Endonezya Mitolojisi

Bali Adası Mitolojisi

BALİ MİTOLOJİSİ Endonezya’ya bağlı Bali adası mitolojisi Hinduizm, daha eski animist gelenekler ve son dönemde yayılan İslami inançların etkisinde kalmıştır.  Bali adası kendine özgü kültür ve inanışına karşın genel olarak Endonezya Mitolojisi içerisinde  değerlendirilebilir. 

Bali Yaratılış efsanesi
İyi ruhların kralı aslan yüzlü Baron’un maskesi

Başlangıçta var olan dünya yılan Analoğa düşünerek dünya kaplumbağa Berdan’ı yaratmıştır. Siyah taştan olan dünya kaplumbağanın üzerinde oturan yılanlar sonra yeraltı dünyasını şekillendirmiştir. Yeraltı dünyası tanrıça Sete uyara tarafından yönetilirken, tanrı Batara Kala ışık ve yeryüzünü yaratmış, aşk tanrıçası Semra gökyüzüne yerleşmiştir.  Bunların hepsinin üzerinde ise ata ruhlarının yaşadığı cennet ve tanrılar diyarı bulunmaktadır.

Bali Tanrıları Analoğa, Betan, Batara Kala, Sete uyara

En önemli Bali tanrıları dünya yılan Analoğa, dünya kaplumbağa Betan, yeryüzü ve ışığı yaratan ve yeraltı dünyasını tanrıça Sete uyara ile birlikte yöneten Batara Kala’dır.

Doğaüstü Varlıklar Baron, Randa, Leylak ve Tak

Doğaüstü varlıklara genel olarak Adan adıyla bilinmekte olup, bunların kayan yıldız formunda görünen yılanlar olduklarına inanılmaktadır. İyi ruhların kralı aslan görünümlü Baron, çocukları yutan iblis Randa ve gulyabani görünümlü ceset yiyici Leylak ile insan yüzlü kuş Tak diğer doğaüstü varlıklardır.

Kaynak: Özhan Öztürk. Dünya Mitolojisi Nika Yayınları. Ankara, 2016