisi koleksiyonlarından birisidir. Kaya üzerindeki ilk yapılardan birkaçının kalıntısı görülebilir durumda olmakla birlikte Orta çağ kompleksinin büyük bir kısmı hala durmakta olup, mevcut binaların çoğu 12. ve 13. yüzyıllardan kalmadır. Bunlardan Cormac Şapeli Romanesk mimarinin en seçkin örneklerinden birisidir.

Cashel Kayası Nerede

Cashel Müzesi

15. yüzyıldan kalma iki katlı Vicars Korosu Salonu bir zamanlar katedral korosundakilerin yerleşim bölgesiydi iken bugün Orta çağ eserleri ve mobilyalarının

Ireland Cemetery Rock Of Cashel Cross Tombstone
İrlanda Cashel Mezarlığı, Kelt Haçı

kopyalarını sergilenmektedir. Cashel Müzesi’nin alt katında nadir gümüş eşyalar, taş oymaları ile 12. yüzyıla ait hayvan figürleriyle süslü bir haç olan Aziz Patrick Haçı (St. Patrick’s Cross) 4. yüzyıldan kalma destekleyici bir taç giyme taşı üzerinde durmaktadır.

Cormac Şapeli

Munster kralı Cormac MacCarthy, Cashe Kayası’nın Eoghanachta klanı tarafından işgal edilmesini önlemeye yardımcı olduğu için bu şapeli 1134’te Kilise’ye bağışlamıştır.  Romanesk tarzdaki şapel, taş çatılı kumtaşı ve iki kuleli inşa edilmiştir. Yapı, iç kısımda bazıları ejderhalar ve insan başları gösteren çeşitli motiflerle dekore edilmiştir. Şapelin batı ucunda yılan oymalarıyla süslenmiş taştan bir lahit yer almaktadır ki bunun bir zamanlar Cormac MacCarthy’nin naaşını içerdiği düşünülmektedir.  Rahip ve koronun yeri ise İsa Mesih‘in vaftiz tasviri içeren İrlanda’da hayatta kalan tek Romanesk freskleri ile dekore edilmiştir.

St. Patrick’in Hayatı

385’te Galler’de doğan St. Patrick, hayatının ilk dönemini bir pagan olarak yaşamıştır. 16 yaşındayken yakalanarak, İrlanda’da çalıştırılmak için köle olarak

The Rock of Cashel also known as Cashel of the Kings and St. Patrick's Rock, is a historic site located at Cashel, County Tipperary, Ireland
Cashel Kayası, Rock of Cashel, Carraig Phádraig (İrlanda)

satılmıştır. Esareti sırasında Hristiyanlığa geçen Patrick hayatını Tanrı’ya adamış, kaçarak Fransa’ya gitmiş, St Martin manastırına girmiş ve Kutsal Metinleri Germain Auxerre’nin rehberliğinde okumuştur. 432’de İrlanda’ya piskopos olarak atandıktan sonra yaklaşık 300 kilise kurmuşutr. St. Patrick 450’de Cashel’i ziyaret ettiğinde Kral Aenghus da dahil olmak üzere 12.000’den fazla kişiyi vaftiz etmiştir. Bugün, İrlanda’nın koruyucu azizi kabul edilen St Patrick onuruna her yıl 17 Mart’ta, tüm dünyada özel dini hizmetler ve İrlanda’nın ulusal amblemi üç yapraklı yonca yapraklarının takılmasıyla kutlanmaktadır.

Cashel Kayası Turizm

Resmi Cashel turizm web sitesine (İngilizce) buradan ulaşabilirsiniz. Cashel Kayası, Dublin Yolu üzerindeki Cashel kasabasının merkezine 500 metre uzaklıktadır. Cashel Kayası’na giderseniz 45 dakikalık ücretsiz rehberli tur için zaman ayırıp, etrafta dolaşarak, görsel-işitsel bir gösteri ve sergilerle zaman tanıyacağınız 1 – 1.5 saat harcamayı planlamalısınız.

Cashel Kayası Ziyaret Saatleri

Her gün açık, 09.00 – 17.30 (Ekim ortasından Mart ortasına dek 16.30 da, Haziran ortasından Eylül ortasına dek 19.00’da kapanır.)

Giriş ücreti, Bilet

Yetişkinler: 8,00 €, Yaşlılar: 6,00 €, Çocuklar: 4,00 €, Aile: 20,00 €