Büyük Britanya ve İrlanda Kelt Mitolojisi

Newgrange, Brú na Bóinne (İrlanda)

Newgrange (İrlanda dilinde Sí an Bhrú veya Brú na Bóinne) İrlanda’da Neolitik dönemde inşa edilmiş tarih öncesi bir anıtın adı olup, Boyne Nehri’nin kuzey tarafında, Drogheda’nın 8 km batısında County Meath (Contae na Mí) ilinde yer almaktadır. Karbon 14 testlerine göre MÖ 3200 civarında inşa edilen olağanüstü bir geçit mezar olan Newgrange Stonehenge’den 1.000 yıl ve Mısır piramitlerinden Büyük Giza Piramidi’nden ise 600 yıl daha eskidir. Arkeolojik site iç taş geçidi, insan kemikleri ve olası mezar eşyaları veya adak ürünleri barındıran odaları ile geniş bir dairesel höyükten oluşmaktadır. Taştan yapılmış bir çember ile çevrili höyüğün ön kısmı, beyaz kuvars parke taşlarından yapılmış istinat duvarı bulunmakta olup, oyulmuş bordür taşlarıyla çevrelenmiştir ki Newgrange’deki büyük taşların çoğu megalitik sanatla kaplıdır. Sitenin ne amaçla kullanıldığı konusunda bir uzlaşma olmamaktaysa da dini öneme sahip olduğuna inanılmaktadır.

The entrance to Newgrange in the late 1800s, when the mound had become largely overgrown. Entrance to Bru na Boinne
Höyüğün büyük oranda büyümüş olduğu 1800’lerin sonlarında Newgrange’a giriş

Kış Gündönümü

Newgrange’deki en dikkat çekici özelli, geçit girişinin yukarısındaki küçük açılış veya “çatı kutusu”dur. Kış gündönümü şafakta, yılın en kısa günü (21 Aralık) ve birkaç gün önce ve sonra, bir güneş ışığı şaftı, tavandaki bir açıklıktan odaya girmektedir. İrlanda’daki diğer bazı geçit mezarları gündönümü ve ekinokslarla aynı hizada yer almakta olup, Carrowkeel’deki Cairn G’de benzer bir çatı bulunmaktadır. Boyne Vadisi’nin Neolitik kültüründe, kış gündönümü Yeni Yılı’nın başlangıcına işaret etmekteydi. Kış Gündönümü doğanın yeniden doğuşunun bir işareti olup,  ekinlere, hayvanlara ve insanlara yeniden yaşam gücünün dolduğu düşünülmekteydi. Aynı zamanda, ölüm karşısında yaşamın kaçınılmaz zaferinin, belki de ölülerin ruhlarına yeni bir yaşam vaat eden güçlü bir sembol olarak algılanmaktaydı. Işık sadece 17 dakika boyunca Newgrange’ın iç odasını aydınlatmaktaydı.

Newgrange Benzeri Neolitik Yapılar

Newgrange ayrıca Brittany’deki Gavrinis, İskoçya Orkney’deki Maeshowe ve Galler’deki Bryn Celli Ddu gibi Batı Avrupa’daki diğer Neolitik yapılar ile

The entrance to Newgrange in the early 1900s, after much of the debris had been cleared. Newgrange is the best known Irish passage tomb and dates to c.3,200BC. The large mound is approximately 80m in diameter and is surrounded at its base by a kerb of 97 stones. The most impressive of these stones is the highly decorated Entrance Stone.
Newgrange’a giriş, 1900’lerin başlarında, döküntülerin çoğunun temizlenmesinden sonra

pek çok benzerliğe sahiptir. 200.000 ton kaya ve diğer malzemeden oluşan ve en geniş noktasında 85 metre (279 ft) genişliğinde olan Newgrange, Neolitik Brú na Bóinne kompleksi içinde, Knowth ve Dowth’a ait benzer höyükler ile birlikte UNESCO Dünya Miras Alanı’nın bir parçası kabul edilmektedir. Dagda ve oğlu Aengus olmak üzere tanrıların konutu olduğuna inanılan yapı İrlanda mitolojisinde ve folklorunda yer almıştır. Binlerce yıl toprak altında kapalı kalan Newgrange’da arkeolojik çalışmalar ilk olarak 17. Yüzyılda başlamış, arkeolog Michael J. O’Kelly 1970’lerde sitenin cephesini yeniden inşa etmiştir. Newgrange popüler bir turizm bölgesi olup, İrlanda’nın tarih öncesi en önemli ulusal anıtı olarak ve Avrupa’nın en önemli megalitik yapılarından biri olarak görülmektedir.

