Almanya

Bergama Müzesi, Pergamon Museum, Pergamonmuseum (Berlin)

Bergama Müzesi (Almanca Pergamonmuseum, İngilizce Pergamon Museum), Almanya’nın Berlin kentindeki Berlin müze adasında yer alan bir sanat müzesi olup, Klasik Antik Çağlar Koleksiyonu (Antikensammlung), Yakın Doğu Antik Müzesi (Vorderasiatisches Museum) ve İslam Sanatı Müzesi (Museum für Islamische Kunst) adlı üç ayrı müzeden oluşmaktadır.

1910-1930 yılları arasında inşa edilen Pergamon, Berlin’in en önemli ve en çok ziyaret edilen müzelerinden birisi olup, Altes, Bode, Neues ve Eski Ulusal Galeri ile birlikte, 1999 yılında UNESCO Dünya Mirası listesine alınan kentin Müze Adası’nda yer almaktadır. Bergama Müzesi adını Pergamon (Pergamum) ‘daki Zeus sunağından almaktadır. Helenistik dönemin başyapıtlarından birisi olan Bergama’da ki Zeus sunağı 1910’da Türkiye’den Berlin’e götürülmüş bu sırada Bergama Müzesi’nin inşasına başlanmıştır. Bergama Müzesi’nde sergilenen en önemli eser Zeus sunağı olmakla birlikte ayrıca Milet kentinin Pazar kapısı ile İştar Kapısı da diğer önemli eserlerdir.

Pergamon museum altar (Wikipedia, Lestat)
Bergama Zeus Sunağı (Wikipedia, Lestat). Pergamon Museum, Berlin

Klasik Antik Çağlar Koleksiyonu (Antikensammlung)

Klasik Antik Eserler Koleksiyonu’nda, Greko-Romen kökenli mimari kalıntılar, heykel, çanak çömlek, bronz ve mücevherler gibi tarihi eserleri sergilenmektedir.

Bergama Müzei’nce Bergama Sunağı (Pergamon Altar) adıyla anılan yapı aslında bir sunak değil, MÖ 2. yüzyıldan kalma bir Yunan tapınağının tam ön cephesidir. Tapınağa ait süslemelerin yanı sıra tüm sütunlar da Berlin’e getirilmiş ve orijinal tapınağın üçte biri tam boyutlu olarak yeniden inşa edilmiştir. Bergama Sunağı’ndaki süslemeler Titanlar ile Olympos tanrıları arasındaki savaşı (Titanomakhia veya Titanlar Savaşı) tasvir etmektedir. Sunak ve Eski Yunan koleksiyonunun geri kalanı, müzedeki inşaat çalışmaları nedeniyle şu anda halka açık değildir. Tekrar halka açılmasının 2025/6’yı bulması beklenmektedir.

Küçük Asya’nın en önemli Yunan kolonilerinden Milet kentine ait bu MS 2. yüzyıl kapısı yaklaşık 16 m yüksekliğinde ve 29 m genişliğindedir. Orijinali Miletus’ta Roma dönemi pazarının girişinde yer alan kapının yaklaşık% 60’ı Türkiye’den taşınan orijinal antik malzemeden yapılmıştır.

Müzede sergilenen özel bir evdeki geniş zemin mozaiği de oldukça etkileyici olup, sihirli lirini çalan Orpheus ve avlanma sahnesi tasviri görülmektedir.

İzmir Pergamon Antik kentinde Zeus sunağı henüz Almanya’ya götürülmeden önce, 1895

Yakın Doğu Antik Müzesi (Vorderasiatisches Museum)

Pergamon Müzesi’nin en büyük kısmı olan Yakın Doğu Müzesi Koleksiyonu’nda 6.000 yıllık Ortadoğu tarihini anlatıldığı 2 bin m²’lik alan ve 14 odaya yayılmış sergi alanında tapınak cepheleri ile çeşitli heykel, takı ve diğer tarihi eşyaları barındırmaktadır. Yakın Doğu Koleksiyonu 270,00 parçadan oluşmakta olup, Pergamon Altar’ı henüz halka kapalı olduğu için şu anda Bergama Müzesi’ndeki en önemli bölümdür.

Babil’in İştar Kapısı ya da Aslanlı Yolun İştar Kapısı, MÖ 6. yüzyıldan kalma Babil’den bir şehir kapısı olup çoğu mavi renkteki sırlı fayansalar ve birkaç büyük hayvanın kabartmalarıyla dolu duvarlar ile şehir kapısına kadar giden yolu kapsamaktadır. Müzede bulunan kuş heykeli ve diğer paneller ise Nebuchadnezzar II’nin sarayının taht odasından alınmıştır. Koleksiyonda ayrıca devasa heykeller, steller (tören sütunları) ve Asur’dan büyük duvar kabartmaları bulunmaktadır ki MÖ 4. binyıldan kalma Uruk kil tabletlerindeki çivi yazısı gibi şeşiz örneklerde bulunmaktadır.

