Amerikan Yerlileri Mitolojisi

Abenaki Mitolojisi

ABENAKİ MİTOLOJİSİ Kuzey Amerika Yerlilerilerinden olan Abenaki halkı Wabanaki  (Şafak Toprakları) adını verdikleri ABD’nin New England eyaleti ile Kanada’nın Quebec vilayeti ve doğu sahilinde yaşamakta olup, Doğu Algonkin dilini konuşmaktadır.

Abenaki yaratılış öyküsü

Abenaki yaratılış öyküsünün temel kahramanları yaratıcı veya yaratıcıya yardım eden ata olarak tasvir edilen ve Algonkin dilinde ‘Hiçten gelen adam’ anlamına gelen Gluskab ile kardeşi Malsumis adlı efsanevi ruhlardır. İnanışa göre Tabaldak insanları yaratırken iyi Gluskab’ı sağ elindeki tozdan kötü Malsumis’i ise sol elindeki tozdan yaratmıştır.

Abenakiler tarihi 3 bölüme ayırmakta, ‘Eski Çağ’da insan ve hayvanların yaşamı arasında fark olmadığını, ‘Altın Çağ’da insanların nispeten hayvan özelliklerinden arındığını, ‘Bugünkü Çağ’da ise insan ve hayvanların tamamen farklılaştığına inanmaktadırlar. Animist ve panteist olan Abenakilerin dini ayinleri Midewiwin veya Medewiwin adı verilen şifacılar tarafından yönetilmekteydi.

Kaynak: Özhan Öztürk. Dünya Mitolojisi. Nika Yayınları. Ankara, 2016

Abenakiler

Abenakiler (Abnaki, Abinaki, Alnôbak), bir kızılderili soyu olup, Algonkin ailesine dahildirler. Geçmişte Maine kıyısı boyunca göçebe halinde yaşarlardı. Cizvit ve Kapisen papazlarının telkiniyle Hristiyanlığı kabullenmiş ve İngilizlere karşı Fransızlar ile birlik olmuşlardır. Bugün Kanada’da ve Fransız halkı ile kaynaşmış surette yaşamaktadırlar.

Kuzey Amerika Yerlileri Mitolojisi Sözlüğü (A)