Yunan Mitolojisi

Kleobis ve Biton (İki Kouros)

Kleobis (Cleobis, Eski Yunanca: Κλέοβις) ve Biton (Eski Yunanca Βίτωνος), iki Kouros kardeşin adı olup,  Delphi Arkeoloji Müzesi’nde bulunup, MÖ 580’e tarihlenen iki kouros (erkek) heykeli Kleobis ile Biton kardeşlere atfedilmektedir. Öykü ilk olarak Solon’un Lydia kralı Croesus’a dünyanın en mutlu insanı olduğunu söylediği Herodot Tarihi‘nde (Herodotus Histories 1.31. bulunmaktadır.

 Croesus ve Solon: Dünyanın en mutlu insanı kimdir?

Krallığın üzerindeki mirası hakkında endişe duyan Croesus, Solon’a dünyanın en mutlu insanı kimdir diye soruyor. Solon, üç ayrı kişiyinin adını veriyor: Bunlardan

The discovery of the second Kouros (Cleovis and Viton twins) during the great excavation at Delphi, Greece.1894-96.
Delphi’deki kazı sırasında ikinci Kouros’un (Cleovis ve Viton ikizleri) keşfi.1894-96

ilki Tellus, ikincisi Kleobis ve Biton olarak bilinen kardeşler. Croesus iktidar ve zenginliğine karşın neden en mutlu insanlardan biri olarak değerlendirilmediği konusunda kafası karışınca Solon önce Tellus’un hikayesini, ardından Kleobis ve Biton’un hikayesini paylaşıyor.

2 Kouros’un Öyküsü

Söylenceye göre Hera rahibesi Kydippe ile iki oğlu Hera’nın onuruna düzenlenen bir festivale giderken öküz arabayı çekmekte zorlanınca iki çocuk öküzün yanına kendilerini koşarak arabayı çekmişlerdir. 45 stadia (8.3 km) boyunca öküz arabasını çeken çocuklarının durumuna üzülen Kydippe tanrıçaya oğullarının başına bir ölümlünün başına hayatta gelebilecek en güzel şeyin gelmesi için yakarınca Hera uykuda iki kardeşin canını almıştır. Bu hikayeyi anlattıktan sonra, Solon’un Croesus’a tavsiyesi “yaşamın belirsizlikleri hiç kimsenin tamamen mutlu olamayacağı anlamına gelir” idi.

Bu efsanenin anlamı, Yunan toplumunun “güzel bir ölüme” değer verme kültürünü göstermekteydi. Çünkü Yunan toplumunda öbür dünya, bize tuhaf gelebilecek olsa da yaşadığımız dünyadan çok daha üstün görüldü.

Kaynak: Özhan Öztürk. Dünya Mitolojisi. Nika Yayınları. Ankara, 2016