İslam Sanatı Müzesi (Museum für Islamische Kunst)

İslam Sanatı Müzesi Koleksiyonu’nda başta Mısır, İran ve Orta Doğu olmak üzere Hindistan’dan İspanya’ya dek yayılan 8. yüzyıldan 19. yüzyıla kadar halılar, kitaplar, dua nişleri, mücevherler, seramikler, oyma fildişi ve süslü ev eşyaları gibi İslam sanatı eserleri sergilenmektedir. İslam Sanatı Müzesi, Bergama Müzesi’nin en üst katında yer almakta olup, kendi alanında dünyanın en büyük koleksiyonlarından birisidir.

740 yılında Halifelik zamanında Ürdün’de inşa edilen 5 m yüksekliğinde ve 33 m genişliğindeki Mshatta Sarayı Cephesi’nin muhteşem zenginlikteki dekorasyonu müzede sergilenmektedir. Orijinal saray kalıntıların geri kalanı hala Ürdün’deki Amman havalimanının yanında görülebilir durumdadır.

Elhamra Kubbesi, 1891 yılında İspanya’da Granada’dan Almanya’ya getirilen kubbeli, oymalı bir ahşap tavan olup, 1320 yılında oyulmuş ve Palacio del Partal’daki bir gözcü kulesinde kullanılmıştır.

Halep Odası, Suriye’de Halep’te 1600 ve 1603 yılları arasında yapılan zengin bir tüccarın evinin neredeyse birebir kopyası olup, mükemmel korunmuş 260 cm yüksekliğinde ve 35 m genişliğindeki duvar paneli resimlerinde Hıristiyan, Yahudi, Fars, Doğu Asya ve Arap motifleri yer almaktadır.

Bergama Müzesi’nde Mutlaka Görülmesi Gereken Eserler

Solda, Bergama Zeus Altar’ını Berlin’e götüren yol mühendisi Karl Humann.

Bergama Zeus Sunağı (Pergamon Altar)  Bergama’dan taşınan Zeus Sunağı’nın cephesi – şu anda halka açık değil.

Babil İştar Kapısı O kadar büyük ki zaten görmeden geçmeniz mümkün değil

Miletus kenti Pazar kapısı Antik çağın en büyük objesi Bergama müzesi içinde yeniden inşa edilmiştir.

Mshatta Sarayı Cephesi Ürdün’deki halifenin sarayından dekore edilmiş bir duvar (MS 740).

Halep Odası – Halep’teki zengin bir tüccarın evinin 400 yıllık boyalı ahşap panelleri.

Elhamra Kubbesi (Alhambra Cupola)  İspanya’dan oyulmuş bir ahşap tavan örneği

Bergama Müzesi bilet fiyatları

Bergama Müzesi’ne giriş biletleri 12 €’dan satılmakta olup, 18 yaşından küçüklerin müzeye girişi ücretsizdir. Ayrıca diğer müzelere de erişim sağlayan Müze Adası Bileti (Museum Island Ticket) 18,00 €, Berlin’deki 30 üst müzenin tümüne girmenizi sağlayan Museum Pass Berlin 29 €, Berlin Hoş Geldiniz Kartı 72h + Müze Adası (Berlin Welcome Card 72h + Museum Island) ise 45 € ücretle satılmaktadır.

Bergama Müzesi Çalışma Saatleri

Bergama Müzesi, her gün 10:00 ile 18:00 saatleri arasında açık olup, perşembe günü saat 20: 00’de kapanmaktadır. Müzeler Adası’nda, sadece Pergamon ve Neues Müzeleri pazartesi günleri açıktır. Müze çoğu tatil günlerinde açık olmakla birlikte ancak 24 Aralık’ta ve genellikle 31 Aralık ve 1 Ocak’ta daha erken kapanmaktadır.

Babel-Bibel Tartışması sergisi 1902-1904

Friedrich Delitzsch, 1902-1904 yılları arasında Babil-Asur arkeolojisinin sonuçlarına dair, uluslararası medyayı tetikleyen eğitimli bir dinleyici kitlesinin önünde üç popüler bilim toplantısı yaptı. Berlin Singakademie salonunda 13 Ocak 1902’de Friedrich Delitzsch’ün ilk dersini dinleyenler kahramanı Nuh değil Utnapishtim olan eski Babil Gılgamış destanı hakkında detaylı bilgi verdiğinde Kitabı Mukadddes’te anlatılan pek çok öykünün çivi yazısı ile kil tabletlere çok daha öncesinde kaydedildiğini tüm dünya ile paylaşmıştı. Eski Ahit’in otoritesini sarsan bu olay Babel-Bibel (incil) ikilemi ve tartışmalarına yol açmıştı. Bugün unutulan bu tartışmalara dair belgeler Almanya’da Bergama Müzesi’nde (Pergamonmuseum) 28 Mart 2020’ye kadar sürecek bir sergide konu ediliyor.

 

Berlin Bergama Müzesi Nerede?


 

https://www.youtube.com/watch?v=3D85MaPaO4s