Dünyanın muhteşem yerleri İspanya

La Sagrada Familia (Barselona)

Sagrada Familia ya da Katalanca Basílica i Temple Expiatori de la Sagrada FamíliaKutsal Aile Bazilikası ve Kefaret Kilisesi’ (İspanyolca Templo Expiatorio de la Sagrada Familia; İngilizce Basilica veya Expiatory Church of the Holy Family) Katalan mimar Antoni Gaudí (1852–1926) tarafından tasarlanan Roman Katolik Kilisesinin adı olup İspanya’nın Barselona kentinde bulunan UNESCO Dünya Kültür Mirası’na dâhil edilen çok ünlü bir yapıdır. İnşa edilmeye başlandığında çevresinde ineklerin otladığı bir alanda bulunan kilise günümüzde Barselona kentinin tam ortasında yer almakta olup aynı zamanda turist rehberlerinin ziyaret listesinde ilk sırada yer almaktadır.

Gaudi’nin tamamlanmamış eşsiz mimari yapıtı La Sagrada Familia. Barselona, İspanya

La Sagrada Familia Mimari Özellikleri

La Sagrada Família, 1905

1882 yılında Sagrada Família’nın inşaatı mimar Francisco de Paula del Villar yönetimi altında başlamışsa da Villar’ın istifa etmesinin ardından projeyi baş mimar olarak devralan Gaudí, mimari ve mühendislik açısından projeyi Gotik ve eğrisel Art Nouveau formlarında değiştirmiştir. Yine Barselona’da bulunan bir başka şaheser Casa Mila projesinden ayrılan Gaudi, hayatının geri kalanını La Sagrada Familia Kilisesi’ne vakfetmekle birlikte 1926’da 73 yaşındayken öldüğü zaman, projenin dörtte birinden azı tamamlanmış durumdaydı. Sagrada Familia’nın inşaatı sadece özel bağışlara dayandığından son derece yavaş ilerlemiş olup, İspanya İç Savaşı döneminde ise tamamen durmuştur. Bilgisayar destekli tasarım ve CNC (computerised numerical control) gibi teknolojilerdeki ilerlemeler sayesinde 2010 yılında inşaat ancak yarılanabilmiştir. Bununla birlikte Sagrada Familia Kilisesi’nin inşaatının 2026 yılında Antoni Gaudí’nin ölümünün yüzüncü yılında tamamlanabileceği sanılmaktadır. 2018 yılı itibariyle tam 136 yaşında olan yapıya ömrünün 43 yılını harcayan Dali’nin kilisenin neden bitirilmediğini soran birisine “işverenim aceleci değil” cevabını vermesi sanat tarihçilerince ‘Gotik mimarinin en olağanüstü kişisel yorumu’ ve ‘kentin içinde devasa bir heykel’ olarak tanımlanan inşaatın tamamlanmasının daha zaman alacağını göstermektedir. İlginç olan henüz inşaatı tamamlanmadan kilisenin yüz küsur yıl önce ilk inşa edilen parçalarının restore edilmek zorunda kalınmasıdır ki bu durumda yeryüzünde

La Sagrada Familia en construcción, c. 1915
La Sagrada Familia inşaası sırasında,1915

inşaatı tamamlanmadan restorasyonu yapılan ilk mimari yapı Sagrada Familia olmaktadır. La Sagrada Familia Kilisesi’nin halk hatta diğer sanatçılar tarafından da beğenildiğini söylemek zor olup, Katalan ressam Antoni Tapies ise projenin “mimari ve dini bir hata” olduğunu söylerken ünlü ressam Salvador Dali “Projeyi sanatçısı olmadan devam ettirmeyi düşünmek bile ihanettir, bırakın kentin ortasında çürüyen bir diş gibi kalsın” sözlerini sarf etmiştir.

Antoni Gaudi, kiliseyi “Umut Portalı“, “Merhamet Portalı” ve “İnanç Portalı” adlı üç farklı cephe olarak tasarlamıştır. Bunlardan İsa’nın doğumuyla ilgili tasvirleri içeren Nativity Facade bölümü büyük ölçüde ünlü mimarın nezaretinde 1894-1930 yılları arasında tamamlanmıştır. İnşaatına 1954’de başlanan Passion facade İsa’nın çarmıha gerilişinde çektiği acı ile ilgili tasvirlere barındırmakta olup, 1976-1987 arasında ise heykeltraşlardan oluşan bir ekip tarafından tamamlanabilmiştir. En büyük cephe ise yapımına 2002’de başlanılan Glory Facade olup, İsa’nın görkemi ve Tanrı’ya yükselişi ile ilgili tasvirleri barındırmaktadır ki Gaudi’nin 1936’da hazırladığı modelden yola çıkılarak 2026’ya dek bitirilmesi planlanmaktadır. Bununla birlikte pek çok uzman şehrin her noktasından görülmek üzere inşa edilen kilisenin ancak 2040’da bitirilebileceği görüşündedir.

