Dünyanın muhteşem yerleri Toskana

Pisa Kulesi, Torre Pendente di Pisa

Pisa Kulesi veya İtalyanca Torre Pendente di Pisa, İtalya’da Katedral Meydanı’ndaki (Piazza del Duomo) Pisa Katedrali’nin hemen arkasında yer alan dünyaca ünlü eğik çan kulesinin (campanile) adı olup, Pisa kentinde katedral ve Pisa Vaftizhanesi’nin ardından şehrin üçüncü en eski yapısıdır

Pisa kentinde Piazza dei Milacoli’ye (Mucizeler Meydanı) yer alan Pisa Kulesi, katedral ve vaftizhane

Pisa Kulesi Tarihi

Piazza dei Milacoli Meydanı’nda katedrali vaftzhane ve Pisa kulesi

Pisa Kulesinin eğimi, 12. yüzyılda inşaat sırasında başlamış olup, 14. yüzyılda yapı tamamlanmadan on yıllar içinde artmıştır. 1990 ve 2001 yılları arasında yapılan restorasyon sırasında öncesinde 5.5 derecelik bir açı olan yapı stabilize hale getirilerek eğimi 3.99 dereceye getirilerek kısmen düzeltilmiştir. Kulenin yüksekliği alçak taraftaki yerden 55.86 metre, yüksek tarafta ise 56.67 metre olup kulenin tepesinin merkezden yatay olarak 3,9 metre yer değiştirdiği anlamına gelmektedir. 1990’da kapatılan kulenin temeli Mayıs 2001’e dek çimento harcı enjeksiyonu ve çeşitli destek ve takviyelerle ile güçlendirilmişse de hala yılda 1,2 mm yatmaya devam ettiği görülmüştür. Mayıs 2008’de yapılan ölçümlerde kulenin en az 200 yıl boyunca sabit kalmasını beklediklerini açıklamışlardır.

Kulenin inşasına kentin katedral kompleksinin üçüncü ve son yapısı olarak Ağustos 1173’te başlanmıştır. Beyaz mermerden yapılan kulenin tabandaki duvarların genişliği 2.44 metre olup, ağırlığının 14.500 metrik ton olduğu sanılmaktadır. Kulenin sekiz katından üçü tamamlanmışken, İtalyan şehir devletleri arasında savaş patlak verince inşaatına yüz yıl boyunca ara verilmiştir. İnşaatın uzun süren bekleme sürecinin kulenin temelinin yumuşak toprak içinde devrilmesini engellediği sanılmaktadır. Sorumlu mühendis Giovanni di Simone duvarları kalınlaştırarak kulenin yatmasına engel olmaya çalışmışsa da yapının daha da batmasına neden olmuştur. 14. Yüzyılda bitirilen kulenin içinde zeminden çan odasına çıkan ikiz sarmal merdivenler 294 basamaklıdır. Kuleye 20. Yüzyıla dek en ağırı 3,600 kg olan 7 ayrı çan takılmışsa da sonrasında ağır çanlardan kuleyi devirecekleri korkusuyla vazgeçilmiştir.

Pisa Katedrali, İtalya

Pisa Kulesi Hakkında İlginç Bilgiler

Camposanto Pisa

Pisa adını MÖ 600 yılında “bataklık arazi” anlamına gelen bir Yunanca bir sözcüğünden almıştır.

Pisa kentinde başka kuleler de bulunmakta olup, St. Michele dei Scalzi kilisesindeki çan kulesi ve St. Nicola kilisesindeki çan kulesi bunların başlıcalarıdır.

Yumuşak toprak yüzünden sadece Pisa Kulesi değil yanındaki katedral ve vaftizhane de batmaktadır.

Rönesans’ın bilimsel devrimine büyük katkıda bulunan İtalyan astronom, fizikçi, mühendis, filozof ve matematikçi Galileo Galilei 1565’te Pisa kulesinin yanındaki vaftizhanede vaftiz edilmiştir.

1934’te İtalyan diktatör Benito Mussolini, İtalyan ulusunun itibarını güçlendirmek için kuleyi düzleştirmeye çalışmışsa da mühendisler tonlarca çimentoyu temele yanlış açıyla pompalayınca düzelmek bir yanda kulenin yatışı daha da artmıştır.

Kule 2. Dünya Savaşı sırasında Alman askerlerince gözetleme kulesi olarak kullanılmıştır.

Rönesans fizikçisi Galileo Galilei, 1589’da yerçekimini etkisini test etmek için Pisa Kulesi’nin tepesinden bir topu aşağıya attığı bilim insanının biyografisini yazan öğrencisi Vincenzo Viviani tarafından yazılmıştır.

Pisa Kulesi Merdivenleri

Pisa Kulesi Gezisi

Pisa Kulesi’nin tepesine tırmanmak şehrin güzel bir manzarasının keyfini çıkaracağınız eşsiz bir deneyim olup, yetişkinler için giriş bilet fiyatı 18 € ‘dur. 8 yaşından küçük çocukların kuleye tırmanması yasaktır. 8-18 arasındaki çocuklar ise ancak bir yetişkin eşliğinde kuleye çıkabilirler.

Pisa Kulesi, Nisan-Eylül ayları arasında 09:00 – 20:00 arasında Ekim ayında 09:00 – 19:0 arasında, Kasım -Şubat arasında 09:45 -17:15 arasında açıktır.

Pisa Kulesine Nasıl Gidilir?

Pisa kentine uçakla Pisa Uluslararası Havaalanı vasıtasıyla gidilebilir. Pisa havaalanından tren veya otobüsle kuleye ulaşmak mümkün olup, saatte dört kez kalkan ve bileti 2 € olan otobüslerle Pisa kulesinin bulunduğu Piazza dei Milacoli’ye (Mucizeler Meydanı) gitmektedir. Yine havaalanından günde iki kez kalkan trenle bilet ücreti 1,10 € ödeyerek kuleye ulaşabilirsiniz. Havaalanından kuleye taksi ile gitmek isterseniz 10-15 €’ya mal olmaktadır.

Pisa, Floransa (Firenze) ve Lucca gibi İtalya’nın büyük şehirlerine de yakın olup, bunlar üzerinden tren veya araba ile ulaşılabilir.

Pisa Kulesi Nerede?