Yunan Mitolojisi

Aegisthus (Yunan Mitolojisi)

Aegisthus (Eski Yunanca Αἴγισθος) Yunan Mitolojisi’nde Thyestes ile ensest ilişkide bulunduğu kızı Pelopia’nın oğlu ve Miken kralı Atreus’un kardeşidir.

Aegisthus Söylencesi

Thyetes, kardeşi Atreus tarafından Sikyon’a sürgüne gönderilip çocukları da öldürülünce bir kâhine nasıl öç alabileceğini danışmış, o da öcünü ancak kendi kızından doğacak bir çocuğun alabileceğini bildirmiştir. Pelopia adlı kız tecavüz sonucu doğan çocuğu doğduktan sonra bir dağ başında terk etmişse de keçi çobanları çocuğu bulup beslemişlerdir. Çobanların sonradan Atreus’a teslim ettiği çocuğu kim olduğunu bilmeden keçi sütü içererek öz oğlu gibi büyütülen kral delikanlılık çağındaki Aegisthus’u iki oğluyla birlikte Thyestes’i yakalayıp kendisine getirmesi için Delphi’ye göndermiştir. Aegisthus tarafından öldürülmek üzere olan Thyetes Pelopia’nın oğluna verdiği kılıcı tanıyınca sırrını açıklamıştır. Oğlu gerçeği öğrenince kılıcı kapan Peloppia utancından intihar etmiş, Aegisthus da babasını öldürmek yerine annesinin göğsüne saplanmış kanlı kılıcı çıkararak geri dönüp amcası Atreus’u öldürmüştür. Aegisthus daha sonra babasıyla birlikte yönettiği ülkesinin kralı olmuştur.

Klytemnestra’yı baştan çıkarması

Agamemnon ve Menelaus Troya‘dayken Klytemnestra’yı baştan çıkarıp birlikte yaşayan Aegisthus savaştan dönen Agamemnon’u büyük misafirperverlikle karşılamışsa da karısı tarafından öldürülmesine yardım etmiştir. Agamemnon’un oğlu Orestes tarafından öldürülünceye dek 7 yıl daha Mykenae’ye hükmeden Aegisthus’un Aletes ve Erigone adlı iki çocuğu bulunmaktaydı (Hyg. Fab. 87, 88; Homeros, Odysseia. iii. 263, iv. 518, 524; Paus. ii. 16. 5)

Kaynak: Özhan Öztürk. Dünya mitolojisi. Nika Yayınları. Ankara, 2016