Barcelona
Sagrada Familia dış yüzeyde pencereler. Barcelona, İspanya

Sagrada Familia İlginç Bilgiler

Dindar birisi olan Gaudi, insan yapımı işlerin Tanrı’nın yarattıklarıyla oranla alçak gönüllü olması taraftarıydı ki bu yüzden kilisenin en yüksek kulesini Barselona’nın

Sagrada Familia tavan

en yüksek noktası olan Montjuïc tepesinden bir metre daha az olacak şekilde 170 metreyi aşmayacak şekilde planlamıştır.

1936’da, bir grup anarşist kilisenin bodrumunu ateşe vererek tüm planların ve modellerin yer aldığı atölyeyi tahrip etmişse de modellerin bir kısmı yangından kurtarılabilmiştir.

Dünyanın Yedi harikası’ndan birisi kabul edilen Giza Piramidi’nin inşasının 20 yıl sürdüğü düşünüldüğünde La Sagrada Família’nın inşaasının Mısır piramitlerinden daha uzun sürdüğü anlaşılmaktadır.

Gaudí doğal olarak görünmediğini düşündüğü düz çizgiler ve açılardan hoşlanmadığından tasarımını doğanın dönen eğrilerine dayandırmıştır.

La Sagrada Familia’nın yapımının ilk günlerinde Gaudi, Sagrada Familia Okulları binası olarak adlandırılan bir okul inşa etmiş olup, inşaat işçilerinin çocukları burada okumuştur. 1909 yılında tasarlanan okul, şimdi Sagrada Familia’da sergi yeri olarak kullanılmaktadır.

La Sagrada Familia Barcelona Catalonia
La Sagrada Familia. Barselona, Katalonya

La Sagrada Familia, eşsiz mimarisi ve Gaudí’nin yenilikçi ve sanat kabiliyetinin şaheseri olması sebebiyle 1984’te UNESCO Dünya Mirası olarak belirlenmiştir.

Basit bir Roma Katolik kilisesi olarak inşa edilen yapı sonradan katedral haline getirilmişse de Papa XVI. Benedict tarafından Kasım 2010’da kutsanarak bazilika ilan edilmiştir ki bu dini bir yapı için büyük bir onurdur.

La Sagrada Familia tamamlandığında 18 kulesi olacaktır ki bunların 12’si havarileri temsil edecek, dördü evanjelistleri Matta, Yuhanna, Pavlus ve Luka) temsil edecek, biri Bakire Meryem için belirlenecek ve elbette sonuncusu, en yüksek olanı İsa Mesih’i temsil edecektir. Bununla birlikte şu anda sadece sekiz kule inşa edilmiş dıurumdadır.

Kilise aynı zamanda Antoni Gaudí’nin türbesine ev sahipliği yapmakta olup, yer altında bulunan mezar her biri farklı bir figüre adanmış dört şapel ile çevrilidir. Gaudi’nin mezarı El Carmen Virgin’e adanmış şapelde yer almaktadır.

Kilise içerisinde asansör olması o kadar da şaşırtıcı değilse de kulelerin ne kadar ince olduğunu gördüğünüzde bunların nasıl çalıştığını merak edebilirsiniz. Yapının en alçak ve en yüksek kısımlarını görmelerine izin veren asansörler sayesinde ama biraz da merdiven çıkarak yukarıdan Barselona manzarasının tadını çıkarmanız mümkün.

Sagrada Familia Kilisesinde Vitray Pencere

Sagrada Familia Kilisesi Giriş ve Bilet Ücretleri

Sagrada Familia Kilsiesi için çeşitli bilet tipleri satılmakta olup sadece kiliseye girmenizi sağlayan basit bilet (Basic ticket) 15 €, buna ek oalrak audio guide alırsanız (Audioguided visit) 22 €, rehberli kilise gezisine katılırsanız (Guided experience) 24 €, Kuleye de çıkmak isterseniz (Top views) 29 € bilet ücreti ödemeniz gerekmektedir. 10 yaş altı çocukların girişi ücretsizdir.

Bilet satın almak için Sagrada Familia Kilisesi website: http://www.sagradafamilia.org

Sagrada Familia Kilisesi Nerede?