Roma Mitolojisi Yunan Mitolojisi

Aeolus (Yunan-Roma Mitolojisi)

Aeolus (Eski Yunanca Αἴολος), Yunan ve Roma Mitolojisi‘nde birden çok karakterin adıdır.

1. Teselya’da yer alan Magnesia kentini kralı, Hellen ile Orseis’in oğlu, Dorus ile Ksouthus’un kardeşi, Enarete’nin kocası, Alkyone, Athamas, Kalyke, Kanake, Kleobule, Kretheus, Deion, Macar(eus), Magnes, Pereires, Perimede, Peisidike, Salmoneus ile Sisyphus adlı çocukların babasıdır. Aeolus, Yunanlıları oluşturan üç halktan birisi kabul edilen Aeolialıların atası kabul edilmekteydi (Pseudo-Apollodorus, Bibliotheca 1.7.3)

2. Sicilya yakınlarında bulunan Lipara adasında bir mağara yaşayan, dört yönden esen rüzgârlara (Boreas, Notos, Zephyros, Euros) hükmeden küçük bir tanrı olup, Poseidon ile Arne’nin oğlu, Boeotus’un ikiz kardeşidir. Anne ve babasına Poseidon’dan hamile olduğunu itiraf etmişse de babası inanmamış ve kızını İkaria kralı Metapontus’a vermiştir. Boeotus ile Aeolus, Metapontus tarafından büyütülmüşse de anneleriyle kavga eden üvey anneleri Autolyte’yi öldürüp kaçmışlardır. Boeotus, Güney Teselya’ya gidip burada Boeotia’yı kurarken Aeolus gittiği Tyrrhenia Denizi’nde bir grup adaya adını vermiş ve Lipara kolonisini kurmuştur. 6 oğul ve 6 kız çocuk sahibi olan Aeolus, Hyginius’a göre Makareus ile Kanake’nin ensest ilişkisini duyunca oğlunu kovup, kızına kendisini öldürmesi için bir kılıç vermiş ve doğan çocuğu köpeklere atmıştır. Daha sonraki bir söylenceye göre Apollo, Amphissa adlı kız çocuğunu köpeklerden kurtarmıştır (Hyginus, Fabulae 238 & 242; Ovid Heroides 11)

3. Aegestes ile Krisimos’un oğlunun adıdır.

4. Odyssey ve Aeneid’de Rüzgarların Bekçisi olarak belirtilen Hippotların oğludur (Homer, Odysseia 10.2)

5. Thebes’e karşı ürüyen Yediler’e karşı kenti savunanlardan birisi olup,  Parthenopaeus tarafından öldürülmüştür. (Statius, Thebaid 9.765)

6. Troyalı Aeneas‘ın bir arkadaşı olup, İtalya‘da Rutulia Kralı Turnus tarafından öldürülmüştür. Aeolus, Clytius ve Misenus’un babasıydı. (Virgil, Aeneid 6.163 ff., 9.774 & 12.542)

Kaynak: Özhan Öztürk. Dünya mitolojisi. Nika Yayınları. Ankara, 2016