Yunan Mitolojisi

Admetus (Yunan Mitolojisi)

Admetus (Eski Yunanca Ἄδμητος ‘değiştirilemez’), Yunan Mitolojisi’nde Teselya’da bulunan Pherai (modern Elestino) kentinin kralı olup, Pheres ile Periklymene’nin (veya Klymene) oğludur. Kyklopları öldürdüğü için bir yıllığına Olympos’tan sürülen Apollon’un sığırtmaç olarak hizmet ettiği kral, Argonaut seferi ve Kalydon avına katılmıştır.

Admetus Söylencesi

Apollon’un yardımı sayesinde arabasına bir aslan ile yaban domuzu koşmayı başaran kahraman, Pelias‘ın kızı Alkestis ile evlenmeyi başarmışsa da düğün günü Artemis’e kurban sunmayı unutmuştur. Apollon araya girerek Artemis ve kader tanrıçalarını (Moirai) yumuşatmaya çalışmışsa da ancak Admetus yerine ölecek birisi çıkarsa genç adamın kaderinin değişebileceği sözünü alabilmiştir. Admetus’un konuştuğu anası, babası hatta uşağı yerine ölmek istememişse de vefalı eşi Alkestis kocasının yaşamı için ölümü kabul etmiş, zehir içerek Hades’e gitmiştir. Öykünün bir versiyonuna göre taş yürekli Persephone duygulanarak genç kadının Hades’te kalmasına izin vermemiş, kocası ve çocuklarına geri göndermiştir. Bir başkasına göre ise Admetos’un eski arkadaşı Herakles olayı duyunca Hades’e inmiş, Hades’i güreşte yendikten sonra Alkestis’i daha genç ve güzel olarak tekrar yaşayanların dünyasına geri getirmiştir (Apollodorus, Bibliotheke, 3.10.4; Hyginus, Fabulae, 50; Aeschylus, Eumenides, 728; Pseudo-Apollodorus, Bibliotheke 1.9.15).

Dede Korkut öykülerinde Deli Dumrul’un Azrail ile mücadele etmesi ve canı yerine can bulması motifleri Euripides’in Alkestis’i ile benzerdir. Admetus ile Alkeste’nin öyküsü Alman besteci Christoph Willibald Gluck (1714–1787) tarafından sonradan operaya da uyarlanmıştır.

Kaynak: Özhan Öztürk. Dünya Mitolojisi. Nika Yayınları. Ankara, 2016