Yunan Mitolojisi

Alcyone, Alkyone (Yunan Mitolojisi)

Alcyone, Alkyone (Yunanca Ἁλκυόνη), Yunan Mitolojisi‘nde birden çok kadın karakterin adıdır.

Trakyalı yarı-tanrıça Alcyone

Rüzgârlar kralı Aeolus ile Enarete’nin (veya Aegiale) kızı olan bir yarı tanrıçanın adıdır (Apollod. i. 7). Sabahyıldızı Eosphorus’un oğlu Keyx  (Ceyx)

The storm that killed Ceyx.  Richard Wilson (1713/1714–1782)  National Museum Wales
Ceyx’i öldüren fırtına (Resim: Richard Wilson (1713 / 1714–1782. Galler Ulusal Müzesi)

ile mutlu bir evlilik yapmışsa da Trakhis’te yaşayan çift kendisini Zeus ile Hera ile kıyaslamaya başlayınca tanrıları kızdırmış ve deniz kuşlarına (alkuon “ağaç yalıçapkını” ve kêux “dere yalıçapkını”) dönüştürülmüşlerdir. Ovidius’a göre ise Alkyone, kocası bir deniz kazasında ölünce kendisini denize atmış, birbirlerine sevdalı karı kocaya acıyan Tethys onları deniz kuşuna çevirmiştir (Homeros İlyada. IX, 562; Ovid. Metamorphoses XI. 410; Hesiod, Ehoiai fr. 15; Pseudo-Apollodorus, Bibliotheca 1.7.3-4).

Meleager’in karısı Alcyone

Meleager’in karısı Kleopatra’nın takma adı olup, kocası Apollon tarafından öldürülünce kederinden ölmüştür (Homer İlyada ix. 562; Hyginus, Fabulae 174).

Pleiad

Atlas ile Pleione’nin kızı olan bir Pleiad’ın adı olup, Poseidon’dan Aethusa, Hyrieus ve Hyperenor’u doğurmuştur (Pseudo-Apollodorus, Bibliotheca 3.10.1).

Nicippe’nin kızı

Sthenelus ve Nicippe’nin kızı olup, Kentaur Homadus’un tecavüzüne uğramıştır (Pseudo-Apollodorus. Bibliotheca 2.4.5; Diodorus Siculus, Bibliotheca historica 4.12.7)

Chalcodon’un karısı

Euboea Kralı Chalcodon’un karısı ve Elephenor’un muhtemel annesi.(Pseudo-Apollodorus, Epitome 3.11)

Argoslu Rahibe

Troya (Truva) Savaşı‘ndan üç kuşak önce Argos’ta bir rahibenin adıdır (Diodorus Siculus, Bibliotheca historica 1.22.3)

Serus ve Alazygus’un annesi Alcyone

Perius’un oğlu Halirrhotius’tan Serus ve Alazygus’un annesi olan bir kadının adıdır (Scholia on Pindar. Olympian Ode 10.83; Hesiod, Ehoiai fr. 64)

Alkyone Günleri, Halcyon Days

Kışın en uzun gününden önceki ve sonraki yedişer güne verilen isim olup, (İngilizce Halcyon Days ‘Rahat ve huzurlu günler’) bu süre zarfında alkyone kuşunun yuvasını yaptığına inanılmaktadır. Gerçekten de Alkyone veya Halkyon günleri denizde bir hafta zarfında fırtına çıkmamakta denizin de sakin olduğuna inanılmaktadır.

Kaynak: Özhan Öztürk. Dünya Mitolojisi. Nika Yayınları. Ankara, 2016