Yunan Mitolojisi

Alkyoneus, Alcyoneus (Yunan Mitolojisi)

Alkyoneus, Alcyoneus (Yunanca Ἀλκυονεύς), Yunan Mitolojisi‘nde birden çok karakterin adıdır.

Herakles’in Öldürdüğü Trakyalı Dev

En eski Trakyalı devlerden birisi olup, Gaia ile Uranos’un çocuklarından birisidir. İnanışa göre elinde mızrağıyla doğmuş olan Alkyoneus Olympos tanrılarına gerçekleşen isyanın öncülerinden birisi olmuştur. Doğduğu topraklar olan Pallene üzerinde öldürülemeyeceğinden, Herakles tarafından uzaklara çekilen dev, Korinth boğazında Herakles’in 24 arkadaşını üzerlerine kayalara fırlatarak öldürmüştür. Herakles topuzuyla kendini kayalardan korumayı başarmış ve hasmını öldürülmüştür. Pindar’ın Trakyalı bir çoban olarak tasvir ettiği Alkyoneus Pseudo-Apollodorus’a göre ise üzerine aniden saldıran Herakles tarafından yaralandıktan sonra Pallene’den uzağa sürüklenerek öldürülebilmiştir (Pseudo-Apollodorus, 1. 34).

Krisalı Delikanlı

Diomus ile Meganira’nın oğlu olan Krisalı bir delikanlının adı olup, ülkelerine musallat olan canavar Sybaris’i durdurmak için kurban edilmek için seçilince aşığı Eurybarus onun yerine ölmek için gönüllü olmuştur (Anton. Lib. 8).

Etiyopyalı

Troya savaşında Memnon’un komutasında savaşan bir Etiyopyalının adıdır.

Hippea’nın oğlu

Elatus ile Hippea’nın oğlu ve Koronis’in ölümlü aşkı olan İskhys’in ölümlü aşkının diğer adıdır.

Alkyonides

ALKYONİDES Yunan Mitolojisi’nde dev Alkyoneus’un kızlarına (Phthonia, Anthe, Methone, Alkippe, Pallene, Drimo ve Asteria) verilen isim olup, babalarının ölümünden sonra kendilerini denize atarak su kuşlarına dönüşmüşlerdir.

Kaynak: Özhan Öztürk. Dünya Mitolojisi. Nika Yayınları. Ankara, 2016