Roma Mitolojisi

Sonsuzluğun sembolü Aeternitas (Roma Mitolojisi)

Aeternitas Roma Mitolojisi‘nde Kendi kuyruğunu ısıran yılan (Ouroboros) ve kendi küllerinden doğan anka kuşu şeklinde tasvir edilen sonsuzluğun sembolüdür.

Sonsuzluğun sembolü

Aeternitas Julio-Claudian hanedanı (Augustus, Tiberius, Caligula, Claudius ve Nero) ile Severuslar Hanedanı arasında resmi kültün parçası olmuş, imparatorluk

Trebonianus Gallus (MS 251-253) sikkesi arka yüzünde Aeternitas

sikkelerinde bile boy göstermiş, “Roma yönetiminin sonsuzluğu” anlamına gelen Aeternitas Imperii olarak da adlandırılmıştır. Roma dışı eyaletlerde de kültü yayılan tanrıçanın Roma İspanyası’nda Tarraco’da Aeternitas Augusta adlı bir tapınağı bulunmaktaydı. Aeternitas’in erkek karşılığı Aionise “sınırlı zaman” tanrısıydı.

Ouroboros

Yunan Mitolojisinde tamamlanmışlığın, bitmişliğin, mükemmelliğin sembolü olup, kendi kuyruğunu yutan daire şeklinde bir yılan formunda tasvir edilmekteydi. Ouroboros, sonradan ezoteristlerce tekrar doğuş ve sonsuzluk ile ilişkilendirilmiştir.

Anka kuşu

Türk Mitolojisinde bir fili bile havaya kaldırabilecek güç ve büyüklükte, güneşle özdeşleştirilecek güzellikte efsanevi bir kuşun adı olup, Kafkas dağlarının zirvesinde yaşadığına inanılmaktaydı. Bkz. Anka Kuşu