Japon Mitolojisi

Amaterasu (Japon Mitolojisi)

Amaterasu (天照), Amaterasu-ōmikami (天照大神/天照大御神/天照皇大神), veya Ōhirume-no-muchi-no-kami (大日孁貴神) , Japon Mitolojisinde Şinto inanışında güneş tanrıçasının adı olup, tüm tanrıların ve cennetin efendisi kabul edilmektedir.

Amaterasu: Japon bayrağındaki doğan güneş temasının kaynağı

Japonca ‘Büyük parlayan cennet’ anlamına gelen Amaterasu aynı zamanda Japon imparatorluk ailesinin soyağacının başlangıcı ve Japonya’nın

Japan flag Rising Sun.
Japonya’nın doğan güneş temalı bayrağı Amaterasu ülkenin sembolü kabul edilmekteydi

kültürel birliğinin sembolü kabul edilmektedir. Amaterasu’nun sembolü olan doğan güneş Japon bayrağının ana temasını oluşturmaktadır. Nehirde yıkanan yaratıcı tanrı İzanagi’nin sol gözünden doğan Amaterasu, Takamagahara’nın (Gökyüzünün Cennet Düzlüğü) efendisi olmuş, pirinç tarlalarını yaratmış ve dokuma sanatını icat etmiştir. Kojiki yazmalarına göre Amaterasu diğer kardeşleri Uke-Moçi’yi öldüren erkek kardeşi Susano-o ile kavga etmiş, dişleriyle hasmının kılıcını kırmayı başarmışsa da tahtı ele geçirilip, yoldaşları öldürülünce kendini bir mağaraya kapatarak dünyanın karanlığa bürünmesine sebep olmuştur. 8 milyon kami tanrıçaya dışarı çıkması için yalvarmışsa da ikna etmeyi başaramamış sonunda Uzume Amaterasu’yu kandırarak dışarı çıkarmıştır.

İse-Jingue

Honşu adasında İse bölgesinde Amaterasu adına inşa edilmiş İse-Jingue adında bir tapınak bulunmakta, yılda 6 milyon kişi tarafından ziyaret edilmektedir. Tanrıçanın kutsal ağacı Sakaki (Cleyera japonica) olup, tapınak bahçelerine ekilmekte, kadınlar saçlarını sakaki odunundan yapılmış taraklarla taramaktadır. Ohirume, Şimmei veya Tenshoko Daijin. Tanrıça Amaterasu Omikami, ayrıca Amaterasu Omikami, Ohirume, Şimmei veya Tenşoko Daijin adlarıyla da bilinmektedir.

Kaynak: Özhan Öztürk. Dünya Mitolojisi. Nika Yayınları. Ankara, 2016