Newgrange Nerede?

Newgrange Hakkında Bilinmesi Gerenler

 

The origins of Newgrange, one of the most important passage graves in Europe, are steeped in mystery. According to Celtic lore, the legendary kings of Tara were buried here, but Newgrange predates them. The grave was left untouched by all invaders except the Danish, who raided its burial chambers in the 9th century. In 1699, it was rediscovered by a local landowner, Charles Campbell Scott. When it was excavated in the 1960s, archeologist Professor M. J. O'Kelly discovered that on the winter solstice, December 21, rays of sunlight enter the tomb and light up the burial chamber-making it the world's oldest solar observatory.
3D Çizim: Newgrange girişi
Newgrange ve Brú na Bóinne kelime anlamı

Newgrange, bazen brugh veya brú olarak bilinmekte ve konak olarak çevrilmektedir. Bununla birlikte Eski İrlanda dilinde Brú kelimesi rahim anlamına da gelmektedir. Bu yüzden bazı yazarlar Brú na Bóinne kelimesini ‘Ay’ın Rahmi’ olarak çevirmekte dahası, Newgrange’ın giriş, geçiş ve oda düzeninin dişi üreme organlarına benzer olduğunu iddia etmektedir.

Taş aletler kullanılarak yapıldı

Newgrange, tek yapı malzemesinin taş olduğu bir çağda inşa edilmişti ki yapımında kullanılan aletler de da taştan yapılmıştı. İrlanda’daki herhangi

Stone Celtic Newgrange
Newgrange’da üzerine üçlü sarmal ya da Triskelion motifler çizilmiş taşlar

bir mezarın içinde temel yapı malzemesi olarak bugüne dek metal bulunamamıştır.

Tesadüfen Keşfedildi

Toprak sahibi Charles Campbell, 1699’da inşaat işleri için taşa ihtiyaç duyunca höyük üzerindeki taşların taşınmasını istemiş bu sırada neolitik yapı keşfedilmiştir.

Boyne Vadisi

Newgrange höyüğü, Drogheda’nın 5 mil batısındaki Boyne Nehri’nin kıvrılmasıyla dolu uzun bir sırt üzerinde yer almaktadır. Boyne Vadisi’nin İrlanda tarihinde önemli bir yer tutmakta olup, efsaneye göre, Hıristiyanlığın temelleri Boyne Vadisi’nde atılmıştır. Newgrange’den Boyne ırmağından aşağı iki mil doğru uzakta yer alan Oldbridge ise 1690 yılında Boyne Savaşı’nın gerçekleştiği yerdir.

İrlanda Kralları İçin İnşa Edildi

Kelt Mitolojisine göre İrlanda’ya hükmeden Tuatha Dé Danann, Newgrange’i şefleri Dagda Mór ve üç oğlu için bir cenaze evi olarak inşa ettirmişti. Aonghus adındaki oğullarından biri genellikle Brugh’un Aonghus’u olarak anılır. Brugh topraklarının sahibi olduğuna ve Newgrange ile Boyne arasındaki daha küçük bir höyüğün Dagda’ya ait olduğuna inanılmaktadır. Bir başka söylence ise efsanevi kahraman Cúchulainn‘in annesi Dechtine tarafından tasarlanmıştır. Cúchulainn’ın manevi babası Lugh, Brugh-Newgrange’da kalırken bir rüyada Dechtine’i ziyaret etmiştir. Newgrange, her Ekim ayında İzlanda’dan göç eden ve Mart ayında geri dönen Whooper Kuğuları için kışlama alanıdır. Bu yüzden İrlanda folklorunda  Aonghus ve Caer masalında kahramanların kuğu formunda Newgrange’a uçtuğu bir masal yer almaktadır.