Yunan Mitolojisi

Amphion (Yunan Mitolojisi)

AMPHİON (Eski Yunanca Ἀμφίων ‘İki ülkenin yerlisi’) Yunan Mitolojisinde birden fazla erkek karakterin adıdır.

Zeus ile Antiope’nin oğlu

Tanrı Zeus ile su perisi Antiope’nin oğlu ve Zethos’un ikiz kardeşinin adıdır  İkizler daha doğar doğmaz amcaları Lykos tarafından Kithaeron dağına götürülüp terk edilmişlerse de bir çoban tarafından bulunup yetiştirilmişlerdir. Amphion müzikle uğraşırken kardeşi Zethos savaş sanatlar ile ilgi duymuş, ikizler delikanlılık çağına geldiklerinde birlikte Thebai kralı amcaları Lykus ile annelerini köle olarak kullanan kraliçe Dirke’den intikamlarını kadını bir boğanın boynuzlarına bağlayıp kayalarda sürükleyip öldürerek almışlardır. Amcalarını da öldüren ikizler Thebai’de hüküm sürmeye başlamıştır. Amphion daha sonra Tantalus’un kızı Niobe ile evlenmiş altı kız, altı oğlu olmuşsa da Zethus’un karısı Niobe’nin böbürlenmesine kızan Apollo ve Artemis tarafından tüm ailesi yok edilince bir söylenceye göre çocuklarının intikamını almak için tapınağını yıkmaya çalıştığı Apollon tarafından oklanarak öldürülmüş bir başkasına göre intihar etmiştir.(Ovid Metamorphoses vi. 110, Apollod. iii. 5. 5; Pausanias, Graeciae Descriptio 6.20.18; Diodorus Siculus, Bibliotheca historica 4.68.6 .).

Persephone’un kocası

Jasus’un oğlu, Persephone‘un kocası ve Khloris’in babası olan Orkhomenos kralının adıdır (Homeros Odysseia xi. 281)

Epeialıların lideri

Troya seferine katılan Elis’ten gelen Epeialıların lideri olup Yunanlıların tarafında savaşmıştır (Homer İlyada xiii. 685–692,693)

Argonautlardan birisi

Hyperasius’un oğlu olup, kardeşi Asterius ile birlikte Argo seferine katılan Argonautlardan birisidir (Apollonius of Rhodes, Argonautica 1.176)

Niobe’nin oğlu

Niobe‘nin oğullarından birisidir.

Epeius’un arkadaş

Mimar Epeius’un arkadaşı olup, Aeneas tarafından öldürülmüştür (Quintus Smyrnaeus, Troya’nın Düşüşü 10.111.)

Kaynak: Özhan Öztürk. Dünya Mitolojisi. Nika Yayınları. Ankara, 2016