Yunan Mitolojisi

Amalthea (Yunan Mitolojisi)

Amalthea (Eski YunancaἈμάλθεια) Yunan Mitolojisi‘nde Kronos’un yemek istediği bebek Zeus’u Girit’te bulunan İda dağında besleyen dadının adı olup, bazı kaynaklarda keçi bazılarında ise tanrıyı keçi sütüyle besleyen Girit kralı Melisseus’ın kızı olarak anılmıştır.

Söylence

Amalthea, Kronos’un çocuğu yerde, gökte ve denizde aradığını bildiği için Zeus’u ağaca asmış dahası bebeğin sesi duyulmasın diye etrafında Kouretlerin silahlarıyla dans etmesini sağlamıştır. Bir söylenceye göre kız sonradan Capella adlı yıldıza dönüşmüştür.

Amalthea Boynuzu, Bereket Boynuzu veya Kornukopia

Yunan Mitolojisi’nde Zeus’u besleyen keçinin boynuzu kırılınca tanrı kırık boynuzun içini meyvelerle doldurarak kendine İda dağında dadılık yapan su perisi Aamalthea’ya hediye etmiş dahası boynuza sürekli bereketli olma ihsanında bulunmuştur. Amalthea Boynuzu, Bereket Boynuzu veya Kornukopia adıyla bereket kaynağı sayılmış, Romalılar tarafından da benimsenmiştir. İnsanoğlunun ortaya çıkmasından sonra keçi gökyüzüne yükselerek Oğlak takımyıldızına dönüşmüştür. Bir görüşe göre Amaltehea, babasından Zeus’u saklayan su perisi Adamanthea ile aynı kişidir.

Kaynak: Özhan Öztürk. Dünya Mitolojisi. Nika Yayınları. Ankara, 2016