Yunan Mitolojisi

Aristaeus (Yunan Mitolojisi)

Aristaeus (Eski Yunanca Ἀρισταῖος), Yunan Mitolojisinde kır tanrısının adı olup, Apollon ile su perisi (Nymp) Kyrene’nin oğlu, Autonoe’nin kocası ve Kharmus, Kallikarpus, Aktaeon ve Polydorus’un babasıdır (Hesiod Theog. 975).

Aristaeus Söylencesi

Babaannesi Gaia tarafından ölümsüz yapılan ve Yunanca ‘en iyisi’ anlamına gelen Aristaeus avcılık, sığır sürüleri, arıcılık ve tarımın koruyucusuydu. Bir söylenceye göre Kentauros Khiron tarafından büyütülmüş, Mousalardan tıp ve kehanet sanatlarını, Teselyalı su perilerinden ise çobanlık, sütçülük, arıcılık ve bağcılığı öğrenmiş, bilgisini insanlarla paylaşmıştır.

Aristaeus, bir gün Orpheus’un karısı Eurydke’yi nehir kıyısında kovalarken kaçan kadın bir yılan tarafından sokularak öldürülünce tanrılar adamı arılarını hasta edip öldürerek cezalandırmışlardır. Annesi Kyrene’yi suyun altında ziyaret edip başına gelen felaket hakkında öğüt isteyince Poseidon’a danışması gerektiğini öğrenmiş o da tanrıyı uykuda yakalayıp zincire vurduktan sonra gerekli bilgiyi zorla almıştır. Gerçekten de bir sığır sürüsünü tanrılara kurban eden genç 9 gün sonra hayvan cesetleri üzerine uçuşan arı sürüleri görmüştür. Aristaeus’a Teselya, Keos ve Boeotia’da ama özellikle bir zamanlar Pelasglar tarafından yerleşilen Ege ve Adriyatik sahil ve adalarında tapınılmaktaydı.

Kaynak: Özhan Öztürk. Dünya Mitolojisi. Nika Yayınları. Ankara, 2016